Petrželová nať: Polévku ozdobí, strávníkům pročistí ledviny

V české kuchyni patří petrželová nať mezi běžné zelené koření. Obyčejná ale rozhodně není. Nejenže je její chuť jen stěží nahraditelná, ale také je ceněná pro léčivé vlastnosti. Potěší ledviny, zažívací ústrojí, krev, kosti, a dokonce i oči.

Reklama

Petrželová nať v kuchyni

Zelená nať petržele má v kuchyni pestré uplatnění. Dobře dochutí polévky, kdy může šikovně snížit množství použité soli. Lze po ní sáhnout rovněž při přípravě omáček, zeleninových salátů, rozmanitých pomazánek, nádivek a vaječných omelet.

V kuchyni se používá zejména čerstvá, protože má intenzivnější chuť. V případě teplých jídel se přidává až na samotný závěr. Ale chutná i v sušené podobě. Důkazem je, že tvoří nedílnou součást mnoha bylinných kořenících směsí.

I petržel může být efektní posypkou

Kromě běžnější plocholisté odrůdy existuje také kadeřavá petrželka, která má stejné vlastnosti, avšak navíc se pyšní zajímavým dekorativním vzhledem. Výborně se proto hodí pro závěrečné dozdobení pomazánek, dipů, jednohubek nebo bramborové či rýžové přílohy.

Recept na pesto z petrželové natě a vlašských ořechů

Budete potřebovat 2 šálky nasekané čerstvé petrželové natě, 1 šálek vlašských ořechů, ½ šálku strouhaného parmazánu, ½ šálku extra panenského olivového oleje, 3 utřené stroužky česneku, ½ lžičky soli.

Všechny ingredience kromě olivového oleje vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Postupně po částech přidávejte olivový olej. Vždy krátce promíchejte. Nakonec uložte do uzavíratelné skleněné nebo plastové nádoby. Pesto vydrží v lednici několik dni.

Reklama

zdroj: Depositphotos

Jak skladovat čerstvou petržel

Svazek petrželové natě opláchněte a opatrně ji zabalte do lehce navlhčené papírové utěrky. Poté ji ještě vložte do igelitového sáčku. Takto vydrží v lednici zhruba 3 až 4 dny.

Petrželovou nať lze také celou nebo pokrájenou zamrazit uloženou v sáčku či krabičce. Vždy stačí jednoduše odebrat pouze potřebné množství. Tímto způsobem si můžete vytvořit zásobu až do další sezóny.

Nejzajímavější zdravotní benefity petržele

Petrželová nať působí jako diuretikum, může ulevit při ledvinových kamenech a celkově podporuje zdraví ledvin, močového měchýře a močových cest. Pokud trpíte nadýmáním nebo častými zácpami, přidávejte si ji do jídla. S těmito potížemi dokáže totiž skvěle zatočit.

Bylinka má také antibakteriální a antifungální vlastnosti. Pomáhá odstraňovat škodlivé mikroorganismy a může zlepšit stav některých kožních onemocnění včetně plísní.

Petrželka ukrývá řadu vitamínů a minerálních látek

Je především vynikajícím zdrojem kyseliny listové, železa a vitamínu K. Proto pečuje o celý kardiovaskulární systém, reguluje krevní tlak, udržuje zdraví kostí a je vhodným doplňkem při léčbě anémie.

Obsažené flavonoidy a vláknina jsou prospěšné pro uchování normální hladiny cholesterolu v krvi. Antioxidanty, vitamín C a další cenné látky v petrželové nati pro změnu posilují imunitní systém, působí proti zánětu a chrání lidský zrak.

Nasušte si úrodu na zimu, zvládnete to bez sušičky

Stonky zelené petrželky svažte bavlněným provázkem a zavěste na vzdušné místo mimo přímé sluneční záření. Zhruba po 2 týdnech bude bylinka dostatečně vysušená.

Ještě rychleji usušíte petrželovou nať v troubě. Plech vyložte pečícím papírem. Rozložte na něj listy tak, aby se nepřekrývaly. Vložte do trouby vyhřáté pouze na zhruba 40 °C a sušte 1 až 2 hodiny. Pokud trouba takto nízkou teplotu neumožňuje, nastavte nejnižší možný stupeň a zároveň nechte během sušení pootevřená dvířka.

Jak sklízet nať a nepřijít o další nadílku

Aby zůstala petrželka stále bohatá, netrhejte pouze samotné lístky, ale sklízejte ji včetně stonků. Jednoduše odstřihněte několik stonků až blízko u substrátu, podpoříte tím nový růst. Pravidelně také odstraňujte ty části, které začínají žloutnout.

Zdroje: gardeningetc.com, alphafoodie.com, medicinenet.com, webmd.com, harvesttotable.com, simplyrecipes.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 22.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama