Jak konzervovat čerstvé potravin

Někdy máme potravin více, než jsme schopni zkonzumovat. Nejčastěji jde o zeleninu, ovoce, ale výjimkou není ani maso, apod. Jedním ze způsobů, jak uchovat potraviny k pozdější konzumaci, je zavařování.

Sterilizace

Před tím, než se zavařováním začnete, se ujistěte, že jsou sklenice nepoškozené. Ještě před jejich použitím je sterilizujte ve vroucí vodě (stačí na 12 minut).

Příprava potravin

Zavařujte vždy čerstvé a umyté potraviny. Snažte se vyhnout kontaminaci jídla odpadem, odřezky, listy, apod. Nejčastěji zavařované jsou ovoce a zelenina (například třešně, okurky, meruňky, aj.). Každá z potravin může mít mírně odlišný způsob přípravy (například marmeláda se vaří předem), proto dbejte na postup, který najdete u receptů.

Naplnění a uzavření sklenic

Sklenice se plní tak, aby bylo jídlo rovnoměrně všude. Musíme se vyhnout jakýmkoliv vzduchovým kapsám. Plňte vždy cca do dvou centimetrů od okraje sklenic. Před uzavřením sklenic z okrajů odstraňte veškeré nečistoty. Poté na sklenice našroubujte nebo připevněte víčko (záleží na tom, jaký typ uzávěru používáte).

Zavaření a kontrola

Sklenice dávejte do velkého kovového hrnce ve vzpřímené poloze. Hrnec naplňte vlažnou vodou až po okraj sklenic. Je možné, e budete přilévat i trochu vody v průběhu zavařování. Poté, co uplyne zavařovací doba (najdete opět u každého receptu), sklenice vytáhněte a obraťte dnem vzhůru, tím je proces zavařování hotový.

Kromě zavařování v zavařovacím hrnci se objevují i další metody zavařování, mezi které patří zavařování v mikrovlnné troubě nebo v myčce na nádobí.

Od: Stanislava, 21.11.2018