Nepodceňte výživu v těhotenství. Odměnou je chytré miminko

Pokud je žena těhotná, měla by jíst za dva. Může si dovolit i cukrovinky a přejídání. S cigaretami není vhodné skoncovat ihned, postačí kouření omezit. Vše zmíněné je nesmysl. Jak vypadá správná výživa těhotných žen?

Reklama

Požadavky na složení stravy

Na úvod je třeba zmínit, že ve stravě by neměla chybět žádná ze složek potravy. Vhodné je zvýšit příjem bílkovin, a to rostlinných i živočišných. Přidejte mléko, sýry, ryby a drůbež. Masa by na den mělo být 200 až 250 g.

Těhotné ženy by měly zvýšit příjem vápníku a příjem železa. Pro vývoj mozku a centrální nervové soustavy dítěte je nutná kyselina listová.

Výživová doporučení pro těhotné

Výživová doporučení pro těhotné se nijak neliší od zásad zdravého stravování. Je třeba snížit množství cukru, případně omezit i ovoce. Bílou mouku nahraďte moukou celozrnnou, rýži vyměňte za rýži natural. Ke každé porci přidejte zeleninu nebo zeleninový salát, celkem byste měli mít 5 porcí zeleniny denně.

V těhotenství se doporučuje i konzumace ryb. Určitě si dopřejte dvě až tři porce ryb týdně. Je však nutné střídat druhy ryb, konzumovat mořské i sladkovodní druhy. Pozor na uzené ryby a sushi.

Co nejíst během těhotenství

Z jídelníčku by měly zmizet uzeniny. Nepojídejte výrobky s náhradními sladidly, dia výrobky. Pozor na polotovary i fast food, dejte přednost domácímu vaření. Z tuků sáhněte po másle a olivovém oleji. Nevhodné jsou ztužené tuky, rafinované oleje a margariny.

Reklama

Rizikem je zvýšená konzumace cukru. Kolísání hladiny inzulinu v krvi způsobuje nevolnosti.

Pitný režim v těhotenství

Nároky na pitný režim jsou v těhotenství zvýšené. Doporučuje se pití až 3 litrů tekutin denně, zejména v letním období. Sáhněte po čisté vodě, nevhodné jsou sycené nápoje. Pozor na bylinné čaje a nápoje s chininem. Některé bylinkové směsi vyvolávají děložní stahy.

Zatracované potraviny

Nápoj s obsahem alkoholu v menším množství a při výjimečné situaci neuškodí. Skleničky piva nebo vína jednou za dva týdny se opravdu nemusíte bát. Neublíží ani menší šálek kávy jednou denně. Problémem je pravidelné pití alkoholu a několik káv nebo kofeinových nápojů za den.

Zakazovaná konzumace jater a plísňových sýrů je neopodstatněná. Riziko listeriózy je pouze z nepasterizovaných mléčných výrobků. Zmíněné sýry jsou pasterizované. U jater se zmiňuje riziko předávkování vitamínem A, to byste však museli jater zkonzumovat několik porcí denně.

Úlevy se netýkají kouření. Jakmile budete házet do koše obal od pozitivního těhotenského testu, vyhoďte i krabičku cigaret. Nejlépe je s kouřením zcela skoncovat alespoň 3 měsíce před plánovaným otěhotněním. Kouření se vzdejte i po dobu kojení.

Alternativní stravování

Přes nejrůznější náhražky potravin a potravinových doplňků nelze doporučit v těhotenství veganskou stravu. Dítěti hrozí menší porodní váha a časté jsou i předčasné porody. Nízkosacharidovou stravu je vhodné konzultovat s lékařem.

Velikost porcí během těhotenství

Tlak dělohy na zažívací ústrojí znamená, že je nutné změnit stravovací návyky. Těhotné ženy mohou pociťovat obtíže, jakmile zkonzumují větší porci. Je třeba rozdělit jídlo do menších porcích a jíst během celého dne.

Optimální přírůstek váhy v těhotenství

V těhotenství má řada žen tendenci k přejídání, podpořenou rozličnými chutěmi. Je mylné domnívat se, že přejídání v těhotenství je povoleno. Přejídání škodí jak miminku, tak mamince. Váhový přírůstek kolem 20 kilogramů komplikuje porod, průběh posledních měsíců těhotenství i měsíce po porodu. Optimální přírůstek váhy za celé těhotenství je mezi 10 až 12 kilogramy.

Stravování s rozumem

Pokud byste hledali přesný rozpis jídelníčku v těhotenství, pravděpodobně byste jej nenašli. Těhotné ženy by se neměly stravovat výrazně jinak než před těhotenstvím. Pokud je jídelníček dostatečně pestrý a vyvážený, postačí navýšení celkového energetického příjmu o asi 20 %.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 3.10.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama