Jak vyčistit lahev na vodu

Opakovaně použitelné lahve na vodu šetří životní prostředí. Jak ale udržet takovou lahev bez zápachu a zabránit, aby se stala semeništěm bakterií? Prozradíme, jak ji správně vyčistit a prodloužit její životnost.

Reklama

Jak často čistit lahev na vodu

Četnost čištění se odvíjí mimo jiné od materiálu lahve, frekvence používání a způsobu skladování. Aby nedošlo k rozvoji bakterií, měla by se čistit pravidelně. V ideálním případě ji každý večer vypláchněte horkou vodou s trochou saponátu a alespoň jednou týdně se zaměřte na hloubkové vyčištění.

Častěji a důkladněji bude třeba lahev čistit, pokud ji používáte i na jiné druhy nápojů (kávu, alkohol, smoothies nebo třeba ledový čaj). Pečlivou údržbu si zaslouží také vždy, jakmile začne zapáchat nebo jestliže získá voda zvláštní pachuť.

Základní způsob, jak umýt lahev

Pokud vlastníte lahev s širším otvorem, stačí sáhnout po houbičce nebo kartáči na nádobí a lahev jednoduše vyčistit teplou vodou s trochou saponátu. Poté ji nezapomeňte důkladně vypláchnout čistou vodou a nechte ji vyschnout. Nezapomeňte umýt také uzávěr. Nikdy lahev nezavírejte, pokud ještě není úplně suchá, protože právě vlhké prostředí bakterie milují.

Mnoho druhů skleněných a nerezových lahví na vodu je možné umýt také v myčce nádobí.

Trik s rýží na lahve s úzkým hrdlem

Dno a vnitřní stěny lahve s úzkým hrdlem nelze vyčistit běžným způsobem. Můžete ale vyzkoušet trik s nevařenou rýží. Nalijte do lahve zhruba ½ až 1 šálek vody, přidejte 1 lžíci rýže a trochu saponátu na mytí nádobí. Lahev uzavřete a silně s ní opakovaně zatřeste. Rýže mechanicky odstraní většinu nečistot. Poté vodu s rýži vylijte a lahev vypláchněte.

Reklama

Jak vypudit bakterie z lahve

Mnoho mikroorganismů včetně bakterií nepřežije teploty vyšší než 60 až 70 °C. Můžete proto lahev naplnit velmi horkou až vroucí vodou, vyčkat zhruba 10 minut a poté ji vypláchnout. Ověřte si ale, že je materiál lahve uzpůsobený pro vystavení vyšším teplotám.

Hloubkové čištění lahve na vodu

I přes běžnou údržbu se mohou na lahvi objevit nevzhledné skvrny, případně začne zapáchat. To je signál, že nastal nejvyšší čas na hloubkové čištění. Jestliže lahev používáte nejenom na vodu, ale i na mléčné nápoje, ledovou kávu nebo džus, měli byste ji hloubkově vyčistit alespoň 1 x týdně.

Pro hloubkové čištění je vhodný dezinfekční prostředek na mytí lahví, který účinně bojuje i proti bakteriím. Jestliže ho ale po ruce nemáte, můžete vyzkoušet čištění s octem nebo jedlou sodou.

1. Čištění octem a horkou vodou

Lahev umyjte klasickým způsobem. Následně ji z ¼ naplňte octem a až povrch doplňte horkou vodou. Směs nechte alespoň několik hodin nebo i přes noc působit, a nakonec opakovaně vypláchněte.

2. Čištění jedlou sodou a horkou vodou

Nejdříve lahev opět umyjte podle běžných zvyklostí. Nasypte do ní několik lžic jedlé sody a opatrně dolijte horkou vodu. Uzavřete a jemně zatřeste, aby se směs promíchala. Nechte několik hodin působit, poté vyprázdněte a znovu umyjte s troškou saponátu.

Opomíjený uzávěr

Zatímco většinu modelů lahví na vodu lze dát bez obav do myčky nádobí, samotný uzávěr či víčko je šetrnější umýt ručně. Pokud má navíc uzávěr silikonové těsnění, mohlo by dojít v myčce nádobí k jeho poškození a lahev by již dobře netěsnila.

Uzávěr lahve umyjte ručně s pomocí horké vody, houbičky a saponátu. Pokud je silně znečištěné nebo zapáchá, můžete ho naplnit roztokem vody s octem nebo jedlou sodou. Směs nechte působit přes noc a druhý den dočistěte obvyklým způsobem.

Jak prodloužit životnost lahve na vodu

  • Lahev umyjte vždy co nejdříve po použití.

  • Nápoje nenechávejte v lahvi příliš dlouho.

  • Alespoň 1 x týdně dopřejte lahvi hloubkové čištění, nevynechejte ani uzávěr.

  • Při čištění kartáčem postupujte šetrně, aby nedošlo k poškození stěn lahve.

  • Po umytí nechte lahev vždy důkladně uschnout.

Zdroje: bonappetit.com, marthastewart.com, realsimple.com, bhg.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 29.8.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama