Reklama

Jak se vyznat v pojmech aneb malý kulinářský slovník

Pravděpodobně jste již někdy v receptech natrefili na termín, u kterého jste si nebyli úplně jistí, co přesně znamená. Jakou techniku tedy vlastně označuje blanšírování, gratinování nebo legírování? Pojďme se jim podívat na zoubek.

Reklama

Al dente

Tento italský termín znamená v překladu „na skus“ a nejčastěji označuje způsob přípravy těstovin. Těstoviny uvařené al dente jsou sice již měkké, avšak uvnitř stále poměrně pevné.

Barbecue

Barbecue je známé i pod zkratkou BBQ a svůj původ má v tradiční indiánské kuchyni. Znamená pomalou tepelnou úpravu masa za přítomnosti kouře a při nižší teplotě (obvykle v rozmezí 110 až 130 °C). Během pečení se většinou maso potírá BBQ omáčkou, která mu propůjčí intenzivní kořeněnou chuť.

Blanšírování

Tato kuchařská technika se používá nejčastěji při úpravě zeleniny, ale lze ji využít i u hub, ořechů a masa. Ingredience se nejdříve krátce povaří ve slané vodě (někdy pouze vloží do horké vody bez následného vaření) a ihned poté se prudce ochladí v nádobě s ledovou vodou.

Tímto postupem si udržuje zelenina barvu, plnou chuť a křupavost. Blanšírování je vhodné i před zamrazením zeleninové úrody.

Glazování

Tato technika se používá na slané i sladké pokrmy. Lze se s ní proto setkat u pečeného masa, stejně jako moučníků a dezertů. Jedná se o vytvoření hladkého, lesklého a často rovněž průsvitného povrchu. Pokud potíráte maso medovou omáčkou nebo poléváte dort želatinou, jedná se v podstatě právě o glazování.

Reklama

Gratinování

Gratinování označuje v podstatě zapékání pokrmů v troubě nebo za pomocí grilu, během kterého vzniká na povrchu chutná a křupavá krusta. Nejčastěji se takto upravují brambory a těstoviny, kde je nedílnou ingrediencí sýr.

Flambování

Flambování, které má velkou tradici zejména ve Francii, působí velice efektně, ale také výsledná chuť stojí za to. Zjednodušeně spočívá v polití pokrmu malým množstvím aromatického alkoholu, který se poté zapálí a vyčká se, než zcela vyhoří. Flambování vyžaduje značnou dávku opatrnosti, aby nedošlo k popálení.

Konfitování

Konfitování je pomalé pečení osoleného masa, případně zeleniny, v tuku (nejčastěji sádle či oleji), a to v troubě při teplotě okolo pouhých 90 °C. Konfitovaný pokrm je křehký, zůstává šťavnatý a vyniká delikátní chutí.

Legírování

Legírování zlepšuje konzistenci hustých krémových polévek a omáček. Tato kulinářská technika spočívá v jejich zjemnění, ke kterému se používá nejčastěji smetana, šlehané vaječné žloutky nebo máslo.

Marinování

Marinování je nakládání potravin do tekuté marinády před jejich dalším zpracováním (např. grilováním). Tento proces jim propůjčí intenzivnější chuť a vůni. Jako marináda se používá nejčastěji směs oleje s vybraným kořením, použít lze ale i víno, ocet či med. Marinuje se zejména maso, ale také zelenina a sýry.

Pasírování

Pasírování je vlastně rozmělnění potravin, nejčastěji zeleniny a ovoce. Během této techniky se zbaví potraviny tvrdých a hrubých částí (slupek, zrníček, košťálů). Pasírování probíhá tak, že se ingredience protlačují přes síto vařečkou nebo jiným vhodným nástrojem.

Pražení

Pražení je neodmyslitelně spojeno především s kávou, ale také ořechy je možné upražit, krásně se tím zvýrazní jejich chuť. Jak na to? Stačí je krátce opražit na rozpálené pánvi na sucho, to znamená bez použití tuku. Další možností je nasypat ořechy na plech vyložený pečícím papírem a na přibližně 5 až 10 minut vložit do trouby vyhřáté na 220 °C.

Zdroje: bonappetit.com, unocasa.com, masterclass.com, unileverfoodsolutions.com.sg

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 9.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama