Domácí ořechovka

Máte rádi likéry a nejraději ty, co si připravíte sami vlastními silami? Vyzkoušejte domácí ořechovku z vlašských ořechů. Připravuje se na svátek Sv. Jana, kdy jsou ořechy ještě nezralé a zelené, ale už mají ideální množství barvících a vonných látek, které spolu s kořením vytvoří úžasný likér tmavě hnědé barvy.

Svatojánský ořechový likér

Svatojánský ořechový likér se vyrábí z nezralých ořechů. Ty natrháte snadno na stromě i ve městě. Není jich potřeba mnoho, záleží na tom, kolik budete likéru dělat. Ořechy přirozeně barví, proto při práci s nimi použijte gumové rukavice, jinak budete mít ruce plné nevzhledných hnědých skvrn.

Likér se vyrábí s kvalitní vodkou nebo ovocnou pálenkou. Záleží na tom, jestli chcete alkohol čistý, aby zcela vynikla chuť ořechů nebo jej doplnit dalšími příchutěmi. Do likéru můžete přidat i koření, skořici, hřebíček, badyán, anýz, fenykl, koriandr, kardamom nebo vanilku. Není od věci vyzkoušet s likérem zkombinovat i bylinky nebo ovoce, mátu, heřmánek, meduňku i pomerančovou kůru.

Léčivé účinky

Domácí ořechovka se louhuje tři týdny a poté nálev získá tmavě hnědou barvu, kterou vypustí nezralé ořechy. V minulosti byly likéry oblíbeným lékem používaným na dobré zažívání a léčení různých chorob. A není se co divit. Ořechy jsou nabité vitaminy a zdravím prospěšnými látkami.

Snižují hladinu špatného cholesterolu, čistí krev, napomáhají správné funkci kardiovaskulární soustavy, působí proti rakovině a zánětům. Domácí ořechovku můžete nejen pít, ale také si jí potírat rány a zanícená místa na pokožce a používat ji jako léčivou tinkturu. Působí i proti aftám v ústech. Ořechy jsou nejvíce známé svým pozitivním vlivem na mozek a jeho činnost. Podporují paměť a zvyšují mozkovou aktivitu.

Ořechy jsou velmi dobré na oči a skvělé účinky mají na pleť, nehty i vlasy, což ocení hlavně dámy nebo také páni, kteří podléhají marnivosti. Ořechy jsou i afrodisiakem, jejich pravidelná konzumace zvyšuje sexuální svěžest. Zlepšují metabolismus, jsou významným antioxidantem, podporují pevnost a zdraví kostí a působí proti nemocem kloubů.

Ořechy jsou zkrátka superpotravinou a všelékem, který není radno podceňovat. Nejlépe chutnají jen tak na chřoupání, ve sladkých jídlech, moučnících a především likérech. A proto se již pusťme do receptu samotného.

Reklama

Ingredience

Množství na
  litr

Postup přípravy

1.
Ořechy nakrájejte na čtvrtiny a nasypejte je do větší sklenice. Přidejte koření a promíchejte. Poté vše zalijte vodkou a nechte louhovat 3 týdny v pokojové teplotě. Po třech týdnech se změní barva tekutiny na tmavě hnědou.
2.
Po vylouhování sceďte do lahve a přisypte cukr. Lahev několikrát protřepejte, aby se všechen cukr rozptýlil a rozpustil.
3.
Ořechovku nechte uležet dalších pár měsíců, až rok, aby dozrála. Většinou to však nevydržíte a v zimě ji už zkonzumujete.

Od: PelMel, 26.4.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
504 hod celkem
Množství: 1 × litr
Autor: PelMel
Cena ingrediencí: 1 × litr = 429 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × litr
Energetická hodnota
2,907.41 kcal
Protein
0.23 g
Sacharidy
z toho cukr
300.71 g
299.41 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
0.22 g
0.02 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama