Pečený čaj

Venku mrzne až praští a domácího čerstvého ovoce se ještě hodnou chvíli nedočkáme. Chladné zimní večery si můžeme zpříjemnit pečeným čajem, pochoutkou, která v poslední době získává na oblibě. Lahodnou chuť a podmanivou vůni pečeného čaje přitom znaly už naše babičky.

Pečený čaj v chladném počasí příjemně zahřeje.

Mimo lahodné chuti a neodolatelné vůně je velkým pozitivem pečeného čaje jeho jednoduché složení, které neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervanty. S trochou fantazie a šikovnosti si pečený čaj můžeme připravit sami doma.

Příprava pečené pochoutky není vůbec náročná, nesmí se ale podcenit. Ideální je čaj připravit už v létě či na podzim, kdy máme k dispozici dostatek čerstvého ovoce. K přípravě pečeného čaje můžeme použít téměř jakýkoli druh ovoce, které nám roste na zahradě. Dále je zapotřebí dostatek cukru a v neposlední řadě aromatické koření, které celou směs provoní. Můžeme zvolit klasickou kombinaci jakou je například jablko, skořice a hřebíček, nebo se pustit do experimentování s lesními plody, jahodami a vanilkou. Do pečeného čaje je možné přidat také alkohol, vhodný je zejména rum.

Co dělat, když nemám k dispozici čerstvé ovoce?

I bez čerstvého ovoce se dá připravit vynikající pečený čaj. V současnosti jsou také v zimě supermarkety zásobeny velkým množstvím čerstvého i mraženého ovoce, ze kterého můžeme pečený čaj připravit. Ovšem dejte pozor, kdo by v zimním období zatoužil po citrusech, mohl by se spálit. Citrusy nejsou pro výrobu pečeného čaje vhodné. Je tomu tak kvůli hořkým silicím obsaženým ve slupce, ty pečením získají na intenzitě a místo sladkého potěšení by nás tak mohlo čekat spíše hořké překvapení. Výjimku tvoří citrón jehož dužinu budeme při výrobě potřebovat jako přírodní konzervant.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Při výběru ovoce se fantazii meze nekladou, velmi důležité však je ovoce důkladně nakrájet a očistit.
2.
Nakrájené ovoce vložíme do většího pekáčku a přidáme zvolené koření a cukr. Celou směs důkladně promícháme.
3.
Troubu předehřejeme na 220°C.
4.
Směs v pekáčku rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Během pečení se z ovoce uvolní voda, která rozpustí cukr a zároveň dojde k uvolnění vonných látek z koření. Všechny ingredience se pečením důkladně promíchají a spojí. Po přibližně 45 minutách pečení bude výsledkem voňavá směs podobná džemu.
5.
Upečená směs je připravena ke skladování. Vhodné je pečený čaj skladovat v důkladně omytých a převařených zavařovacích sklenicích. Sklenice plníme horkou směsí pečeného čaje, víčka pečlivě utáhneme a sklenice stavíme asi na pět minut dnem vzhůru - zajistíme tak dokonalé uzavření sklenice a naše směs déle odolá plísním a vnějším vlivům.
6.
Samotný nápoj připravíme jednoduchým zalitím 2-3 polévkových lžic pečeného čaje horkou vodou.

Od: BunTom, 14.11.2020

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
5.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
45 min vaření
55 min celkem
Množství: 10 × porce
Autor: BunTom
Cena ingrediencí: 1 × porce = 2 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
226.55 kcal
Protein
0.89 g
Sacharidy
z toho cukr
56.55 g
54.11 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
0.40 g
0.02 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama