Moderní rychlovarné konvice zastanou funkci několika spotřebičů

Rychlovarná konvice je součástí většiny domácností i kanceláří. Dnes ale umí mnohem více než přivést vodu ke stupni varu za krátkou chvíli. Možná je čas vyměnit starý spotřebič za moderní. Umí sterilizovat, ohřívat, udržet nápoj teplý a dokáží vařit vodu na přesnou teplotu. Představíme vám funkce moderních rychlovarných konvic.

Reklama

Konvice na rychlé ohřívání vody je minulostí

Přes třicet let jsou s námi v domácnostech i kancelářích rychlovarné konvice. Nejprve byly hitem, protože dokázaly rychle ohřát vodu na přípravu kávy nebo čaje. Velmi brzy však tato primární funkce přestala stačit, zejména ve chvíli, kdy lidé zjistili, že indukční varná deska ohřeje vodu rychleji než domácí rychlovarná konvice. Proto docházelo postupně k modernizaci přístroje a vznikl inovativní pomocník, který zastane hned několik funkcí. Co vše můžete čekat od rychlovarné konvice a na jaké parametry se zaměřit, pokud do interiéru pořizujete novou? Praktický průvodce vám poradí.

Moderní konvice jsou bezpečné

Stále platí, že prvním parametrem při výběru by mělo být bezpečí provozu. Každá konvice je vybavena pojistkou proti přehřátí a automatickým vypnutím v případě, že je dosažen bod varu. Konvice se také musí okamžitě vypnout hned, jak ji odstavíte ze základny. Přehřívání hrozilo nejvíce u konvic plastových, proto jsou moderní přístroje převážně kovové nebo vyrobené ze skla a kovu.

Lepší chuť kávy a čaje

První modely konvic byly plastové a uvnitř se nacházela topná spirála. Ohřívání v plastové nádobě a nepříjemné zanášení spirály vodním kamenem se podepisovalo na chuti nápoje. Moderní materiály a inovovaná konstrukce s umístěním spirály mimo ohřev vody zaručí lepší výslednou chuť. Při nákupu nové konvice určitě kupte tu, která je kovová nebo z kovu a skla a má skryté topné těleso.

Přístroj s nastavením teploty

Nové konvice už neohřívají vodu do bodu varu. Můžete si regulovat požadovanou teplotu. To je výhodou v případě, že potřebujete vodu na instantní nápoj pro děti, kaši pro batolata nebo kvalitní sypaný čaj. Dokonce je možné zakoupit konvice, které ohřívají vodu na teplotu podle vybraného druhu čaje.

Co umí moderní rychlovarné konvice

Pokud si dnes budete vybírat přístroj, můžete se setkat s celou řadou doplňujících funkcí. Nové konvice umí kromě vaření vody také napařovat, sterilizovat, udržovat stálou teplotu nebo ohřívat. Jsou perfektním pomocníkem zejména v domácnostech s malými dětmi.

Reklama

Mnoho přístrojů je vybaveno různými nástavci, v rychlovarné konvici pak můžete připravovat například jogurt nebo čatní. Praktický je tichý provoz a možnost vypnutí zvukové signalizace, oceníte i automatické otevření víka, které minimalizuje riziko opaření.

Nastavení teplot u rychlovarné konvice

Přístroje mají možnost vybrat ohřev vody na různý stupeň. Levnější modely mají jen několik přednastavených stupňů, jiné modely regulují ohřev samy podle typu nápoje. Nejpraktičtější jsou konvice, u kterých si nastavíte jakoukoliv teplotu vody s regulací například po 5 °C nebo dokonce po 1 °C.

Udržování teploty

Konvice dokáží udržet nápoj, případně ohřívaný dětský pokrm, teplý v rozmezí 30 až 120 minut. Ohřev se aktivuje pokaždé když teplota klesne například o 2 °C. Funkce je navržena primárně pro louhování čaje, ale oceníte ji, pokud jste typ člověka, který se věnuje několika činnostem najednou a občas zapomenete, že voda v konvici je už připravená.

Jak vybrat rychlovarnou konvici:

  • Objem konvice: pro čtyřčlennou domácnost je dostačující objem 1,7 litrů.

  • Filtr: výhodou je vyjímatelný nerezový filtr proti usazeninám, který se snadno čistí.

  • Příkon: přístroje mohou mít příkon okolo 800 W ale i více než 2 400 W.

  • Ovládání: na těle konvice, na podstavci, na rukojeti. Praktický je model s displejem.

  • Provedení: prémiové přístroje mají dvouplášťové provedení.

  • Vzhled spotřebiče: zakoupíte různé barevné provedení i oblíbený retro vzhled.

Zdroje: Crompton.co.in, CompactAppliance.com, CoolBlue.nl, Homepuff.com, Haier-europe.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 28.2.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama