Není jedno, čím do toho říznete. Vyznejte se v kuchyňských nožích

Krájení, porcování, vykosťování, drcení, sekání, plátkování. Každá dobrá hospodyňka ví, že zpracování surovin v kuchyni se bez kvalitního nože neobejde. A aby byla práce s nožem rychlá, efektivní a bezpečná, je třeba vybrat ten pravý. Kuchyňské nože se od sebe liší velikostí, čepelí i ostřím.

Reklama

Univerzální kuchyňský nůž

Mezi nepostradatelné vybavení každé kuchyně patří univerzální nůž, který se také označuje jako „nůž šéfkuchaře“ či „základní nůž“. Jeho čepel je široká a dole zaoblená, zužuje se do ostré špičky. Má pevnou konstrukci a je k dostání v různých velikostech.

Hlavní kouzlo nože tkví v opravdu všestranném využití. Zvládnete s ním naporcovat kuře, nasekat čerstvé bylinky, pokrájet takřka jakoukoliv zeleninu či naplátkovat maso na steaky. Dobře si poradí i s potravinami, které mají houževnatou či tvrdou slupku.

Univerzální kuchyňský nůž
Univerzální kuchyňský nůž, zdroj: Depositphotos

Plátkovací nůž

Také plátkovací nůž patří k těm, které v kuchyni určitě využijete. Má delší a relativně tenkou čepel, která z něj činí vynikajícího pomocníka při krájení masa, ryb, zeleniny, ovoce a bylinek. Jeho použití je velice rozmanité, hodí se prakticky na všechno, co potřebujete snadno a rychle nakrájet na plátky. Snadno s ním tak vytvoříte například pestrou obloženou mísu jako pohoštění pro hosty.

Plátkovací nůž
Plátkovací nůž, zdroj: Depositphotos

Reklama

Vykosťovací nůž

Primárně je určený pro práci s masem, konkrétně slouží k odstranění kostí, šlach a tuku. Využijete ho především při vykosťování drůbeže. Má protáhlou a pružnou čepel, která se na konci zužuje do horní špičky. Rukojeť nože je ergonomicky tvarovaná, aby byla manipulace s nástrojem co nejbezpečnější.

Vykosťovací nůž
Vykosťovací nůž, zdroj: Depositphotos

Nůž na pečivo

K nejoblíbenějším druhům kuchyňských nožů patří také nůž na pečivo, který se vyznačuje pevnou a odolnou konstrukcí. Délka čepele je obvykle okolo 20 cm, aby si pohodlně a rovnoměrně poradila i s větším bochníkem chleba. Nůž poznáte podle toho, že má tupé ostří, nezužuje se do špičky a čepel má charakteristické vroubky. Právě provedení čepele umožňuje jednoduché krájení rozmanitých druhů pečiva včetně těch, které mají tvrdší kůrku.

Nůž na pečivo
Nůž na pečivo, zdroj: Depositphotos

Mazací nůž

Někdy se označuje také jako snídaňový nebo svačinový nůž. Má kratší čepel, která se nezužuje do špičky, její konec je oblý. Čepel je kratší a tupá, někdy může být i vroubkovaná. Mazací nůž slouží především k rozetření másla nebo pomazánky na pečivo.

Mazací nůž
Mazací nůž, zdroj: Depositphotos

Filetovací nůž

Vzhledem se podobá vykosťovacímu noži a někdy může být obtížné je od sebe rozlišit. Obecně platí, že filetovací nůž bývá delší, tenčí a má pružnější konstrukci. Na rozdíl od klasického vykosťovacího nože je totiž určený hlavně pro vykosťování ryb, jejichž kosti jsou křehčí.

Filetovací nůž
Filetovací nůž, zdroj: Depositphotos

Steakový nůž

Běžný příborový nůž si se šťavnatým steakem neporadí. Skvěle ho nahradí steakový nůž, který se při stolování doplňuje ještě vidličkou. Ukrojíte s ním nejenom steaky, ale i další druhy grilovaného či restovaného masa. Vyrábí se s hladkou nebo zoubkovanou ostrou čepelí a je menší, aby se s ním dobře manipulovalo.

Steakový nůž
Steakový nůž, zdroj: Depositphotos

Nůž na zeleninu

Malý šikovný nůž, který padne perfektně do ruky. Délka čepele se pohybuje nejčastěji v rozmezí od 6 do 12 cm. Ostří může být rovné či prohnuté, je zakončeno špičkou. S nožem můžete loupat, okrajovat či vykrajovat nejenom zeleninu, ale také různé druhy ovoce.

Nůž na zeleninu
Nůž na zeleninu, zdroj: Depositphotos

Nůž Santoku

Pochází z Asie, ale pro svou všestrannost si získal příznivce i v našich končinách. Označuje se také jako „japonský nůž“. V kuchyni nalezne totožné využití jako univerzální kuchyňský nůž, kterému si ostatně i podobá. Obvykle má ale nižší hmotnost a o něco kratší čepel. Rozpoznat ho lze zejména podle oválných výbrusů na bocích čepele (někdy je i perforovaná), což zamezuje tomu, aby se krájené potraviny na nůž přilepovaly. Práce je tak rychlejší a komfortnější.

Nůž Santoku
Nůž Santoku, zdroj: Depositphotos

Sekáček

Sekáček neboli sekací nůž nepatří k běžnému vybavení kuchyně, mnohem častěji se s ním lze setkat u řezníků. Primárně totiž slouží k práci s velkými kusy masa, které obsahují houževnaté tkáně a kosti. Je velký a těžký, rozměrově patří k největším druhům nožů. Sekáček má obdélníkovou čepel bez špičky.

Kromě porcování masa se hodí také na rychlé zpracování celé hlávky salátu či zelí, dobře si poradí s dýní a dalšími druhy zeleniny s pevnou slupkou.

Sekáček
Sekáček, zdroj: Depositphotos

Zdroje: cozymeal.com, healthykitchen101.com, nisbets.com.au, escoffieronline.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 26.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama