Churros s karamelovou a čokoládovou omáčkou

Churros je španělská a mexická sladká pochoutka. V Mexiku nebo ve Španělsku na ně narazíte také pod názvem tejeringos, porras nebo calientes a můžou vám chutí připomínat naše koblihy nebo donuty. Surovin není potřeba mnoho a většinou je najdete běžně doma. Podávat je můžete se sladkou omáčkou a nebo jen pocukrované. Potřebovat budete zdobící pytlík s řeznou špičkou, hlubokou pánev a hodně oleje. Smažit můžete i ve fritovacím hrnci. Dbejte ale na čistý olej.

Reklama

Ingredience

Churros

Na čokoládovou omáčku

Na karamelovou omáčku

Množství na
  ks

Postup přípravy

1.
Do hrnce nalijte mléko, máslo, cukr a špetku soli. Na středním plameni za stálého míchání přiveďte směs k varu. Pak stáhněte plamen a přisypte postupně mouku, za pár minut těsto zhoustne a stane se z něj kompaktní tuhá hmota, která ale bude mít hladkou konzistenci. Těsto odložte do mísy a nechte ho zchladnout. Stačí 10 minut. Pak do těsta přidejte žloutky a nechce nejlépe v robotu hnětat dokud se vše nespojí.
2.
Těsto nandejte do zdobícího pytlíku. Nedávejte všechno, ať pytlík nepraskne. Rozehřejte si olej v pánvi a do rozpáleného oleje vytlačujte těsto v zhruba 10 centimetrových kouscích. Konec těsta ustřihněte u špičky pytlíku nůžkami. Nechce smažit dozlatova a po upečení odkládejte na papírovou utěrky, pro odsátí přebytečného tuku.
3.
Na čokoládovou omáčku si ve vodní lázni rozpusťte vysokoprocentní kvalitní čokoládu a postupně do ní nalijte šlehačku. Metlou vymíchejte hladkou omáčku a nalijte ji do misky, udržujte ji v teple. Pokud budete chtít čokoládové omáčce dodat pikantní chuť, přidejte špetku nebo i více namletého sušeného chilli, posunete se tak chutí blíže k Mexiku.
4.
Na karamelovou omáčku budete potřebovat více času. Do pánve nasypte cukr (použijte klasický bílý, nikoliv třtinový) a na středním plameni ho rozpusťte do průhledné husté tekutiny. Jakmile bude chytat zlatavý nádech, nalijte do pánve šlehačku. Vlivem prudkého ochlazení cukr začne tuhnout, ale míchejte dál a za chvilku se rozpustí. Na mírném plameni směs míchejte do hladka. Pak omáčku opatrně přelijte do misky.
5.
Churros můžete obalit v moučkovém cukru smíchaném se skořicí, ale není to nutné, obě omáčky jsou sladké dost. Omáčky udržujte v teple, aby příliš nezhoustly. Pokud je nespotřebujete, karamelová vám vydrží v lednici neomezeně dlouho, čokoládovou raději spotřebujte do tří dnů. Obě určitě upotřebíte při přípravě palačinek nebo vaflí.

Od: Jana Qara, 11.4.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
30 min vaření
1 hod celkem
Množství: 40 × ks
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × ks = 4 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × ks
Energetická hodnota
109.46 kcal
Protein
1.37 g
Sacharidy
z toho cukr
8.79 g
6.13 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
7.67 g
4.29 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama