Churros je španělská a mexická sladká pochoutka. V Mexiku nebo ve Španělsku na ně narazíte také pod názvem tejeringos, porras nebo calientes a můžou vám chutí připomínat naše koblihy nebo donuty. Surovin není potřeba mnoho a většinou je najdete běžně doma. Podávat je můžete se sladkou omáčkou a nebo jen pocukrované. Potřebovat budete zdobící pytlík s řeznou špičkou, hlubokou pánev a hodně oleje. Smažit můžete i ve fritovacím hrnci. Dbejte ale na čistý olej.
Ingredience (40 x ks)
Churros
Na čokoládovou omáčku
Na karamelovou omáčku
Postup přípravy
Do hrnce nalijte mléko, máslo, cukr a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte směs k varu. Pak stáhněte plamen a přisypte postupně mouku, za pár minut těsto zhoustne a stane se z něj kompaktní tuhá hmota, která ale bude mít hladkou konzistenci. Těsto odložte do mísy a nechte ho zchladnout. Stačí 10 minut. Pak do těsta přidejte žloutky a nechce nejlépe v robotu hnětat dokud se vše nespojí.
Těsto nandejte do zdobícího pytlíku. Nedávejte všechno, ať pytlík nepraskne. Rozehřejte si olej v pánvi a do rozpáleného oleje vytlačujte těsto v zhruba 10 centimetrových kouscích. Konec těsta ustřihněte u špičky pytlíku nůžkami. Nechce smažit dozlatova a po upečení odkládejte na papírovou utěrky, pro odsátí přebytečného tuku.
Na čokoládovou omáčku si ve vodní lázni rozpusťte vysokoprocentní kvalitní čokoládu a postupně do ní nalijte šlehačku. Metlou vymíchejte hladkou omáčku a nalijte ji do misky, udržujte ji v teple. Pokud budete chtít čokoládové omáčce dodat pikantní chuť, přidejte špetku nebo i více namletého sušeného chilli, posunete se tak chutí blíže k Mexiku.
Na karamelovou omáčku budete potřebovat více času. Do pánve nasypte cukr (použijte klasický bílý, nikoliv třtinový) a na středním plameni ho rozpusťte do průhledné husté tekutiny. Jakmile bude chytat zlatavý nádech, nalijte do pánve šlehačku. Vlivem prudkého ochlazení cukr začne tuhnout, ale míchejte dál a za chvilku se rozpustí. Na mírném plameni směs míchejte do hladka. Pak omáčku opatrně přelijte do misky.
Churros můžete obalit v moučkovém cukru smíchaném se skořicí, ale není to nutné, obě omáčky jsou sladké dost. Omáčky udržujte v teple, aby příliš nezhoustly. Pokud je nespotřebujete, karamelová vám vydrží v lednici neomezeně dlouho, čokoládovou raději spotřebujte do tří dnů. Obě určitě upotřebíte při přípravě palačinek nebo vaflí.
Nutriční hodnoty (1 x ks)
Energ. hodnota: 109.46 kcal |
Protein: 1.37 g |
Sacharidy: 8.79 g |
z toho cukr: 6.13 g |
Tuk: 7.67 g |
z toho nas. MK: 4.29 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3434-churros-s-karamelovou-a-cokoladovou-omackou