Přejídáte se nebo vám nechutná? Možná je čas přemalovat!

Jaká je nejlepší strategie při výběru barev do kuchyně a jejich kombinování? Kromě aktuálních trendů a vlastního vkusu pamatujte, že jednotlivé barevné odstíny ovlivňují i psychiku člověka. Některé šikovně povzbudí apetit, zatímco jiné oceníte, pokud se snažíte nějaké to kilo spíše shodit.

Reklama

Osvědčený trik s barvami ovlivní prostor i hloubku

Na vlastnosti barev myslete už při zařizování kuchyně. Dá se s nimi doslova čarovat a místnost dokážou zútulnit, vizuálně zvětšit, stejně jako zmenšit.

Pokud máte malou kuchyni a bojujete s každým centimetrem, vsaďte vždy spíše na světlé barvy. Ty prostor krásně rozjasní a propůjčí mu hloubku. Aby byl efekt maximální, buďte opatrní s kombinováním barev, převládat by měl podobný světlý odstín.

Tmavší a výraznější barvy kuchyni opticky zmenší a uzavřou. A podobné vlastnosti mají také kontrastní kombinace barev. Jasné a zářivé barvy oživí kuchyni v případě, pokud se potýká s nedostatkem přirozeného světla.

Barvy a chuť v symbióze

Barvy nás ovlivňují více, než si mnohdy uvědomujeme. A platí to i o těch, kterými jsme obklopeni v kuchyni či jídelně během stolování. Mnohé studie totiž potvrdily, že konkrétní barvy dokážou poměrně významně ovlivnit dokonce i chuť k jídlu.

Nejvíce povzbuzuje chuť k jídlu červená. Je to barva, která je podle psychologů naplněná energií, povzbuzuje nás k akci. Dokonce přispívá ke zvýšené tvorbě hormonu adrenalinu, který poté zvyšuje tepovou frekvenci. Červená v kuchyni nás tak nenápadně nutí k tomu, abychom více snědli. Zvýšit apetit však dokážou i další barvy, je to hlavně oranžová a žlutá.

Reklama

zdroj: Depositphotos

Opačné účinky mají modrá a zelená barva. Spojují je zklidňující a uvolňující účinky. Tlumí případné emoční výkyvy, celkově zlepšují psychickou vyrovnanost a působí klidně a harmonicky. Chuť k jídlu proto spíše potlačují a podvědomě hlídají, abychom to s velikostí porce nepřehnali.

Ostatní barvy v kuchyni

Bílá nebo šedá kuchyně je neutrální, a proto sice příliš nenadchne, ale zároveň ani nic nezkazí. Zejména bílá také navozuje pocit čistoty a pořádku. Obě barvy lze dobře kombinovat se všemi ostatními odstíny barevného spektra. Bílá, stejně jako světlý odstín šedé, navíc prostor opticky otevřou a prosvětlí.

růžové kuchyni se cítí lidé obvykle klidně, barva totiž podporuje pozitivní emoce, mezi které patří soucit či laskavost. Jestliže nemáte odvahu vymalovat kuchyň v růžové barvě, můžete vsadit pouze na detaily a kuchyňské doplňky. Někdy také růžová evokuje chuť na sladké, často se proto používá v cukrárnách.

zdroj: Depositphotos

černou výmalbou kuchyně se prakticky nesetkáte. Kuchyňské skříňky či pracovní deska v černém odstínu s lesklou nebo matnou povrchovou úpravou ale ojedinělé nejsou. Při citlivé aplikaci, pokud nebude černá zcela dominovat, vytvoří zajímavý dramatický efekt.

Fialová kuchyně na návštěvníky nezřídka působí až luxusním dojmem. I u fialové barvy ale platí pravidlo, že je třeba používat ji s mírou, obzvláště v menší kuchyni. Zatímco světlé a pastelové odstíny fialové můžete aplikovat i plošně, tmavofialová se hodí spíše jako doplňková barva.

Zdroje: abiinteriors.com.au, kai.bg, ekitchens.com.au, kbrkitchenandbath.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 30.1.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama