Reklama

Vavřín vznešený: Zvítězí i u vás v kuchyni?

Ve starověku byl vavřín neboli bobkový list symbolem vítězství, a dokonce se mu připisovaly magické schopnosti. Ani dnes na něj nedáme dopustit. Jako vítězný věnec na hlavu už nás sice neláká, ale o to více si ho ceníme jako lahodné koření a léčivou bylinu.

Reklama

Bobkový list v kuchyni

Jako koření můžete použít čerstvé nebo sušené listy rostliny. Nejčastěji se do jídla přidávají celé, a protože během tepelné úpravy nezměknou, po dokončení se z něho odstraní. Sušený bobkový list lze pořídit i namletý na jemný prášek.

Ačkoliv se pěstuje vavřín hlavně v jižních částech Evropy, koření si našlo své místo i v českých kuchyních. Je součástí nejednoho tradičního receptu a možnosti využití při vaření jsou opravdu pestré:

  • nepřekonatelný ve svíčkové a rajské omáčce

  • uplatní se i v dalších smetanových a hnědých omáčkách

  • vynikající k dochucení vývarů a zeleninových polévek

Reklama

  • hodí se do nakládaného masa, zeleniny a hub

  • vhodný pro výrobu ochucených olejů a octů

  • jeho vlastnosti se výtečně snoubí se zvěřinou a rožněným masem

  • zajímavě dochutí luštěninové pokrmy

Kořeněný vavřínový olej

Budete potřebovat 1 šálek panenského olivového oleje, 1 lžíci chemicky neošetřené citronové kůry, 1 bobkový list a 6 kuliček černého pepře.

Do hrnce se silným dnem nalijte olej. Přidejte koření a na mírném plamenu 7 minut zahřívejte. Poté nechte důkladně vychladnout, přelijte do sklenice a uzavřete víčkem.

Vavřínový olej bez vaření

Do čisté skleněné nádoby vložte 20 až 30 bobkových listů (dle požadované výsledné intenzity) a zalijte 500 ml kvalitního olivového oleje. Nádobu uzavřete a nechte až 2 týdny stát na tmavém místě. Každý den můžete opatrně protřepat. Na závěr sceďte do nové sklenice.

Za studena připravený vavřínový olej se hodí k dochucení jídel v kuchyni, stejně jako k péči o zdraví. Je vynikajícím mazáním při potížích s pohybovým aparátem, zejména klouby. Dá se užívat i vnitřně na lžičky pro podporu normálního trávení.

Odvar z bobkového listu

Do nádoby nalijte 1 šálek vody a přidejte 1 čerstvý bobkový list. Přikryjte pokličkou a 3 až 5 minut povařte. Sundejte z ohně a bobkový list nechte ještě dalších 5 minut louhovat. Nakonec přelijte do hrnečku a odvar ještě teplý po malých doušcích popíjejte. Můžete ho také zjemnit troškou medu, případně přidat pár kapek citronové šťávy.

Odvar z bobkového listu podporuje zdravé trávení, může ulevit při bolestech hlavy, tlumí kašel a působí protizánětlivě.

Další tipy, jak využít bobkový list

  • Přidejte několik listů do nádoby s moukou, odradíte moučné červy.

  • Pokud povaříte listy v mléce, které poté použijete pro přípravu rýžového nákypu, získá pokrm lepší chuť.

  • Aroma listů působí i proti molům a dalším škůdcům. Stačí je volně vložit do spíže či šatní skříně. Po několika měsících se vždy vymění za nové.

  • Bobkové listy je možné využít také pro výrobu domácího repelentu.

Voňavé koření vždy po ruce

Vavřín se hodí k pěstování v přenosné nádobě. Má podobu stálezeleného keře, ale může dorůstat i jako strom. Zatímco v nejteplejší části roku se bude rád vyhřívat přímo na zahrádce, na zimu je třeba ho přenést dovnitř, protože při teplotách pod bodem mrazu by mohl vymrznout.

Dá pěstovat i jako pokojová rostlina v květináči. Vyhovuje mu dobře propustná půda a spíše střídmá zálivka, zejména během zimy. Při správném ořezování může získat krásnou kulovitou korunu. Radost však udělá nejenom atraktivním vzhledem, ale samozřejmě potěší voňavou sklizní. Čerstvé listy jsou navíc oproti těm sušeným více aromatické.

Jak skladovat bobkový list

Sušené listy si udrží déle své vlastnosti, pokud budou skladovány ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém a tmavém místě. Také čerstvé listy si uchovávají své aroma nejlépe na chladném místě. V uzavřeném zipovém sáčku nebo ve vzduchotěsné nádobě je lze proto bez obav uložit do lednice, kde vydrží až 2 týdny.

Zdroje: thespruceeats.com, myrecipes.com, thespruce.com, commonsensehome.com, goodfood.com.au

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 16.2.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama