Jak se vyhnout jarní únavě? Díky poctivé zimní přípravě!

První jarní dny většina z nás vyhlíží s toužebným očekáváním, velmi často nám ale příchod jara pokazí obávaná a často diskutovaná jarní únava. Ačkoliv si tento nepříjemný pocit vyčerpání a nedostatku energie spojujeme s jarem, ve skutečnosti si na něj zaděláváme již během zimy. To mimo jiné znamená, že právě v zimních měsících je třeba učinit opatření, aby na nás únava neudeřila s prvními teplejšími dny.

Reklama

Jaké jsou příčiny jarní únavy?

Pokud se i vy s příchodem jara cítíte unaveni, bez energie i nálady, pozorujete na sobě zvýšenou nervozitu, vaše kůže ztrácí svůj lesk, objevují se na ní nevzhledné pupínky apod., postihla vás pravděpodobně jarní únava. Pokud ale s těmito příznaky začnete s pomocí syntetických vitamínů, detoxikačních čajů a dalších doplňků bojovat až ve chvíli, kdy se objeví, musíte počítat s tím, že bude chvíli trvat, než se dostaví výsledky a vaše tělo se navrátí zpět do normálu.

Mnohem lepší volbou než hasit problém až ve chvíli, kdy už se objeví, je věnovat se řádné prevenci. Prvním klíčem k úspěšné prevenci je přitom pochopení příčin problému. Ty spočívají především v tom, že během zimy mají lidé obecně méně pohybu, méně času tráví na slunci, jejich dieta je pohříchu bohatší na sladké, smažené či tučné, zatímco ovoce se zeleninou je v jejich zimním jídelníčku výrazně méně, než během léta. Když k tomu přidáme stres v období Vánoc, nejrůznější účetních uzávěrek apod., není divu, že organismus s koncem zimy „jede na rezervu“.

Jak se v zimě chovat?

Příčiny popsané v předchozím odstavci naznačují i to, kudy by se měly v zimě ubírat konkrétní činy, které následně minimalizují riziko objevení jarní únavy. Během zimy se snažte dodržovat pitný režim, jezte hodně ovoce a zeleniny, omezte nezdravé potraviny, odpočívejte, přitom ale choďte často ven. Nižší teploty a nutnost vzít si bundu a čepici by neměly znamenat, že na procházky v zimě zanevřete. Objevujte krásy zimní přírody, nejsou o nic menší než u té letní nebo jarní. Nevyhýbejte se ani bruslení či lyžování, jen při nich nepřepínejte své síly.

Ke správné přípravě těla na jaro patří i opatrný přístup k alkoholu a také se snažte nepřipouštět si stres související s Vánoci. Pokud budete během zimy dodržovat správnou životosprávu, na jaře jistě pocítíte výsledky. Zatímco lidé ve vašem okolí si budou stěžovat na jarní únavu, vy budete mít dostatek sil na to, abyste si užívali všech krás a možností, které nám jaro nabízí.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 24.1.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama