Venku mrzne až praští a domácího čerstvého ovoce se ještě hodnou chvíli nedočkáme. Chladné zimní večery si můžeme zpříjemnit pečeným čajem, pochoutkou, která v poslední době získává na oblibě. Lahodnou chuť a podmanivou vůni pečeného čaje přitom znaly už naše babičky.
Pečený čaj v chladném počasí příjemně zahřeje.
Mimo lahodné chuti a neodolatelné vůně je velkým pozitivem pečeného čaje jeho jednoduché složení, které neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervanty. S trochou fantazie a šikovnosti si pečený čaj můžeme připravit sami doma.
Příprava pečené pochoutky není vůbec náročná, nesmí se ale podcenit. Ideální je čaj připravit už v létě či na podzim, kdy máme k dispozici dostatek čerstvého ovoce. K přípravě pečeného čaje můžeme použít téměř jakýkoli druh ovoce, které nám roste na zahradě. Dále je zapotřebí dostatek cukru a v neposlední řadě aromatické koření, které celou směs provoní. Můžeme zvolit klasickou kombinaci jakou je například jablko, skořice a hřebíček, nebo se pustit do experimentování s lesními plody, jahodami a vanilkou. Do pečeného čaje je možné přidat také alkohol, vhodný je zejména rum.
I bez čerstvého ovoce se dá připravit vynikající pečený čaj. V současnosti jsou také v zimě supermarkety zásobeny velkým množstvím čerstvého i mraženého ovoce, ze kterého můžeme pečený čaj připravit. Ovšem dejte pozor, kdo by v zimním období zatoužil po citrusech, mohl by se spálit. Citrusy nejsou pro výrobu pečeného čaje vhodné. Je tomu tak kvůli hořkým silicím obsaženým ve slupce, ty pečením získají na intenzitě a místo sladkého potěšení by nás tak mohlo čekat spíše hořké překvapení. Výjimku tvoří citrón jehož dužinu budeme při výrobě potřebovat jako přírodní konzervant.
Energ. hodnota: 226.55 kcal | Protein: 0.89 g | Sacharidy: 56.55 g | z toho cukr: 54.11 g | Tuk: 0.40 g | z toho nas. MK: 0.02 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2866-peceny-caj