Jak využít sůl jako skvělého pomocníka v domácnosti

Sůl nad zlato? Něco na tom určitě bude. Nejenže se bez ní vůbec neobejdeme v kuchyni, ale klidně si ji můžeme přizvat na pomoc i tehdy, pokud bojujeme s ucpaným odtokem, skvrnou od červeného vína nebo nezvanými mravenci.

Reklama

Jakou sůl použít jako pomocníka v domácnosti

V kuchyni se považuje za velice prospěšnou především mořská a himalájská sůl. Pokud ale chcete vyzkoušet sůl při gruntování, můžete s klidným svědomím sáhnout i po běžné kuchyňské soli (chlorid sodný).

Jen pozor, nezaměňujte ji s epsomskou solí, která se používá především při potížích se zácpou a v uvolňujících koupelích. Jedná se totiž o odlišnou účinnou látku (síran hořečnatý).

10 způsobů, jak netradičně využít sůl

Sůl je netoxická a šetrná k životnímu prostředí. Dokáže nahradit mnohé prostředky plné chemie, protože si poradí s pohlcením zápachu, stejně jako efektivním odstraněním skvrn a dalších nečistot. Navíc leští povrchy, působí proti vodnímu kameni, mastnotě a má antibakteriální vlastnosti.

1. Záchrana textilu od červeného vína

Na skvrnu od červeného vína nejdříve přiložte papírovou utěrku. Jakmile už více vína nenasaje, odstraňte ji a postižené místo vydatně posypte solí. Nechte zhruba 15 minut působit, poté sůl odstraňte. Nakonec látku namočte do studené vody a vyperte obvyklým způsobem.

2. Do boje se zašlými šálky

Skvrny od kávy či čaje uvnitř šálků nevypadají vůbec přívětivě. Pokud se je nedaří běžným mytím vyčistit, zkuste nanést na houbičku kromě saponátu také sůl. Touto směsí poté šálky vydrhněte a na závěr důkladně opláchněte.

Reklama

3. Odpuzovač mravenců

Zejména na jaře, případně také na podzim, se můžeme setkat přímo v domácnosti s mravenci, které přiláká teplo a zásoby potravin. Zkuste zapátrat, odkud se do domu či bytu dostávají. Jejich vchod pak zasypte solí, zaručeně je to odradí.

4. Rozjasňovač barev

Vybledlé až zašedlé závěsy a kusové koberečky či předložky neudělají velký dojem. Přidejte při jejich praní přímo do bubnu zhruba půl hrnku soli. Sůl barevný a tmavý textil krásně rozjasní a oživí. Slaný roztok můžete použít i k ručnímu vyčistění velkých koberců. Projasníte je tím a eliminujete skvrny.

5. Oživení dřevěného prkénka

Kuchyňské prkénko je každodenně velice vytížené, což se časem projeví na jeho kondici. Vdechnout mu nový život zvládnete jednoduše. Posypte jeho povrch solí a vydatně zakápněte čerstvou citronovou šťávou. Nakonec ho vydrhněte a umyjte běžným způsobem. Sůl prkénko vydezinfikuje a odstraní případný zápach.

6. Osvěžovač obuvi

Na odstranění zápachu z bot se dají pořídit profesionální přípravky. Ale klidně si vystačíte i s obyčejnou solí. Nasypte ji přímo do bot a nechte nejlépe přes noc působit. Před obutím ji nezapomeňte vyklepat.

7. Čistič odpadu

Než sáhnete po agresivním prostředku, vyzkoušejte na odpad nejprve sůl. Zhruba 1 litr vody dejte vařit se šálkem vody. Jakmile se sůl rozpustí, nalijte ještě horký solný roztok do odpadu. Kromě usazené mastnoty se zbavíte i případného zápachu.

8. Pro čištění lednice

I lednici je třeba pravidelně čistit, aby v ní bylo zdravé prostředí pro uložené potraviny. Do nádoby vsypte jedlou sodu, přidejte sůl a vše zalijte vodou. Touto směsí poté vnitřek lednice vytřete. Směs má antibakteriální účinky a působí proti nejrůznějším pachům.

9. Pro renovaci poškozené desky stolu

Stačí zapomenout na podšálek a na stole se snadno vytvoří nevzhledný kroužek od horkého šálku s kávou či čajem. Můžete ho zkusit odstranit tak, že vytvoříte řidší pastu ze soli a rostlinného oleje. Tou poté kroužek přeleštíte.

10. Pro delší životnost řezaných květin

Řezané květiny ve váze jsou pastvou pro lidské oko. Aby vydržely v dobré kondici co nejdéle, můžete do vody přidat špetku soli.

Zdroje: foodmatters.com, saltsoftheearth.com.au, tasteofhome.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 10.11.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama