Pizza z kváskového těsta

Příprava pizzy z kvasového těsta vyžaduje poměrně dlouhou přípravu. Nejprve je nutné převést žitný kvas na pšeničný, pak dát zrát těsto a teprve potom je možné pizzu péci. Zralé těsto zajistí pizze lepší chuť a stravitelnost mouky. Použití kvasu udělá radost lidem, kteří nemají rádi chuť droždí v těstě. Recept je na 2 pizzy. Je možné použít pouze část těsta a zbytek mít uložený v lednici v dobře uzavřené nádobě a použít až za několik dní.

Reklama

Ingredience

Na kvásek

Na pizzu

Množství na
  porce (ks)

Postup přípravy

1.
KVÁSEK: Vše smíchejte dohromady a nechte při pokojové teplotě zrát přes noc. Ráno je dobré proces zopakovat. Odeberte znovu 5 g směsi a promíchejte znovu se 20 g hladké pšeničné mouky a 10 g vody.
2.
Tip: Zbylý kvas lze použít například do vaflí, lívanců nebo koblih. Kvas vám vydrží v lednici dlouho a můžete ho vždy oživit přidáním lžíce mouky a vody. Podle toho jakou mouku přidáte, podle toho kvas ,,převychováte“. Můžete ho znovu předělat na žitný a zadělat s ním chléb.
3.
PIZZA: Promíchejte vodu, sůl a prosátou mouku, přidejte kvas a nejlépe v robotu vypracujte sametově hladké těsto a nechte ho kynout při pokojové teplotě zhruba 3 hodiny.
4.
Troubu si předehřejte na maximální teplotu. Ideálně nechte v troubě rozehřát pizza kámen, pečící kámen, litinový tál nebo pánev. Pokud nedisponujete ničím z vyjmenovaného, použijte plech.
5.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Připravte si pečící papír na pracovní plochu a naolejovanýma rukama na něm roztáhněte těsto směrem od středu ke kraji do tvaru kruhu. Těsto může pružit a vracet se, pak mu dejte minutku a pokračujte.
6.
Zdobte dle své chuti. Základ může být ze suga jako v italské kuchyni, rajčatového protlaku nebo konzervy drcených rajčat. Nic nezkazíte kvalitní šunkou, sýrem mozzarella, parmazánem ani olivami Poklaďte kousky rajčat nebo salámem. Inspirujte se oblohou ve vaší oblíbené pizzerii.
7.
Připravenou pizzu opatrně přesuňte na rozpálený plech v troubě a pečte asi 10 minut. Čas prodlužte nebo zkraťte podle to, na kolik stupňů je schopná se rozehřát vaše trouba. Hotovou pizzu pokapejte olejem, posypejte hoblinami sýra a čerstvými bylinkami.

Od: Jana Qara, 11.2.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
10 min vaření
11 hod 30 min celkem
Množství: 2 × porce (ks)
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce (ks) = 4 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce (ks)
Energetická hodnota
634.72 kcal
Protein
14.47 g
Sacharidy
z toho cukr
104.27 g
0.71 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
14.89 g
2.09 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama