Levandulové recepty: Sirup, máslo, sušenky i caffè latte
Něžná a voňavá kráska ze Středomoří patří k těm vůbec nejúchvatnějším bylinkám. Levandule potěší lidské oko, příjemně pohladí na duši a šanci jí můžete dát dokonce i v kuchyni.
V kuchyni sáhněte po kulinářské levanduli
Levandule určená pro kulinářské účely byla vyšlechtěná právě pro použití v kuchyni. Určitě jí proto dejte přednost před ostatními kultivary. Na rozdíl od nich je sladší a má delikátnější vlastnosti. Můžete ji použít čerstvou i sušenou. Sušená levandule má ale výraznější vůni a chuť, v receptech si proto obvykle vystačíte zhruba se třetinovou dávkou oproti čerstvé formě.
Nikdy nepoužívejte esenciální levandulový olej v receptem, není určený k vnitřnímu užití.
Jak použít levanduli při vaření
Přidejte ji do pečiva
Stačí jen malé množství, avšak sušenkám, dortům a moučníkům propůjčí charakteristickou chuť a aroma. Sušenou levanduli před použitím rozmělněte mezi prsty, čerstvou podrťte v hmoždíři.
Ochuťte s ní nápoje
Levanduli můžete nechat vylouhovat ve vodě nebo z ní připravit jednoduchý sirup. Jím poté skvěle dochutíte domácí limonády, smoothie nápoje, ledové čaje, koktejly, ale klidně i sorbety či sněhové pusinky.
Vytvořte z ní originální posypku
Půvabné fialové květy levandule propůjčí každému jídlu luxusní vzhled. Ozdobte s nimi pečené maso, míchaný drink, ovocný salát nebo třeba dezert. Pro oživení k nim můžete přidat také snítku tymiánu či rozmarýnu.

S čím kombinovat levanduli
Dokonalé chuťové symfonie dosáhnete, jestliže v receptu použijete kromě levandule také citronovou šťávu nebo citronovou kůru. Tyto ingredience se totiž svými vlastnostmi skvěle doplňují.
A zajímavě se kombinuje i s dalšími bylinkami, především s mátou, rozmarýnem, saturejkou a tymiánem. V letních receptech bude chutnat výtečně společně s borůvkami a dalšími lesními plody.
Jednoduchý levandulový sirup
Budete potřebovat 1 šálek vody, 1 hrnek cukru a 1 lžíci čerstvých levandulových květů.
Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté snižte teplotu a ještě 1 minutu povařte. Nechte louhovat 30 minut, sceďte a vyčkejte, až sirup vychladne. Následně ho již můžete zpracovat v požadovaném receptu.

Levandulové máslo s medem
Připravte si 2 šálky smetany crème fraîche, ½ lžičky medu, ¼ lžičky soli a ¼ lžičky sušených květů levandule.
Smetanu šlehejte v mixéru, dokud se neoddělí máslo a podmáslí. Máslový krém sceďte, vmíchejte do něj med a sůl. Nakonec přidejte také podrcenou levanduli. Po vychlazení podávejte s čerstvým pečivem.

Snadné levandulové sušenky
Připravte si 4 polévkové lžíce rozpuštěného másla, 1 žloutek, ¾ šálku hladké mouky, ⅓ šálku krystalového cukru, ½ lžičky levandule, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky jedlé sody a ⅛ lžičky soli.
Levandulové květy rozmixujte s cukrem. Vzniklý levandulový cukr smíchejte s rozpuštěným máslem, žloutkem a vanilkovým extraktem. Přisypte mouku, jedlou sodu a sůl. Vypracujte těsto. Lžíci vysypanou moukou nabírejte těsto a na plechu vyloženém pečícím papírem tvarujte placičky s dostatečným odstupem od sebe. Při teplotě 180 °C pečte asi 10 minut, dokud se neroztečou a nezačnou mírně praskat.
Levandulové caffè latte
Potřebujete 250 ml mléka, 50 ml espressa a 2 polévkové lžíce levandulového sirupu (připraveného podle receptu výše).
Do sklenic nalijte levandulový sirup a zalijte espressem. Mléko našlehejte do pěny a doplňte jím sklenici. Před podáváním můžete ozdobit snítkou levandule.

Zdroje: farmflavor.com, allrecipes.com, chasingdaisiesblog.com, bonappetit.com, dessertfortwo.com, acouplecooks.com, myeverydaytable.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Jak na ochucené cukry: Snadno je připravíte i sami doma!
Dokonce i úplně obyčejný cukr můžete proměnit v úchvatnou a voňavou kulinářskou delikatesu. Nepotřebujete k tomu navíc žádné speciální dovednosti ani ingredience. Domácí ochucené cukry lze připravit velice jednoduše a prakticky během chviličky. Výsledek vás přesto nadchne. Ochucený cukr je vynikající nejenom pro přípravu moučníků a dezertů, ale hodí se také do kávy nebo k občasnému mlsání.
Bylinková alchymie: Připravte si domácí limonády z čerstvých bylinek
Proměňte voňavou sklizeň z bylinkové zahrádky v lahodný nápoj, který se hodí pro slavnostní příležitosti i běžné popíjení. A nejenže si na něm pochutnáte, zároveň získáte léčivý elixír pro bystrou paměť, klidný spánek, dobré trávení či pročištění těla.
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy
Čerstvě natrhané pestrobarevné květy servírovaný pokrm nejenom netradičně ozdobí, ale často i zajímavě dochutí. Mnohé jedlé květy jsou navíc léčivé a ukrývají celou řadu mikroživin, což jim propůjčuje přidanou hodnotu. Při procházce rozkvetlou jarní přírodou si proto nezapomeňte natrhat voňavou kytičku. Část úlovku můžete poté zpracovat přímo v kuchyni.