Recepty z jednoho pekáče. Dobroty s minimem nádobí

Zapečená jídla se těší velké oblibě, zvlášť pro křupavou kůrčičku. Oceníte i snadnou a obvykle rychlou přípravu, stejně jako skutečnost, že minimalizujete nádobí pro přípravu. Určitě máte rádi zapékané těstoviny nebo zapékané brambory na mnoho způsobů, přinášíme další tipy na jídla pro celou rodinu, která připravíte na jednom pekáči.

Reklama

Jak se připravují jídla z jednoho pekáče

Jídla z jednoho hrnce nebo ty zapečená z jednoho pekáče vynikají výbornou chutí. Vše se připravuje dohromady, chuť koření, masa a přílohy se dokonale snoubí.

Základem zapékaných jídel jsou obvykle brambory nakrájené na plátky, různé tvary těstovin až po lasagne, se kterými se při přípravě dobře pracuje.

Zapéká se v pekáči s víkem nebo ve varném skle, na konci pečení se pokrm dopéká bez poklice a sype se sýrem. Aby se jídlo správně zapeklo, přidávají se rozšlehaná vejce s mlékem nebo smetanou. Některé pokrmy se vrství do pekáče rovnou, jiné se částečně restují nebo promíchávají na pánvi a následně zapékají. Vyzkoušet můžete různé netradiční recepty. Jídla z jednoho pekáče jsou oblíbená po celém světě, nechte se inspirovat novými příchutěmi.

Vepřová panenka zapékaná s bramborovou kaší

Na jídlo budete potřebovat jen pár ingrediencí, přesto vás překvapí výtečnou chutí. Vepřová panenka se pouze osolí, opepří a natře olejem. Zprudka se opeče z obou stran na pánvi, aby se maso zatáhlo a panenka zůstala uvnitř šťavnatá. Zapéká se s hotovou bramborovou kaší, kterou připravíte z vařených brambor, mléka a másla. Vepřovou panenku dáte doprostřed pekáče, bramborovou kaši smícháte s hrstí sušených rajčat naložených v oleji a ochutíte rozmarýnem. Naskládáte do pekáče kolem panenky. Vše pečete na 220 °C asi 15 minut, ke konci pečení posypejte strouhaným sýrem a krátce grilujte.

Kuřecí se zeleninou a rýží

Recept je oblíbený v Itálii, kdy se základ připravuje restováním na pánvi a celá pánev se dále zapéká v troubě. Potřebujete tedy vhodnou pánev, kterou můžete vložit do trouby i s rukojetí nebo takovou, kde se dá rukojeť sejmout před pečením. Na oleji restujete na větší kousky nakrájené kuřecí stehenní řízky, počkáte, až se maso zatáhne a přidáte na proužky nakrájenou cibuli, červenou papriku a prolisovaný česnek. Chvíli restujte, dokud není cibule hotová. Poté vytáhněte maso na talíř a přidejte do pánve půl hrnku sušených rajčat v oleji a stejné množství oliv, promíchejte s krájenými rajčaty (2 větší kusy). Ochuťte bazalkou a oreganem. Přidejte rýži na odpovídající počet porcí, dejte zpět kuřecí maso a vše zalijte vývarem. Počkejte, až vývar začne vřít, pokrm lehce promíchejte a dejte zapéct do trouby. Pánev přikryjte alobalem a pečte asi 30 minut. Ke konci pečení sundejte alobal a dopékejte do zezlátnutí. Před podáváním posypejte strouhaným parmazánem a sekanou petrželkou.

Reklama

Jednoduchá musaka s cuketou

Potřebujete 2 kusy lilku, cibule a menších cuket. Lilky a cukety nakrájejte na kolečka nebo plátky, posypejte solí, promíchejte a počkejte, až pustí vodu. Pak je krátce orestujte a dejte stranou. Na hluboké pánvi restujte na oleji cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte půl kilogramu mletého krůtího masa. To osolte, opepřete a nechejte zatáhnout. Zalijte 2 konzervami půlených rajčat i s omáčkou. Ochuťte provensálským kořením a nechejte odpařit vodu. Do zapékací formy vrstvěte cukety a lilky střídavě s masovou směsí. Polévejte hrnkem mléka s rozšlehanými vejci a dejte zapéct na 60 minut. Ke konci pečení posypte strouhaným parmazánem a přepněte na gril. Podává se s pečivem.

Tradiční kugel

Kugel se připravuje z brambor nebo těstovin a podává se o svátcích. Brambory a mrkev se oloupou a nastrouhají na hrubém struhadle. Cuketa se očistí a také nastrouhá. Vše se posolí, promíchá a vymačká z tekutiny. Ochutí se nasekanou cibulkou, prolisovaným česnekem a čerstvými bylinkami. Směs se zahustí moukou smíchanou s vejci a rostlinným olejem. Přidává se kurkuma, sůl a pepř. Jakmile je vše promíchané, vkládá se do vymazaného pekáče a peče se asi hodinu na 180 °C.

Zdroje: BBCgoodFood.com, Taste.com.au, TasteOfHome.com, AllRecipes.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 14.2.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama