Černé jeřabiny jsou známé pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Tyto trpké plody se dají zavařovat, ale i mrazit a sušit. Vyzkoušejte tento recept na "brusinky" a budete tyto plody milovat.
Černý zázrak jménem arónie: Objevte kouzlo zdravých a chutných bobulí
Těšíte se na zahrádce z nadúrody černých bobulí arónie, ale pořádně si nevíte rady, co vlastně s nimi? Nenechávejte je ptáčkům, byla by to škoda. V kuchyni z nich totiž hravě vykouzlíte výtečnou zavařeninu nebo skvělé víno. Arónie je navíc doslova nadupaná antioxidanty a vitaminem C, takže její konzumací prospějete i svému zdraví.
Na zahradě se jí bude zaručeně dařit
Arónie, přesněji temnoplodec černoplodý (latinsky Aronia melanocarpa), nemá žádné specifické nároky na pěstování. Tento keř, případně strom nižšího vzrůstu, si tak mohou na zahrádce vysázet bez obav i méně zkušení pěstitelé.
Rostlina existuje v mnoha různých kultivarech, z nichž některé se mohou pochlubit půvabným dekorativním vzhledem. V jarních měsících okouzlí arónie záplavou něžných bělavých nebo jemně narůžovělých květů, v pozdním létě se pak pyšní bohatou úrodou kulatých tmavě červených až černých plodů, kterým se přezdívá černé jeřabiny.
Nezalekněte se trpké chuti
Patříte k těm nedočkavcům, kteří čerstvě dozrálé plody strčili rovnou do pusy a zaskočila je výrazná trpká až svíravá chuť? Nelekejte se předčasně, čím déle necháte bobule zrát, tím lepší získají chuť. A zajímavé chuťové vlastnosti se ještě více prohloubí následným zpracováním v kuchyni.
Co vše připravit z arónie:
zavařeninu (výborně se hodí například k uzenému masu)
sirup (společně se sodou z něj vykouzlíte zdravou osvěžující limonádu)
netradiční povidla
džem
domácí víno či likér
smoothie nápoje
Plody arónie můžete také jednoduše nasušit v sušičce ovoce nebo troubě. Takto zpracované plody uchovávané na suchém a temném místě vydrží bez úhony celou zimu. Při pečení mohou nahradit běžnější rozinky či brusinky, hodí se také do čajových směsí, ovesných kaší, jogurtů, domácích müsli tyčinek a samozřejmě je lze konzumovat i samotné.
Potřebujete posílit imunitu?
Arónie poutá zaslouženou pozornost nejenom v oblasti kulinářských zážitků, ale zároveň svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Ostatně, není se čemu divit, najdeme v ní totiž celou řadu zajímavých látek a mikroživin.
Plody obsahují především vysokou koncentraci vitaminu C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a má významné antioxidační vlastnosti. Je v nich ale zastoupený také vitamin A, komplex vitaminů B, rutin (ten je perfektní vzpruhou pro žíly), stejně jako některé minerální látky. Namátkou se jedná například o draslík, hořčík, mangan, vápník, železo, zinek a jód.
Zdravotní účinky arónie:
antioxidační vlastnosti (ochrana buněk před oxidativním stresem)
podpora imunitního systému
příznivý efekt na žíly, prevence křečových žil
přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu
blahodárný vliv na játra a ledviny
detoxikační účinky
snižuje hladinu krevního cukru
prospěšně působí na nervovou soustavu (zejména na paměť a schopnost koncentrace)
Novější vědecké výzkumy ukazují i zajímavý potenciál v oblasti protirakovinných účinků. Dosavadní experimenty totiž prokázaly slibné výsledky.
Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, sciencedirect.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Má atraktivní obal a skvěle chutná. Artyčok vás zaručeně překvapí
Je až s podivem, že je artyčok v našich končinách stále poměrně neznámým pojmem. Tuto netradiční zeleninu mnozí lidé ještě nikdy neokusili. Zato ve Středomoří na ni dopustit rozhodně nedají. A není divu. Artyčok se pyšní atraktivním vzhledem, výtečnou delikátní chutí, a navíc ukrývá celou řadu mikroživin důležitých pro dobré zdraví.
Nepřehlížejte oranžovou úrodu. Plody rakytníku jsou skutečný poklad
Již ve druhé polovině léta se začínají rakytníkové plody vybarvovat do krásného oranžového odstínu. Nezapomeňte si je natrhat, jsou totiž jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C v přírodě. A skvěle je využijete nejenom v bylinné lékárničce, ale také v kuchyni a při péči o vlasy a pleť.
Kam za netradičními kulinářskými zážitky? Stačí si natrhat černý bez
Černého bezu si velice považovaly již naše babičky. A dobře věděly proč. Nejenže je skvělým pomocníkem při různorodých zdravotních obtížích, ale v kuchyni lze doslova čarovat s jeho voňavými květy a plody. Výsledky jsou mnohdy vskutku famózní. Pokud při vaření rádi experimentujete, černý bez si snadno zamilujete.