Cítíte se mizerně? Rozchodnice růžová se stresem zatočí

Současný hektický způsob života klade na většinu z nás nemalé nároky, a to zejména po duševní stránce. Není divu, že nám starosti nezřídka začnou přerůstat přes hlavu. Nechat si předepsat antidepresiva dnes už proto není nic neobvyklého. Jako první pomoc je však možné vyzkoušet dary přírodní lékárny. Třeba rozchodnici, která je na stres jako dělaná.

Reklama

Je krásná, voňavá a léčivá

Přestože rozchodnice růžová (latinsky Rhodiola rosea) obvykle nedorůstá do výšky přesahující 50 cm, obzvláště v letních měsících ji prakticky nelze přehlédnout. Tehdy se totiž může tato vytrvalá rostlina, která roste v trsech, pochlubit velkým množstvím půvabných žlutých, zelenkavých až hnědočervených květů.

A rozhodně nemá pouze „slušivé šaty“, cenný obsah pečlivě střeží i pod zemí. Tam se totiž ukrývá její rozvětvený oddenek, pro který je charakteristická příjemná vůně připomínající růže. Honosí se nazlátlým odstínem, a proto není divu, že se mu přezdívá zlatý kořen.

Pokud byste chtěli krásu rozchodnice obdivovat přímo v přírodě, museli byste zamířit do Jeseníků nebo Krkonoš. Tato dvě pohoří jsou totiž v rámci naší vlasti jedinými místy, kde se lze setkat s volně rostoucí rozchodnicí. Nutno ale podotknout, že i tam je velice vzácná, a navíc přísně chráněná. Takže pozor, určitě netrhat!

Přírodní antidepresivum? Žádný problém!

U nás si sice rozchodnici vlastnoručně nenasbíráme, avšak ve vyšších nadmořských výškách severní části Evropy a Asie je mnohem rozšířenější, a proto se i my můžeme těšit z léčivých účinků této úchvatné rostliny. A rozhodně jich není málo!

Především oddenek s přídavnými kořeny představuje pomyslný zlatý grál pro lidskou duši. Rostlina totiž obsahuje více než 140 cenných látek a mikroživin. Konkrétně se jedná například o flavonoidy, polyfenoly, silice, organické kyseliny a třísloviny. Z minerálních látek je v léčivce zastoupen mimo jiné mangan, měď, nikl, selen a zinek.

Reklama

Rozchodnice růžová se dokonce nezřídka přirovnává k věhlasnému ženšenu, jejich zdravotně prospěšné účinky jsou totiž minimálně srovnatelné. I ona je významným adaptogenem s harmonizačním působením na fyzický a duševní stav člověka.

Pozitivní zdravotní účinky rozchodnice:

  • přináší úlevu při stresu a úzkostech

  • má prokazatelný příznivý efekt v případě deprese

  • posiluje paměť a schopnost koncentrace

  • je pomocníkem v boji proti nespavosti

  • snižuje únavu a pocit vyhoření

  • podporuje činnost imunitního systému

  • povzbuzuje fyzickou odolnost a vytrvalost

  • reguluje hladinu cukru v krvi

5 účinných tipů, jak bojovat se stresem

Existuje mnoho způsobů, jak eliminovat stres z každodenního života. Kromě bylinek, které podporují duševní vyrovnanost, dokáže zlepšit pošramocenou psychiku také změna v dosavadním životním stylu.

  1. Dodržujte zdravý a vyvážený jídelníček, který je bohatý na vlákninu, vitaminy a minerální látky

  2. Nezapomínejte na pravidelnou fyzickou aktivitu (nemusí jít hned o sport, pozitivní vliv má i procházka)

  3. Vyčleňte si volný čas sami na sebe, relaxaci a své koníčky

  4. Nevyhýbejte se podpoře rodiny a přátel, sociální izolace stres prohlubuje

  5. Naučte se říkat „NE“ a vyvarujte se těch stresujících situacích, u kterých to lze

Zdroje: healthline.com, verywellmind.com, healthline.com, medicalnewstoday.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 12.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama