Snídaňový sendvič: Kreativní alternativa nudných cereálií

Dva plátky pečiva s rozmanitou náplní mezi nimi. Ze zdánlivě obyčejného jídla můžete vykouzlit chutnou, plnohodnotnou a zdravou snídani, která skvěle zasytí a dodá energii do nového dne. Příprava snídaňového sendviče je navíc jednoduchá a rychlá. A pokud po ránu i tak nestíháte, jednoduše se můžete do sendviče zakousnout při cestě do práce.

Reklama

1. Bagetový sendvič se šunkou a kozím sýrem

Francouzskou bagetu podélně rozkrojte. Obě části potřete krémovým kozím sýrem. Na spodní polovinu naneste také tenkou vrstvu pikantního brusinkového džemu a navrstvěte čerstvou rukolu s plátkovou šunkou. Nakonec přiklopte horní polovinu bagety a ostrým nožem rozkrájejte na menší části.

2. Vaječný sendvič s koprem a cibulovou natí

Vejce uvařte natvrdo a rozmačkejte je společně s majonézou, francouzskou hořčicí, solí a pepřem. Přidejte na kolečka nakrájenou cibulovou nať a nasekaný čerstvý kopr. Naneste na toastový chléb a přikryjte druhým plátkem.

3. Pikantní sendvič s restovanou zeleninou

Na pánvi rozehřejte olej nebo ghí, přidejte drcený kmín a drcený česnek. Jakmile se obsah rozvoní, přihoďte na pánev i zeleninu. Můžete použít například zelené fazolky, kukuřice, papriku či mrkev. Dochuťte solí, chilli kořením a vše orestuje. Ještě horkou směs klaďte na plátek toastového chleba, posypte strouhaným sýrem a přiklopte.

4. Bleskový grilovaný sýrový sendvič

Krajíc chleba potřete máslem a přidejte dva plátky sýry. Překlopte druhým krajícem chleba, který je rovněž namazaný máslem. Dle chuti můžete přidat rovněž sladký nebo ostrý kečup. Vložte do kontaktního grilu a grilujte, dokud se sýr nerozpustí a obě strany nezačnou hnědnout.

zdroj: Depositphotos

Reklama

5. Focaccia sendvič s parmskou šunkou

Focacciu podélně rozkrojte. Na jednu polovinu naskládejte parmskou šunku, kolečka rajčat, plátky mozzarelly a čerstvou bazalku. Vše zakápněte extra panenským olivovým olejem, lehce osolte a opepřete. Nakonec přiklopte druhou polovinou pečiva.

6. Sendvič s míchanými vejci a avokádem

Nejdříve si připravte míchaná vajíčka dle běžných zvyklostí a nechte je krátce vychladnout. Plátek pečiva potřete máslem a naneste vrstvu míchaných vajíček. Přidejte plátky avokáda, kolečka cibulové natě a posypte strouhaným parmezánem. Překlopte druhou polovinou pečiva.

zdroj: Depositphotos

5. Sendvič s ořechovým máslem a banánem

Krajíc celozrnného chleba potřete oblíbeným ořechovým máslem (např. lískooříškové, arašídové). Přidejte na kolečka nakrájený banán, borůvky a dle chuti doslaďte javorovým sirupem nebo medem. Druhý krajíc pečiva rovněž potřete ořechovým máslem, přiklopte k sobě a podávejte.

zdroj: Depositphotos

6. Sendvič s čokoládou a jahodami

Plátek světlého toastového chleba potřete čokoládovou pomazánkou a bohatě ozdobte plátky čerstvých jahod. Pro oživení můžete přidat i najemno nakrájený lístek čerstvé máty. Také druhý plátek chleba potřete čokoládou a obě poloviny k sobě přiklopte.

Co ještě použít do náplně sendviče

  • Ředkvičky, listový salát, černé a zelené olivy, konzervované fazole, salátová okurka, kapary, pažitka, sušená rajčata, čerstvý špenát.

  • Hořčice, rajčatová salsa, balzamikový ocet, mangové chutney, brusinková marmeláda, křen, rajčatový protlak.

  • Vajíčka uvařená natvrdo, míchaná vejce, sázená vejce, vaječná omeleta.

  • Uzený losos, tuňákové kousky v oleji, grilované kuřecí či krůtí maso, karbanátek, trhané vepřové maso.

Další tipy na přípravu sendviče

  • Klasické bílé pečivo můžete nahradit celozrnnou, žitnou nebo jinou ovesnou alternativou.

  • Na přípravu sladkého sendviče se hodí kromě toastového chleba i piškotové pečivo či brioška.

  • Pokud použijete jako základ náplně maso, rázem získáte plnohodnotný chod.

  • Při volbě náplně nezapomeňte na vyváženou skladbu se zastoupením vitamínů, zdravých tuků a bílkovin.

Prozkoumejte také další inspirativní recepty na našem webu, které vám pomohou oživit vaši snídaňovou rutinu!

Zdroje: barefeetinthekitchen.com, spendwithpennies.com, indianhealthyrecipes.com, insanelygoodrecipes.com, somethingaboutsandwiches.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 7.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama