Jak správně vyčistit kuchyňský dřez

Udržovat kuchyňský dřez v čistotě může připomínat boj s větrnými mlýny. Obzvláště tehdy, pokud si chystáte většinu jídel sami ve své kuchyni. I údržbu dřezu ale můžete vychytat k dokonalosti a spoustu práce si ušetřit.

Reklama

Jednoduchý postup, jak udržovat kuchyňský dřez v čistotě

  • Nejdříve umyjte špinavé nádobí, pokud ještě zůstalo ve dřezu.

  • Ze dřezu odstaňte veškeré drobky a zbytky jídla, vyčistěte sítko.

  • Houbičku nebo hadřík z mikrovlákna namočte v teplé vodě s trochou saponátu. Důkladně vyčistěte dno a stěny dřezu.

  • Pusťte se do čištění odtokového sítka. Skvělým pomocníkem je starý zubní kartáček.

  • Pokud má nerezové odtokové sítko povlak od vodního kamene, ponořte ho na několik minut do horkého roztoku octa s vodou. Poté ho kartáčkem dočistěte.

Reklama

  • Jestliže ve dřezu zůstala místa, která se nepodařila zcela vyčistit, zkuste na ně použít speciální přípravek, případně směs jedlé sody s vodou nebo octovou vodu.

  • Zbytek octové vody nebo směs sody s vodou vylijte přímo do odtoku, pročistí se tím odpad.

  • Poté přeleštěte povrch dřezu suchým hadříkem z mikrovlákna.

  • Na závěr vyčistěte i dřezovou baterii. Pro vyšší lesk a odstranění vodního kamene vsaďte opět na octovou vodu.

Čištění dřezu podle materiálu

1. Nerezový dřez

Patří k nejrozšířenějším dřezům, protože je cenově dostupný, nadčasový a odolný. Navíc se snadno udržuje, protože má hladký povrch. Na nerezovém dřezu jsou ale všechny nečistoty hodně vidět: zaschlé kapky vody, otisky prstů a v domácnostech s tvrdou vodou se na něm snadno tvoří také nevzhledný povlak z vodního kamene.

Na čištění používejte pouze měkkou stranu houbičky nebo hadřík z mikrovlákna. Nerezový dřez je totiž náchylný k poškrábání. Vyhněte se proto rovněž abrazivním čisticím prostředkům. Použít můžete speciální přípravek na nerezový dřez, s usazeným vodním kamenem si poradí i citronová šťáva. Na závěr povrch přeleštěte čistým a suchým hadříkem.

zdroj: Depositphotos

2. Granitový dřez

Grafitový dřez propůjčí kuchyni nádech luxusu, působí totiž velice esteticky a moderně. Ačkoliv je jeho pořizovací cena vyšší, může se pochlubit dlouhou životností a celkovou odolností. Není snadné ho poškrábat a ani na něm neulpívají kapky vody.

Materiál však není zcela hladký a v prohlubních se mohou zachytávat různé nečistoty. Granitový dřez mohou také zabarvit některé druhy potravin (např. černý čaj nebo červená řepa). Opět se vyvarujte použití drátěnky a abrazivních prostředků. Většinou si vystačíte s běžným saponátem, existují však i speciální přípravky přímo na granit. Jednou týdně přetřete povrch dřezu trochou oleje, vytvoří se tím ochranný film a prodlouží životnost.

zdroj: Depositphotos

Keramický dřez

Keramický dřez nemá žádné zvláštní nároky na údržbu. Vyznačuje se dokonale hladkým povrchem, stálostí barvy, nemá tendenci nasáknout tekutinu a zcela splňuje hygienické nároky. Udržet keramický dřez v čistotě není proto nikterak náročným úkolem.

Pro běžné každodenní čištění si opět vystačíte s houbičkou a saponátem. Jestliže bojujete s vodním kamenem, bude se ale časem usazovat i na povrchu dřezu, kde může vytvářet nevzhledné mapy. V tomto případě používejte pravidelně prostředek na odstranění vodního kamene. S vodním kamenem si ale poradí i octový roztok nebo citronová šťáva.

zdroj: Depositphotos

Skleněný dřez

Ačkoliv nepatří k nejběžnějším kuchyňským dřezům, má mnoho zajímavých vlastností, pro které si získal skalní příznivce. Skvěle vynikne v moderní kuchyni, kde se stane designovým kouskem, který zaručeně přitáhne pozornost. Na výrobu se používá speciální tvrzené sklo, které je odolné vůči poškrábání a vysokým teplotám. Není nasákavé, nebarví se od potravin a hladký povrch usnadňuje pravidelnou údržbu.

Pro každodenní vyčištění skleněného dřezu stačí i v tomto případě pouze houbička či hadřík namočený ve vodě s trochou saponátu. Na vodní kámen lze použít speciální přípravek, ale podobnou službu udělá i jedlá soda, ocet či citronová šťáva. Silně abrazivní prostředky naopak nejsou vhodné.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: instructables.com, blanco.com, blanco.com, homesandgardens.com, thespruce.com, southernliving.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 13.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama