Zmrzlina je prastarou královnou dezertů. Odkud je?

Máte rádi zmrzlinu? Pak se seznamte s její historií a zajímavými milníky při výrobě. Jedná se o pokrm, který byl určen pro krále a nejvyšší šlechtu. Víte, kdo si na zmrzlině nejvíce pochutnává dnes? Nebo jaký je rozdíl mezi sorbetem a zmrzlinou? A jak poznat ovocnou zmrzlinu?

Reklama

Zmrzlina 400 let před naším letopočtem

Záznamy o prvním pokrmu podobajícímu se zmrzlině pochází z období Persie. Peršané hroznovou šťávou zalévali sníh. Později se k ledu a sněhu přidával med. Tomuto pokrmu holdovali i římští císaři, kteří si nechávali dovážet z hor led.

Čínský stroj na zmrzlinu

První výrobník zmrzliny vzniknul v Číně. Přístroj míchal sníh a ovocný sirup. I tak byla zmrzlina doménou pouze vyšších vrstev společnosti.

Mléčná revoluce

Novým obzorem pro zmrzlinu byla příprava z mléka a nahrazení původní ovocné dřeně krémovou konzistencí. S receptem na zmrzlinu z mléka přišli nejdříve Arabové. Byli to oni, kdo začal sladit zmrzlinu cukrem namísto ovocem. Později do zmrzliny začali přidávat i jogurt a oříšky. O toto prvenství se však Arabové přou s Mongoly. Ti nechávali mléko zmrznout venku přes noc.

Za smetanovou zmrzlinu zase vděčíme Angličanům. Výrobci mléka a smetany si všimli, že v letním období jde smetana a mléko mnohem méně na odbyt. Upravili výrobny a začali s produkcí smetanových zmrzlin.

Zmrzlina v Evropě

Jako většina pochutin, tak i zmrzlina, si do Evropy našla cestu po moři. U italských břehů s ní přistál Marco Polo. Stovky let si však Itálie ponechávala tuto pochoutku pouze pro sebe. Když se však Kateřina Medicejská vdala do Francie, vzala s sebou svého dvorního kuchaře. Pouze díky němu poznala pochoutku Francie a později i šlechta evropských dvorů.

Reklama

Stále se však nejednalo o zmrzlinu v pravém slova smyslu, ale spíše o ovocný sorbet.

Američané a zmrzlina

Kolonisté přivezli s sebou pochoutku i do Ameriky. Jejím velkým milovníkem byl i americký prezident George Washington. Ale až díky vynálezu mrazáků jsme se dočkali jejího velkého rozšíření a spoustě chuťových variací. Zmrzlina se připravovala ušleháním žloutků, smetany a cukru. Přidávala se vanilka, kakao nebo čokoláda.

Zlatý věk zmrzliny

Zmrzlinový věk začíná až ve dvacátém století. Zmrzlina se začíná dlouze šlehat, objem se zvětšuje přidáváním vzduchu během šlehání. Objevují se první přístroje na domácí přípravu zmrzliny a samozřejmě i velké chladící přístroje na točenou zmrzlinu.

Zmrzlinový kornoutek byl patentován v roce 1903 a první nanuk spatřil světlo světa v roce 1921 spíše omylem. Vynálezcem zmrzlinového kornoutku byl Američan italského původu.

S různou podobou nanuků a porcované zmrzliny se potkáváme dodnes. Velké zmrzlinové balíky se začaly prodávat až v době supermarketů a hypermarketů.

Zmrzlina a sorbet

Jako sorbet označujeme dezert, kdy čtvrtinu nebo více tvoří ovoce. U citrusových sorbetů je podíl ovoce alespoň 15 %. V sorbetu byste nenašli žádný tuk. Jedná se pouze o led a ovoce.

Zmrzlina se připravuje z mléka, smetany nebo vody. Přidávají se i rostlinné ruky. Pokud si zakoupíte ovocnou zmrzlinu nebo dřeň, měly by obsahovat alespoň 10 % ovocné složky.

Mražený jogurt

Poměrně mladou pochoutkou je mražený jogurt. Je to lehčí a dietnější verze smetanové zmrzliny. S jogurtem se šlehá ovoce, vanilka nebo kakao.

Kdo si na zmrzlině pochutnává nejvíce

Nejvíce mají zmrzlinu v oblibě Američané. Několik krabic zmrzliny byste našli v každém mrazáků. Možná proto, je mají tak velké. Nutno podotknout, že americká zmrzlina patří mezi chuťově nejlahodnější. Druhou příčku v konzumaci zmrzliny obsadili obyvatelé Austrálie.

Evropané si zmrzlinu užívají více na severu než na jihu. Nejvíce se zmrzliny prodává ve Švédsku a Finsku.

V Čechách jsme si oblíbili vanilkovou a čokoládovou zmrzlinu, zatímco jinde ve světě dávají přednost zmrzlinám s ovocnou příchutí.

Strašák zvaný zmrzlina

V záplavě produktů v barevných obalech se těžko vybírá ta, která by neměla mnoho cukru, nejrůznější barviva a umělá dochucovadla. Problematický je i vysoký obsah rostlinných tuků. Jak tedy nabídnout dětem kvalitní zmrzlinu? Domácí přípravou z kontrolovaných surovin. Některé recepty na zmrzlinu jsou skutečně jednoduché a zmrzlinu připravíte za zlomek ceny.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 9.8.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama