Alternativní příprava kávy jako rituál
Připravit provoněný šálek horké kávy bývalo odedávna kouzelným rituálem. Pojily se k němu chvíle rodinné pohody a odpočinku. Dnes pouze zmáčkneme tlačítko na kávovaru. Není to škoda? Je hezké, že jsou stále mezi lidmi praví milovníci kávového obřadu a připravují si kávu s pomocí alternativních pomocníků.
Důležité vybavení pro přípravu kávy
Abyste si připravili vynikající šálek kávy v domácích podmínkách bez nákladných přístrojů, budete potřebovat několik pomůcek. Rozhodně se neobejdete bez mlýnku na kávu. Ten můžete zakoupit ruční nebo automatický. U obou je samozřejmostí možnost nastavení hrubosti mletí.
Je třeba zakoupit kvalitní zrnkovou kávu a ohlídat si její stáří. Nejlepší vůni a aroma má káva čerstvě upražená. Druh kávy je třeba volit podle konkrétního způsobu přípravy.
Kdo má rád kávu s mlékem, bude potřebovat napěňovač mléka.
Rychlá příprava kávy v AeroPressu
![](/obrazky/clanky/180/261/L.jpg)
Vynikající kávu připravíte v AeroPressu. Výhodou je, že má snadnou obsluhu a příprava je rychlá. Do AeroPressu nasypete čerstvě umletou kávu a zalejete horkou vodou. Káva se připravuje pod tlakem vzduchu a přes papírový filtr. (Jinak je princip podobný jako u French Pressu.) Po chvíli stlačíte kávovou sedlinu a nápoj naléváte.
Vhodná káva do AeroPressu: Středně nebo světle pražená káva s ovocnými či citrusovými tóny.
Jednoduchá příprava ve frenchpressu
![](/obrazky/clanky/180/254/L.jpg)
Frenchpress má skleněnou nádobu do které se vsype namletá káva. Po zalití horkou vodou se káva promíchá. Po 4 minutách se sítko stlačí až ke dnu a káva se ihned nalévá.
Vhodná káva do frenchpressu: Středně nebo světle pražená káva s ovocnými nebo citrusovými tóny.
Nejstarší příprava kávy, džezva
![](/obrazky/clanky/180/255/L.jpg)
Český turek a pravá turecká káva jsou rozdílně pojmy, rozdílná příprava a samozřejmě rozdílná chuť. První šálky kávy jsou spojeny s nádobou zvanou džezva. Tu můžete dodnes vidět na tureckých tržištích a postupně se objevuje i v domácnostech milovníků kávy u nás. Je to krásná kovová nádoba na dlouhé rukojeti. V džezvě se káva připravuje na sporáku. Umletá káva se sype s trochou cukru do studené vody a voda se nechá přes kávu zpěnit. Okamžitě se džezva odstaví a po mírném vychladnutí se proces opakuje. Výsledná káva má výbornou a plnou chuť.
Vhodná káva do džezvy: Jemně mletá káva nasládlé chuti.
Moka konvička
![](/obrazky/clanky/180/262/L.jpg)
Ikonická italská moka konvička, která se rozšířila do celého světa, vám připraví lahodnou kávu na sporáku. Do spodní části vléváte vodu, ta se po přivedení k varu dostává tryskou do horní části s jemně namletou kávou. Výhodou je, že moka konvičku můžete vzít i na cesty. Kávu připravíte například na ohništi v kempu. Z moka konvičky připravíte silnou kávu s výrazným tělem.
Vhodná káva do moka konvičky: Středně a tmavěji pražené kávy s čokoládovými a kakaovými tóny.
Chemex
![](/obrazky/clanky/180/256/L.jpg)
Chemex je modernější podoba překapávače. V horní části má papírový filtr na namletou kávu. Jakmile nalijete vodu a začne se uvolňovat oxid uhličitý, prokapávají kapky do spodní nádoby. Vodu přes filtr s kávou doléváte pomalu a krouživými pohyby, během minuty asi dvakrát, průběžně mícháte. Filtr v chemexu je ze speciální buničiny, která zachytí i ty nejmenší usazeniny. Šálek kávy výtečné chuti připravíte asi po 4 minutách.
Vhodná káva do chemexu: Střední hrubost kávy s ovocnými tóny.
Vacuum pot
![](/obrazky/clanky/180/260/L.jpg)
Vacuum pot se sestává ze dvou baněk propojených trubicí. Do spodní části se nalévá vroucí voda. Ta se znovu přivede k varu a do horní části se nasype káva. Pára se dostává trubicí do vrchní nádoby a míchá se s kávou. Jakmile odstavíte vacuum pot z hořáku, směs se ochladí a káva se přes filtr dostává do spodní nádoby.
Vhodná káva do vacuum potu: Středně jemně namletá káva s ovocnými nebo květinovými tóny.