Černý zázrak jménem arónie: Objevte kouzlo zdravých a chutných bobulí

Těšíte se na zahrádce z nadúrody černých bobulí arónie, ale pořádně si nevíte rady, co vlastně s nimi? Nenechávejte je ptáčkům, byla by to škoda. V kuchyni z nich totiž hravě vykouzlíte výtečnou zavařeninu nebo skvělé víno. Arónie je navíc doslova nadupaná antioxidanty a vitaminem C, takže její konzumací prospějete i svému zdraví.

Na zahradě se jí bude zaručeně dařit

Arónie, přesněji temnoplodec černoplodý (latinsky Aronia melanocarpa), nemá žádné specifické nároky na pěstování. Tento keř, případně strom nižšího vzrůstu, si tak mohou na zahrádce vysázet bez obav i méně zkušení pěstitelé.

Rostlina existuje v mnoha různých kultivarech, z nichž některé se mohou pochlubit půvabným dekorativním vzhledem. V jarních měsících okouzlí arónie záplavou něžných bělavých nebo jemně narůžovělých květů, v pozdním létě se pak pyšní bohatou úrodou kulatých tmavě červených až černých plodů, kterým se přezdívá černé jeřabiny.

Nezalekněte se trpké chuti

Patříte k těm nedočkavcům, kteří čerstvě dozrálé plody strčili rovnou do pusy a zaskočila je výrazná trpká až svíravá chuť? Nelekejte se předčasně, čím déle necháte bobule zrát, tím lepší získají chuť. A zajímavé chuťové vlastnosti se ještě více prohloubí následným zpracováním v kuchyni.

Co vše připravit z arónie:

Plody arónie můžete také jednoduše nasušit v sušičce ovoce nebo troubě. Takto zpracované plody uchovávané na suchém a temném místě vydrží bez úhony celou zimu. Při pečení mohou nahradit běžnější rozinky či brusinky, hodí se také do čajových směsí, ovesných kaší, jogurtů, domácích müsli tyčinek a samozřejmě je lze konzumovat i samotné.

Potřebujete posílit imunitu?

Arónie poutá zaslouženou pozornost nejenom v oblasti kulinářských zážitků, ale zároveň svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Ostatně, není se čemu divit, najdeme v ní totiž celou řadu zajímavých látek a mikroživin.

Plody obsahují především vysokou koncentraci vitaminu C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a má významné antioxidační vlastnosti. Je v nich ale zastoupený také vitamin A, komplex vitaminů B, rutin (ten je perfektní vzpruhou pro žíly), stejně jako některé minerální látky. Namátkou se jedná například o draslík, hořčík, mangan, vápník, železo, zinek a jód.

Zdravotní účinky arónie:

Novější vědecké výzkumy ukazují i zajímavý potenciál v oblasti protirakovinných účinků. Dosavadní experimenty totiž prokázaly slibné výsledky.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, sciencedirect.com

Od: Jitka Kučová, 3.2.2022