Loupáky s mákem
Loupáky jsou klasickým pečivem české kuchyně, oblíbené zejména ke snídani nebo svačině. Díky máslovému těstu a jemné textuře se skvěle hodí s džemem, medem nebo jen tak s máslem. Jejich nadýchaná struktura a voňavá kůrka posypaná mákem zaručeně potěší celou rodinu.
Reklama
    
  Postup přípravy
1.
                    Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí, 1 lžičku cukru a 1 lžíci mouky. Promícháme a necháme 10–15 minut vzejít kvásek.
                2.
                    V míse smícháme hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Podle potřeby přidáme trochu mouky nebo mléka. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
                3.
                    Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme do oválného plátu a srolujeme od širší strany směrem k užší, aby vznikl rohlíček. Konce mírně zahněte, aby vznikl typický tvar loupáku.
                4.
                    Loupáky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20–30 minut kynout.
                5.
                    Žloutek rozmícháme s trochou mléka a loupáky touto směsí potřeme. Posypeme mákem.
                6.
                    Loupáky vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15–18 minut dozlatova.  Necháme vychladnout.  Dobrou chuť! :-)
                Reklama
    
  Reklama
    
  Reklama
    
  Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
    
  Nutriční hodnoty
| Množství | 1 × kusů | 
| Energetická hodnota | 332.55 kcal | 
| Protein | 8.80 g | 
| Sacharidy z toho cukr | 55.18 g 9.25 g | 
| Tuk z toho nas. mastné kyseliny | 7.40 g 3.95 g | 
Reklama
    
  Reklama
    
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Od:
                Od:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

