Shakshuka

Pokrm je ve střední Africe, odkud pochází podáván zejména jako snídaně. U nás ve střední Evropě, si ale moc nepotrpíme na velké snídaně a raději si dáme shakshuku jako lehkou večeři, která ale umí i zahřát. Vzhledem k tepelně upravené zelenině je pokrm lehko stravitelný. Pokud chcete, aby vaše večeře byla sytější, můžete přidat masové klobásky, které seženete u řezníka nebo v supermarketu. Původně, je ale pokrm bezmasý.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Na velké pánvi rozehřejte olej a restujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli tak, aby byla měkká a měla sklovitou barvu. Na cibulku přidejte rozmačkaný česnek a počkejte, až začne vonět. Pak přidejte kmín, chilli, mletou papriku, kayenský pepř a nakrájené masité papriky.
2.
Pokud chcete použít klobásku, pak je ten správný čas vymačkat ji nebo nakrájet na pánev a restovat.
3.
Následně přidejte protlak, opečte ho a zalijte konzervou loupaných rajčat. Nyní snižte plamen a nechce směs pomalu bublat zhruba 10 – 15 minut.
4.
Poté směs ochutnejte a případně dosolte. Potom do směsi rozklepněte 6 vajec. Tak jako byste chtěli dělat volská oka a zakryjte pánev poklicí. Takto vařte asi 5 minut. Záleží na tom, jak moc chcete mít vejce prodělaná.
5.
Servírujte na pánvi posypané nakrájenou petrželkou, opepřené a posolené. Na talíř si každý nandá sám dle libosti. Podávat lze s naším bílým pečivem, nebo chlebovou plackou. Pokud přílohu nepotřebujete, je shakshuka skvělá i samotná.
6.
Tip: Pokud chcete vařit masovou verzi, bude nejlepší použít neuzené a tepelně neopracované klobásky italského tipu Salsiccia. Někdy je seženete v řeznictví, ale s jistotou se můžete vydat do Makra nebo do italských lahůdek. V nouzi se dá použít i malé množství kvalitního mletého vepřového masa.

Od: Jana Qara, 10.1.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
30 min vaření
45 min celkem
Množství: 3 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 32 Kč
Rozpis na položky
Kategorie: hlavní chod, zelenina, snídaně, z jednoho hrnce, vegetariánské, bezlepkové, bez laktózy
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
272.76 kcal
Protein
15.80 g
Sacharidy
z toho cukr
19.37 g
11.79 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
13.77 g
3.49 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama