Léčivka z Himalájí stará 5 tisíc let, rebarbora. Jak ji využít v kuchyni?

Rebarboru si můžete vychutnat mnohem dříve než ostatní druhy ovoce a zeleniny ze zahrádky. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, koláčům a dezertům propůjčuje nezaměnitelnou sladce-kyselou chuť. Jak využít rebarboru v kuchyni? Poradíme vám.

Reklama

Rebarbora do každé zahrady

Rebarbora je zeleninou, příjemnou kombinací sladkokyselé chuti je ale předurčená do nejrůznějších sladkých pokrmů, dezertů, nákypů, sirupů a marmelád. Její domovinou je Asie, pěstuje se hlavně v Číně a Mongolsku. Dříve se hojně využívala jako léčivo. Její pořízení bylo dokonce podobně nákladné, jako zakoupit šafrán.

Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, kyselinu jablečnou a citronovou. Je kvalitním zdrojem vitaminu B a niacinu. Konzumace se doporučuje na podporu krevního oběhu, krvetvorby nebo proti zácpě. Prozáří pokožku a zlepšuje kvalitu vlasů. Částečně na sebe dokáže vázat tuk a podporuje metabolismus.

Na pěstování je poměrně nenáročná, řapíky se sklízí jednou ročně od konce května do poloviny června. Rebarbora je velká vzrůstem, má mohutné listy připomínající listy křenu. Řapíky mohou být až 40 cm dlouhé. Podle druhu rebarbory budete sklízet tmavě červené, žluté, fialové nebo jen sytě zelené řapíky.

Jak zpracovat rebarboru

Pro zpracování a další úpravu se využívají řapíky rebarbory. Ty je nutné důkladně oloupat a připravit pro tepelné zpracování. Ostrým nožem se odděluje vláknitá slupka. Čím dříve rebarboru sklidíme, tím snadnější loupání tuhých a dřevnatých vláken. Následně se rebarbora nakrájí na malé kousky. Pokud budeme rebarboru přidávat do koláčů a jiných dezertů je nutné ji důkladně prosypat cukrem. Výborně se rebarbora doplňuje se skořicí nebo směsí perníkového koření.

Jak skladovat rebarboru

V lednici vydrží čerstvá rebarbora asi 2 týdny, můžete ji ale zamrazit, zpracovat do marmelády, čatní nebo pyré. Pozor na to, že i mražená rebarbora musí být následně tepelně zpracovaná.

Reklama

Nejlépe se rebarbora mrazí, pokud ji očistíte, nakrájíte a necháte zmrznout rozloženou na plechu. Následně ji sklidíte do uzavíratelného mrazícího sáčku. Tímto postupem se jednotlivé kousky nebudou k sobě lepit. Před mrazením rebarbory ji můžete i krátce blanšírovat, její následná úprava bude rychlejší.

Koláč z rebarbory s posypkou

Připravíme si 250 g očištěné a nakrájené rebarbory, kterou dáme na dno vymazané koláčové formy. Přes rebarboru naskládáme plátky očištěných jablek a jahod. Zasypeme cukrem smíchaným se skořicí. Necháme 20 minut. Mezitím si utřeme 2 vejce s půl hrnkem cukru krupice a počkáme, dokud hmota nezbělá. Přidáme půl hrnku oleje a kelímek bílého jogurtu. Nakonec smícháme s 2 hrnky polohrubé mouky, do které jsme přisypali prášek do pečiva. Sypeme posypkou, buď tradiční nebo perníkovou. Pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Rebarborová marmeláda s ananasem

Připravíme si asi 1 kg očištěné rebarbory a čerstvý nebo konzervovaný ananas. Rebarboru nakrájíme a zvolna zahříváme v hrnci jen s trochou vody (vodu pouze na dno hrnce). Přivedeme k varu a rozvaříme. Přidáme 600 g želírovacího cukru a nakrájený ananas. Plníme horké do vyvařených sklenic, uzavřeme a otočíme na víčko. Necháme vychladnout a skladujeme.

Rebarborový rozvar

Rychlou úpravou rebarbory je rozvar. Na půl kilogramu očištěné rebarbory potřebujeme 250 g cukru a skořici. S trochou vody rozvaříme do změknutí. Rozvar se následně používá k dochucení kaší, ovesných vloček, jako přeliv na dezerty nebo do jogurtů a tvarohů.

Co možná nevíte o rebarboře:

  • Jiný název rebarbory je reveň a největší oblibě se těší v Anglii.

  • Soudní spor se vedl o to, zda je rebarbora ovoce nebo zelenina.

  • Listy rebarbory mohou být jedovaté.

  • Reveň se nedoporučuje těhotným, kojícím a lidem s onemocněním ledvin.

  • Rebarbora nesmí přijít do styku s hliníkem.

  • Děti mladší 10 let by měly rebarboru konzumovat v omezeném množství.

  • Jídla s rebarborou nekonzumujte častěji než dvakrát týdně.

  • Kyselá rebarbora se v dezertech dobře doplňuje se sladkými jahodami.

  • Při pečení rebarbora pouští šťávu, do náplní ji míchejte s tvrdým strouhaným perníkem, drobenkou nebo strouhankou.

Zdroje: BBCgoodFood.com, IamBaker.net, TasteOfHome.com, GreatBritishChefs.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 14.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama