Churros s karamelovou a čokoládovou omáčkou
Churros je španělská a mexická sladká pochoutka. V Mexiku nebo ve Španělsku na ně narazíte také pod názvem tejeringos, porras nebo calientes a můžou vám chutí připomínat naše koblihy nebo donuty. Surovin není potřeba mnoho a většinou je najdete běžně doma. Podávat je můžete se sladkou omáčkou a nebo jen pocukrované. Potřebovat budete zdobící pytlík s řeznou špičkou, hlubokou pánev a hodně oleje. Smažit můžete i ve fritovacím hrnci. Dbejte ale na čistý olej.
Reklama
Postup přípravy
1.
Do hrnce nalijte mléko, máslo, cukr a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte směs k varu. Pak stáhněte plamen a přisypte postupně mouku, za pár minut těsto zhoustne a stane se z něj kompaktní tuhá hmota, která ale bude mít hladkou konzistenci. Těsto odložte do mísy a nechte ho zchladnout. Stačí 10 minut. Pak do těsta přidejte žloutky a nechce nejlépe v robotu hnětat dokud se vše nespojí.
2.
Těsto nandejte do zdobícího pytlíku. Nedávejte všechno, ať pytlík nepraskne. Rozehřejte si olej v pánvi a do rozpáleného oleje vytlačujte těsto v zhruba 10 centimetrových kouscích. Konec těsta ustřihněte u špičky pytlíku nůžkami. Nechce smažit dozlatova a po upečení odkládejte na papírovou utěrky, pro odsátí přebytečného tuku.
3.
Na čokoládovou omáčku si ve vodní lázni rozpusťte vysokoprocentní kvalitní čokoládu a postupně do ní nalijte šlehačku. Metlou vymíchejte hladkou omáčku a nalijte ji do misky, udržujte ji v teple. Pokud budete chtít čokoládové omáčce dodat pikantní chuť, přidejte špetku nebo i více namletého sušeného chilli, posunete se tak chutí blíže k Mexiku.
4.
Na karamelovou omáčku budete potřebovat více času. Do pánve nasypte cukr (použijte klasický bílý, nikoliv třtinový) a na středním plameni ho rozpusťte do průhledné husté tekutiny. Jakmile bude chytat zlatavý nádech, nalijte do pánve šlehačku. Vlivem prudkého ochlazení cukr začne tuhnout, ale míchejte dál a za chvilku se rozpustí. Na mírném plameni směs míchejte do hladka. Pak omáčku opatrně přelijte do misky.
5.
Churros můžete obalit v moučkovém cukru smíchaném se skořicí, ale není to nutné, obě omáčky jsou sladké dost. Omáčky udržujte v teple, aby příliš nezhoustly. Pokud je nespotřebujete, karamelová vám vydrží v lednici neomezeně dlouho, čokoládovou raději spotřebujte do tří dnů. Obě určitě upotřebíte při přípravě palačinek nebo vaflí.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × ks |
Energetická hodnota |
109.46 kcal |
Protein |
1.37 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
8.79 g
6.13 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
7.67 g
4.29 g
|
Reklama
Reklama