Chyťte pštrosa, vyrobte si mast. Přinášíme recepty na domácí výrobu mastí

Věděli jste, že si účinnou mast můžete vyrobit doma? Je to poměrně snadné a v porovnání s kupovanými produkty výrazně levnější. Pusťte se do experimentování s vůněmi a léčivými vlastnostmi mastí. Představíme vám základní postupy a ingredience na výrobu mastí.

Reklama

Jak vyrobit domácí mast

Domácí masti se nejčastěji vyrábějí z bylin a tukového základu. Vždy dávejte do poměru váhu bylin a váhu tuku (1:1)

Postup je u většiny mastí podobný. Ve vodní lázni se rozpustí tuk a do něj se přidávají byliny a další ingredience. Společně se směs nechá prohřát asi 2 hodiny na mírném stupni. Odstaví se na 24 hodin nebo na více dní. Následně se směs znovu zahřeje, přecedí a nalévá se do nádob pro uchování. Domácí masti je vhodné skladovat v chladnu a temnu, obvykle vydrží 1 rok.

Základ domácí masti

Základem je tuk, do kterého se následně přidávají další ingredience. Podle vybraného tuku se odvíjí i hydratační a hojivé účinky masti, každá ze základních ingrediencí je vhodná na něco jiného.

Výroba domácí masti je malou a zábavnou alchymií, určitě se vyplatí vyzkoušet hned několik receptů a volit bylinky a ingredience dle potíží nebo na konkrétní neduh. Výsledkem bude krém bez chemikálií a konzervantů.

Vepřové sádlo

Mast si můžete vyrobit z vepřového sádla, nejlepší pro výrobu domácích mastí je doma škvařené vepřové sádlo. Vepřové sádlo pokožka dobře přijímá, protože je blízké našemu tělu. Jemnější strukturu má vnitřní vepřové sádlo, je bez hrudek, pro doma vyráběné masti se hodí více. Ze sádla vyráběly masti už naše prababičky.

Reklama

Bambucké máslo

Tuk ze semen stromu máslovníku afrického je oblíbeným základem domácích mastí. Domácí masti z bambuckého másla jsou vhodné pro suchou, citlivou a alergickou pokožku. Při roztírání se s ním pracuje hůře, proto je vhodné kombinovat jej s některými rostlinnými oleji. Bambucké máslo nenechává pokožku mastnou, účinně regeneruje a pomáhá i proti striím.

Kokosový olej

Olej z kokosových ořechů lisovaný za studena se používá při vaření a pečení. Pro výrobu domácích mastí je určitě vhodný. Použijte jej pro výrobu mastí na citlivou pokožku. Kromě regeneračních účinků posiluje imunitní systém. Má vysoký obsah antioxidantů, vitamínů A, E. Dobře se vstřebává, je nápomocný při hojení.

Vazelína

Ochrání při častém vysušování kůže, ale jedná se o látku, která se nevstřebá do pokožky. Je vhodná pro macerování bylin, pomáhá při poraněních a infekcích. Je dostupnou surovinou, pro výrobu domácích krémů se ale hodí méně.

Pštrosí sádlo

Pštrosí sádlo se výborně hodí pro kosmetické účely a dá se koupit od pštrosích farem. Pomáhá s popáleninami, ekzémy, lupenkou, striemi i vráskami. Pštrosí sádlo neucpává póry a dobře se vstřebává. Proti akné působí už samotné pštrosí sádlo bez dalších ingrediencí.

Bylinky do domácích mastí

  • Levandule – revma, akné, suché ekzémy, lupenka, migrény, stres, kožní plísně. Zklidňuje kůži při opalování, pečuje o pokožku po holení.

  • Měsíček – pro péči o citlivou a problematickou pokožku, zjemňuje, má protizánětlivé a hojící účinky. Pomáhá na ztvrdlé paty. Vhodný na popraskané bradavky při kojení a na intimní místa.

  • Tymián – proti nachlazení, při bolestech hlavy, uleví při bolestivých kloubech, pomáhá k hlubšímu spánku.

  • Svízel – na mílie, vrásky, pigmentové skvrny, vřídky. Pro vyjasnění pokožky.

  • Šalvěj – mokvavé ekzémy, protizánětlivé a protiplísňové účinky.

  • Heřmánek – je protizánětlivý, vhodný na vyrážky, štípance od hmyzu, drobné oděrky.

  • Konopí – bolest svalů a kloubů, záněty šlach, hojení ran, na vyrážky, ekzém a kosmetické vady.

  • Krušina olšová – pomáhá na celulitidu, redukuje tuk, jizvy, strie, zjemní a vyhladí pokožku.

  • Třezalka – popáleniny, infekce, popraskaná kůže, popraskané paty, strie, vyrážky a jizvy.

  • Aloe – štípance, ekzémy, vyrážky, proti akné. Při plísních a zánětech na kůži.

Co se přidává do domácích mastí

Do domácích mastí se mohou přidat vonné oleje, včelí vosk, olivový olej. Esenciální oleje se přidávají při druhém zahřívání. Maximálně použijte 5 kapek.

Včelí vosk je vhodné přidávat pro antioxidační vlastnosti, obsah vitaminu A a zejména pro to, že zajišťuje správnou konzistenci a propojí ostatní složky krému.

Zdroje: DIYBeautyBase.com, GoodHousekeeping.com, OrganicAuthority.com, VeganFirst.com, wikiHow.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 29.1.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama