Jak konzervovat čerstvé potravin

foto: Shutterstock

Někdy máme potravin více, než jsme schopni zkonzumovat. Nejčastěji jde o zeleninu, ovoce, ale výjimkou není ani maso, apod. Jedním ze způsobů, jak uchovat potraviny k pozdější konzumaci, je zavařování.

Reklama

Sterilizace

Před tím, než se zavařováním začnete, se ujistěte, že jsou sklenice nepoškozené. Ještě před jejich použitím je sterilizujte ve vroucí vodě (stačí na 12 minut).

Příprava potravin

Zavařujte vždy čerstvé a umyté potraviny. Snažte se vyhnout kontaminaci jídla odpadem, odřezky, listy, apod. Nejčastěji zavařované jsou ovoce a zelenina (například třešně, okurky, meruňky, aj.). Každá z potravin může mít mírně odlišný způsob přípravy (například marmeláda se vaří předem), proto dbejte na postup, který najdete u receptů.

Reklama

Naplnění a uzavření sklenic

Sklenice se plní tak, aby bylo jídlo rovnoměrně všude. Musíme se vyhnout jakýmkoliv vzduchovým kapsám. Plňte vždy cca do dvou centimetrů od okraje sklenic. Před uzavřením sklenic z okrajů odstraňte veškeré nečistoty. Poté na sklenice našroubujte nebo připevněte víčko (záleží na tom, jaký typ uzávěru používáte).

Zavaření a kontrola

Sklenice dávejte do velkého kovového hrnce ve vzpřímené poloze. Hrnec naplňte vlažnou vodou až po okraj sklenic. Je možné, e budete přilévat i trochu vody v průběhu zavařování. Poté, co uplyne zavařovací doba (najdete opět u každého receptu), sklenice vytáhněte a obraťte dnem vzhůru, tím je proces zavařování hotový.

Kromě zavařování v zavařovacím hrnci se objevují i další metody zavařování, mezi které patří zavařování v mikrovlnné troubě nebo v myčce na nádobí.

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Domácí zavařování zvládnete i bez hrnce

Když je zapotřebí zavařit jen pár skleniček, určitě se vám nechte vytahovat zavařovací hrnec. Ukážeme vám, jak můžete doma zavařovat i bez těžkého hrnce. Zavařování bude rychlé a nenáročné. Můžete uchovat například vyloupaná ořechová jádra po dlouhé měsíce.

Jednoduché triky, které prodlouží trvanlivost potravin

Vadí vám plýtvání potravinami a je vám líto, že občas mnohé z nich nestačíte zavčas zkonzumovat a musíte je nakonec vyhodit? Pak vyzkoušejte některý z jednoduchých způsobů, jak jejich trvanlivost prodloužit. Bude tak mnohem větší šance, že je zvládnete zpracovat ještě před tím, než se zbytečně zkazí.

Moderní skladování potravin, aneb jak uchovat dlouho čerstvé potravin

Divíte se, proč se vám vaše potraviny rychle kazí? Na vině může být i jejich špatné skladování. Při správném skladování potravin se totiž jejich životnost může až několikanásobně zvýšit – naopak při tom špatném se vám jídlo může zkazit velmi rychle.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.