Kdy a jak začít s dětskými příkrmy?

Pokud jste se před pár měsíci stala novopečenou maminkou, přichází už pomalu doba, kdy začnete řešit příkrmy. Jak na to, aby dětem chutnaly? Kdy přesně začít? A co dětem dát? Vše důležité se dozvíte v dnešním článku.

Reklama

Kdy začít děti přikrmovat

S dětskými příkrmy byste neměly začínat dříve než po ukončení 6. měsíce věku. Do té doby pediatři přikrmování dětí zeleninovými ani masovými přesnídávkami spíše nedoporučují. Úplně ideální je, když můžete své miminko do 6. měsíce plně kojit. Pokud bohužel nemáte dostatek mléka, nic si z toho nedělejte a dopřejte miminku kromě svého mléka také mléko instantní. Dnes už na trhu existuje velké množství značek věnujících se výrobě kojeneckého mléka, takže budete mít určitě z čeho vybírat. Samozřejmostí jsou už i mléka hypoalergenní.

S příchodem 6. měsíce se můžete pustit do prvního přikrmování dítěte a to nezávisle na tom, jestli vaše miminko kojíte nebo mu dáváte mléko umělé. Proč se s příkrmy začíná zrovna v tomto období? V 6 měsících už miminko dorostlo natolik, že se zvyšuje jeho energetická spotřeba a spolu s tím také stoupá potřeba živin. Jejich nedostatek může způsobit zpomalení vývoje a další problémy. To, že začnete děti přikrmovat, ale neznamená, že musíte přestat kojit. Naopak! Dokud můžete, v kojení pokračujte.

Čím děti přikrmovat

Při zavádění příkrmů je nejlepší postupné a nenásilné začleňování přesnídávek mezi jednotlivé dávky mléka. Jděte na to postupně a snažte se miminko příkrmem zaujmout tak, aby mu zachutnal a nevyžadovalo už pouze mléko. Zkušené maminky označily za nevhodnější denní dobu k začínání s příkrmy poledne. Ráno a večer ponechte ze začátku dítěti mléko, na které je zvyklé. V poledne pak připravte své ratolesti přesnídávku ze zeleniny, z libového masíčka nebo z ovoce.

Příkrmy ze zeleniny

Reklama

Jako první začněte dětem připravovat jídla z brambor, z brokolice, z mrkvičky nebo z červené řepy. Obecně vybírejte zeleninu bohatou na vitamíny, minerály a vlákninu. Jednotlivé typy zeleniny střídejte, ať má vaše dítě pestrou stravu. Do zeleninových příkrmů můžete po konzultaci s pediatrem přidat také kousky libového kuřecího masa či řádně vykostěné libové ryby. Příkrmy je možné také dochutit kouskem másla nebo špetkou čerstvé petrželky. Domácí přesnídávky ale nikdy nesolte!

Příkrmy z ovoce

Ovocné příkrmy mají děti obvykle raději, protože jsou sladké. Tak jako přesnídávky ze zeleniny, i ty ovocné vždy dobře povařte. Předejdete tím problémům s trávením. Ze začátku se však vyhněte ovoci typu jahody, kiwi nebo citrusy, zkrátka takovému ovoci, které může zapříčinit alergii. Do prvních příkrmů nepřidávejte cukr. Ani klasický ani hroznový, přesnídávky pro děti by se sladit vůbec neměly. Orgány malých dětí totiž ještě neumí štěpit cukr. Výrobky pro děti neslaďte ani medem. Jednak může alergizovat, jednak by se měl podávat nejdříve po ukončení prvního roku.

Reklama

Autor: Barbora Uhlová, 22.2.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama