Špenát: Superpotravina plná zdraví, má však i svoji stinnou stránku

Špenát je zelená listová zelenina, která je známá svými výživovými hodnotami a zdravotními přínosy. Je bohatý na živiny a vitamíny, což ho činí jednou z nejzdravějších potravin, které můžete do své stravy zařadit.

Reklama

Superpotravina plná zdraví

Zde je pohled na některé z jeho přínosů, kvůli kterým stojí za to zahrnout jej do jídelníčku:

1. Nutriční bohatství

Špenát je bohatý zdroj vitamínů A, C, E a K. Obsahuje důležité minerály jako železo, vápník, hořčík a draslík. Obsahuje také vlákninu, která podporuje zdravé trávení a regulaci hladiny cukru v krvi.

2. Atioxidanty

Špenát je plný antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Tyto volné radikály mohou způsobovat oxidační stres a přispívat k vývoji mnoha nemocí a antioxidanty ve špenátu pomáhají ochraňovat tělo před jejich škodlivými účinky.

3. Zdraví srdce

Díky vysokému obsahu draslíku a nízkému obsahu sodíku je špenát příznivý pro zdraví srdce. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak a udržovat srdeční rytmus stabilní. Špenát také obsahuje nitráty, které mohou podporovat dilataci cév a zlepšovat průtok krve.

4. Zdravé kosti

Díky obsahu vápníku a vitamínu K je špenát prospěšný pro zdraví kostí. Vápník je důležitý pro posílení kostí a prevenci osteoporózy, zatímco vitamín K podporuje tvorbu kostní hmoty a zdravou koagulaci krve.

Reklama

5. Zdravá kůže a vlasy

Díky obsahu vitamínu A, C, E a železa má špenát pozitivní vliv na zdraví kůže a vlasů. Tyto látky podporují tvorbu kolagenu, který je klíčový pro zdravou pokožku a vlasy. Špenát také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a přispívají k mladistvému vzhledu.

6. Posílení imunitního systému

Ve špenátu obsažené vitamíny C a A, jsou klíčové pro posílení imunitního systému. Tyto vitamíny podporují tvorbu bílých krvinek a protilátek, které pomáhají bojovat proti infekcím a chorobám.

7. Zdravé trávení

Vláknina obsažená ve špenátu podporuje zdravou trávicí soustavu a pravidelnou stolici. Pomáhá udržovat zdravou střevní flóru a snižuje riziko zácpy.

8. Zlepšení zraku

Špenát je bohatý na lutein a zeaxantin, které jsou antioxidanty spojené se zdravím očí. Tyto látky chrání oční tkáně před poškozením způsobeným volnými radikály a škodlivým slunečním zářením.

Stinná stránka špenátu

I přesto, že je špenát obecně považován za zdravou potravinu, existují některé faktory, které by měly být brány v úvahu.

1. Obsah oxalátů

Špenát obsahuje vysoké množství oxalátů, což jsou přírodní sloučeniny, které mohou v těle vytvářet krystaly a přispívat k tvorbě ledvinových nebo močových kamenů. Osoby trpící on onemocněním ledvin nebo s vysokým rizikem tvorby kamenů, by měly omezit příjem oxalátů.

2. Riziko infekce

Špenát může obsahovat bakterie nebo viry, které mohou způsobit potravinové infekce, zejména pokud není správně ošetřen, umyt nebo tepelně zpracován. Je důležité důkladně umýt špenát před konzumací a správně skladovat.

3. Interakce s léky

Špenát obsahuje vitamín K, který má vliv na srážlivost krve. Pokud užíváte léky na ředění krve, jako je například Warfarin, může konzumace špenátu ovlivnit účinnost těchto léků. Je proto důležité konzultovat s lékařem případné omezení příjmu špenátu.

4. Alergické reakce

Nkteří lidé mohou být alergičtí na špenát nebo jiné zelené listové zeleniny. Mohou se objevit příznaky jako svědění, zarudnutí, otoky nebo trávicí potíže. Pokud máte podezření na alergii, měli byste se poradit s lékařem.

5. Možné nadýmání

Špenát obsahuje sacharidy, které mohou u některých jedinců způsobovat nadýmání, plynatost a nepříjemné trávicí potíže. Každý organismus je individuální, a proto byste měli sledovat svou reakci na špenát a případně ho omezit, pokud způsobuje problémy.

Je potřeba zmínit, že většina těchto potenciálních nevýhod se vztahuje především na jednotlivce se specifickými zdravotními obtížemi nebo citlivostí. Pro většinu lidí je špenát zdravou součástí vyvážené stravy.

Špenát je všestranná zelenina, která může být využita v různých kulinářských receptech.

Zde je několik způsobů, jak špenát využít

Čerstvý špenátový salát

Přidejte čerstvé lístky špenátu do salátu spolu s dalšími oblíbenými přísadami, jako jsou rajčata, okurky, papriky nebo avokádo. Můžete ho dochutit citronovou šťávou, olivovým olejem a solí.

Vařený špenát

Špenát lze jednoduše vařit. Přidejte ho do vroucí osolené vody a vařte ho krátce, dokud nezvadne. Můžete ho použít jako přílohu k masu nebo ho přidat do těstovinových jídel.

Smoothie

Přidejte hrst špenátu do svého oblíbeného smoothie. Spolu s ovocem a další zeleninou vytvoří osvěžující a zdravý nápoj plný živin.

Omáčky a polévky

Přidejte nasekaný špenát do omáček, polévek nebo gulášů. Přidá jim chuť, výživu a zelenou barvu.

Plněné pokrmy

Špenát můžete použít jako náplň do různých pokrmů, jako jsou například plněné těstoviny, ravioli, knedlíky nebo listové těsto. Kombinuje se dobře s různými sýry, bylinkami a kořením.

Špenátové pesto

Namísto tradiční bazalkové verze můžete vytvořit pesto s použitím špenátu. Smíchejte špenát s olivovým olejem, praženými ořechy, strouhaným sýrem a česnekem. Můžete ho použít jako omáčku na těstoviny nebo jako dip.

Pečené pokrmy

Přidejte špenát do pečených jídel, jako jsou například quiche, omelety, palačinky nebo koláče. Kombinuje se skvěle s vaječnými produkty a sýrem.

Zdroje: vimcojim.cz, vitalia.cz, osatka.cz, novinky.cz, cs.wikipedia.org

Reklama

Autor: Zuzana, 14.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama