Místo počítání oveček nasaďte kozlík lékařský

Lidské oko potěší půvabnými květy, a navíc uklidní rozjitřenou mysl. Jestliže se místo kýženého spánku dlouhé hodiny převalujete v posteli ze strany na stranu, rozhodně by vám neměla tato úchvatná bylinka uniknout. Zatočí nejenom s nespavostí, ale poradí si i s pocuchanými nervy.

Reklama

Kozlík ve zkratce

Ve volné přírodě můžete natrefit na kozlík lékařský takřka po celé republice, zejména však v nížinných oblastech. Nejvíce se mu daří tam, kde je dostatek vláhy, to znamená podél vodních toků či na podmáčených nivních loukách.

Bylinka může dorůstat až do výšky okolo 1,5 metru, má dutou vzpřímenou lodyhu a lichozpeřené listy. Během jarních a letních měsíců, kdy vykvétá, se lze těšit pohledem na bohaté květenství, které je složeno z malých bělavých až narůžovělých kvítků.

Nenechte se odradit zápachem

Pro kozlík lékařský je charakteristický poměrně nepříjemný zápach. Tyto vlastnosti má také jeho kořen s rozvětvenými oddenky, což je ostatně nejvíce ceněná část rostliny, a to pro své léčivé vlastnosti. Po nasušení kořene je zápach ještě intenzivnější, mnozí ho dokonce přirovnávají k pachu špinavých ponožek.

Co obsahuje kozlík

Léčivá rostlina se může pochlubit koncentrací cenných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Pro léčivé vlastnosti se používá hlavně kořen s oddenky, sklízí se v podzimním období. V bylince najdeme například flavonoidy, silice, hořčiny, alkaloidy, třísloviny, cukry a kyselinu valerovou.

Přírodní pomocník při nespavosti

Dnešní hektická doba přispívá k tomu, že mnoho z nás má potíže usnout, často se v průběhu noci probouzí a celkově bojuje se špatnou kvalitou spánku. Pokud se vás problém dotýká, než sáhnete po tabletkách, vyzkoušejte kozlík lékařský.

Reklama

Když začnete bylinku užívat, obrňte se trpělivostí. Nejvyšší efekt bude patrný až po zhruba 1 měsíci užívání. Jedna denní dávka by měla obsahovat zhruba 300 až 600 mg extraktu z kořene.

Co ještě umí kozlík lékařský

Bylinka má celkově pozitivní vliv na duševní zdraví člověka. Přispívá k relaxaci, navozuje klid a pohodu. Eliminuje úzkost a usnadňuje zvládání stresu mimo jiné v náročných životních situací. Během první světové války ji dokonce užívali vojáci, ale lépe ustáli obrovský nápor na psychiku.

Kromě toho je kozlík lékařský vhodný pro podporu kognitivních funkcí. A příznivě působí rovněž na normální činnost kardiovaskulárního systému včetně krevního tlaku.

Léčivá rostlina je stále předmětem vědeckých výzkumů a ukazuje se, že má pravděpodobně i další zajímavé zdravotní benefity. Pro jejich definitivní potvrzení však bude zapotřebí dalšího bádání.

Kozlíkem potěšíte i kočičí mazlíčky

O šantě kočičí je všeobecně známo, že přitahuje pozornost členů kočičí říše. To stejné ale platí i pro kozlík lékařský. Zatímco lidé jeho aroma příliš nevyhledávají, kočky se ho nemohou nabažit. Není proto divu, že si bylinka vysloužila také půvabné lidové pojmenování kočičí kořen. Pokud jste šikovní, můžete vytvořit z nasušené bylinky třeba výplň malého polštářku nebo látkové hračky. Počítejte také s tím, že bylinku mohou kočky na zahradě úplně blahem rozválet.

Zdroje: sciencedirect.com, webmd.com, nccih.nih.gov, ods.od.nih.gov

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 21.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama