Alkohol k jídlu? V případě těchto potravin se mu raději vyhněte

Jste zvyklí si dát pořádnou večeři předtím, než vyrazíte na party? Anebo si k oblíbenému alkoholickému nápoji s oblibou dopřáváte něco dobrého na zub? Pak raději zpozorněte, alkohol se totiž s některými druhy potravin příliš nemusí. A právě nevhodná kombinace jídla a alkoholu může být tou hlavní příčinou, proč se druhý den necítíte dobře.

Reklama

Potraviny, kterým se před pitím alkoholu vyhnout

Alkohol je známý svými dehydratačními účinky. Ty jsou hlavní příčinou následných nepříjemných obtíží, které známe jako kocovinu. Zapovězeny by proto měly být především takové potraviny, které riziko dehydratace organismu ještě zvyšují.

Konzumace některých potravin před nebo během pití alkoholu může vést rovněž k nadýmání, pálení žáhy a zažívacím potížím.

1. Kofeinové nápoje

Čeká vás ve večerních hodinách společenská akce, na které plánujete dát si nějaký ten drink? Abyste měli dostatek energie, možná jste zvyklí vypít si ještě před odchodem šálek silné kávy. Obsažený kofein sice organismus krátkodobě „nakopne“, ale zároveň podobně jako alkohol dehydratuje.

V kombinaci s alkoholem se nedoporučuje konzumovat ani černý čaj a energetické nápoje.

2. Slané pochoutky

Nadměrný přísun soli zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak, což vytváří v souvislosti s účinky alkoholu nežádoucí kombinaci.

Reklama

K běžným slaným pochoutkám s vysokým obsahem soli patří především bramborové lupínky, tyčinky a křupky, preclíky, popcorn a smažené hranolky. Významné množství soli má také oblíbená sójová omáčka.

3. Rafinované potraviny

Ačkoliv jsou rafinované potraviny běžnou součástí jídelníčku takřka každého z nás, společně s alkoholem zbytečně zatěžují organismus.

Jedná se například o světlé pečivo a další výrobky z běžné bílé mouky, slazené nápoje, stejně jako nejrůznější sladkosti (zákusky, oplatky apod.).

4. Houby

Třetinka piva k houbovému jídlu člověku s největší pravděpodobností nikterak neublíží. Protože jsou ale houby samy o sobě poměrně těžce stravitelné, není příliš vhodné k nim konzumovat větší množství alkoholu.

Existuje také jeden konkrétní druh houby, ke které se alkohol nesmí pít ani v omezeném množství, protože by mohl způsobit zdraví nebezpečnou reakci. Jedná se o hnojník inkoustový.

V souvislosti s popíjením alkoholu se příliš nedoporučují ani ostře kořeněná jídla a sycené nápoje.

Vhodné potraviny před konzumací alkoholu

Také popíjení na prázdný žaludek tělu příliš neprospívá. Alkohol se totiž dostává záhy ze žaludku do tenkého střeva, kde se i podstatně rychleji vstřebává. To má za následek více nepříjemných vedlejších účinků z pití alkoholu, stejně jako horší průběh kocoviny.

Před konzumací alkoholu je vhodné dát si takové potraviny, které obsahují hodně vody, zasytí a jsou bohaté na mikroživiny.

  • Vejce

  • Ovesné vločky

  • Losos

  • Řecký jogurt

  • Ovoce (zejména banány, avokádo, meloun a grapefruit)

  • Vybrané druhy zeleniny (batáty, řepa, chřest)

  • Quinoa

  • Ořechy a semínka

Je také třeba pamatovat na dostatečný příjem tekutin. Teď nemáme na mysli alkoholické nápoje, ale v ideálním případě čistou pitnou vodu. Ačkoliv při nadměrné konzumaci alkoholu pití vody následné kocovině pravděpodobně nezabrání, může zmírnit její příznaky. Kromě toho reguluje voda rovnováhu soli v organismus a napomáhá jeho rehydrataci.

Zdroje: healthline.com/nutrition/best-foods-to-eat-before-drinking, healthline.com/health/drinking-on-an-empty-stomach, sciencedirect.com, delish.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 6.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama