Pečený čaj

Venku mrzne až praští a domácího čerstvého ovoce se ještě hodnou chvíli nedočkáme. Chladné zimní večery si můžeme zpříjemnit pečeným čajem, pochoutkou, která v poslední době získává na oblibě. Lahodnou chuť a podmanivou vůni pečeného čaje přitom znaly už naše babičky.

Pečený čaj v chladném počasí příjemně zahřeje.

Mimo lahodné chuti a neodolatelné vůně je velkým pozitivem pečeného čaje jeho jednoduché složení, které neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervanty. S trochou fantazie a šikovnosti si pečený čaj můžeme připravit sami doma.

Příprava pečené pochoutky není vůbec náročná, nesmí se ale podcenit. Ideální je čaj připravit už v létě či na podzim, kdy máme k dispozici dostatek čerstvého ovoce. K přípravě pečeného čaje můžeme použít téměř jakýkoli druh ovoce, které nám roste na zahradě. Dále je zapotřebí dostatek cukru a v neposlední řadě aromatické koření, které celou směs provoní. Můžeme zvolit klasickou kombinaci jakou je například jablko, skořice a hřebíček, nebo se pustit do experimentování s lesními plody, jahodami a vanilkou. Do pečeného čaje je možné přidat také alkohol, vhodný je zejména rum.

Co dělat, když nemám k dispozici čerstvé ovoce?

I bez čerstvého ovoce se dá připravit vynikající pečený čaj. V současnosti jsou také v zimě supermarkety zásobeny velkým množstvím čerstvého i mraženého ovoce, ze kterého můžeme pečený čaj připravit. Ovšem dejte pozor, kdo by v zimním období zatoužil po citrusech, mohl by se spálit. Citrusy nejsou pro výrobu pečeného čaje vhodné. Je tomu tak kvůli hořkým silicím obsaženým ve slupce, ty pečením získají na intenzitě a místo sladkého potěšení by nás tak mohlo čekat spíše hořké překvapení. Výjimku tvoří citrón jehož dužinu budeme při výrobě potřebovat jako přírodní konzervant.

Ingredience (10 x porce)

Postup přípravy

  1. Při výběru ovoce se fantazii meze nekladou, velmi důležité však je ovoce důkladně nakrájet a očistit.
  2. Nakrájené ovoce vložíme do většího pekáčku a přidáme zvolené koření a cukr. Celou směs důkladně promícháme.
  3. Troubu předehřejeme na 220°C.
  4. Směs v pekáčku rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Během pečení se z ovoce uvolní voda, která rozpustí cukr a zároveň dojde k uvolnění vonných látek z koření. Všechny ingredience se pečením důkladně promíchají a spojí. Po přibližně 45 minutách pečení bude výsledkem voňavá směs podobná džemu.
  5. Upečená směs je připravena ke skladování. Vhodné je pečený čaj skladovat v důkladně omytých a převařených zavařovacích sklenicích. Sklenice plníme horkou směsí pečeného čaje, víčka pečlivě utáhneme a sklenice stavíme asi na pět minut dnem vzhůru - zajistíme tak dokonalé uzavření sklenice a naše směs déle odolá plísním a vnějším vlivům.
  6. Samotný nápoj připravíme jednoduchým zalitím 2-3 polévkových lžic pečeného čaje horkou vodou.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 226.55 kcal | Protein: 0.89 g | Sacharidy: 56.55 g | z toho cukr: 54.11 g | Tuk: 0.40 g | z toho nas. MK: 0.02 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2866-peceny-caj