Jedlá soda, mistrovský pomocník zdraví i čistoty

Jedlá soda stojí pár drobných a nahradí drahé léky i čistící prostředky. Využití v domácnosti i účinky na zdraví vás překvapí. Jedlou sodu můžete použít jako šampón, pleťovou masku i jako lék na štípance. Při úklidu zbaví domácnost zápachu.

Reklama

Co je to jedlá soda

Jedlá soda je sodná sůl kyseliny uhličité. Najdete ji v drobných úpravách pod různými názvy. Na obalu bude nápis bikarbonát sodný, soda bikarbona, jedlá soda nebo také zažívací soda či kypřící prášek do pečiva.

Jedná se o bílý prášek rozpustný ve vodě. Hydrogenuhličitan sodný se používá při pečení i jako součást šumivých nápojů.

Detoxikační kúra se sodou

V našem těle se hromadí poměrně dost kyselého odpadu, které mohou způsobit vznik degenerativních onemocnění. Alkalický iont v jedlé sodě neutralizuje kyselý odpad a odvádí jej pryč z těla. V těle potřebujeme udržovat vyvážené pH, není vhodné ani příliš kyselé prostředí ani to zásadité. Proto to s detoxikační kúrou příliš nepřehánějte.

Věnovat by se jí měli zejména ti, kteří mají ve stravě přemíru bílkoviny.

Jak správně pít jedlou sodu

Ve sklenici s vodou a citronem nechejte sodu úplně rozpustit, dobře ji rozmíchejte. Intenzivní pitná kúra by neměla trvat déle než dva týdny. Pak by měla následovat alespoň týdenní přestávka. Můžete opakovat až 3 cykly.

Reklama

Sodu nepijte bezprostředně po jídle nebo pokud jste vypili velké množství tekutin.

Doporučená denní dávka sody

Na jednu sklenici vody (250 ml) byste měli použít osminu čajové lžičky. Do vody přidejte i lžičku citrónové šťávy. Maximálně byste měli jedlé sody zkonzumovat 1 čajovou lžičku, muži mohou 1,5 čajové lžičky denně.

Soda pro krásu a péči o tělo

Z jedlé sody můžete vyrobit přírodní šampon, který odmastí pokožku hlavy. Jedlou sodu jen smícháte s teplou vodou nanesete na vlasy, provedete jemnou masáž a opláchnete. Přidáním sody do koupele zjemníte pokožku a předcházíte plísňovému onemocnění nohou. Smícháním sody s vlažnou převařenou vodou a kapkami éterického oleje a citrónu získáte přírodní deodorant.

Smícháním sody s trochou vody získáte sodovou pastu. Tou můžete masírovat obličej a zbavíte se černých teček i akné.

Kloktejte sodu pro svěží dech

Neutralizací pH v ústech se zbavíte nepříjemného dechu a předcházíte množení plísní.

Na 200 ml vody použijte 1 lžičku sody a kloktejte třikrát denně. Ulevíte nejen ústní dutině, ale zároveň předcházíte bolestem v krku.

Rychlá pomoc od pálení žáhy

Snad nejznámějším použitím jedlé sody je pití proti pálení žáhy. Takto lze jedlou sodu používat jen krátkodobě. Na rychlou pomoc rozpusťte lžičku sody ve 200 ml vody.

Soda na hmyzí štípance

Ne vždy máte po ruce gel z lékárny. A ani nebude třeba. Kašičku ze sody natřete na štípanec a bude po nepříjemném svědění.

Jedlá soda při úklidu

Na zapáchající odpad

Pokud vám zapáchá odpad, použijte jedlou sodu v kombinaci s horkou vodou. Soda pomáhá pouze proti zápachu a mastnotě, bohužel nepomůže proti ucpanému potrubí.

Čištění se sodou

Pastou ze sody perfektně vyčistíte smaltové nádobí nebo připáleniny. Využijete i při čištění trouby, sporáku, mikrovlnky. Pastu nechejte 20 minut působit a následně setřete.

Proti zápachům v kuchyni

Misku prášku sody můžete umístit do lednice nebo ke koši na odpadky. Soda je výborný pohlcovač zápachů. Soda vyčistí i myčku, do zásobníku nasypejte jedlou sodu a zapněte při prázdné myčce, postačí krátký program.

Nezapomeňte na mazlíčky

Psí srst můžete zbavit zápachu jemnou masáží s jedlou sodou. Vetřete do srsti, promasírujte a následně vykartáčujte.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 25.10.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama