Pokrm je ve střední Africe, odkud pochází podáván zejména jako snídaně. U nás ve střední Evropě, si ale moc nepotrpíme na velké snídaně a raději si dáme shakshuku jako lehkou večeři, která ale umí i zahřát. Vzhledem k tepelně upravené zelenině je pokrm lehko stravitelný. Pokud chcete, aby vaše večeře byla sytější, můžete přidat masové klobásky, které seženete u řezníka nebo v supermarketu. Původně, je ale pokrm bezmasý.
Ingredience (3 x porce)
Postup přípravy
Na velké pánvi rozehřejte olej a restujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli tak, aby byla měkká a měla sklovitou barvu. Na cibulku přidejte rozmačkaný česnek a počkejte, až začne vonět. Pak přidejte kmín, chilli, mletou papriku, kayenský pepř a nakrájené masité papriky.
Pokud chcete použít klobásku, pak je ten správný čas vymačkat ji nebo nakrájet na pánev a restovat.
Následně přidejte protlak, opečte ho a zalijte konzervou loupaných rajčat. Nyní snižte plamen a nechce směs pomalu bublat zhruba 10 – 15 minut.
Poté směs ochutnejte a případně dosolte. Potom do směsi rozklepněte 6 vajec. Tak jako byste chtěli dělat volská oka a zakryjte pánev poklicí. Takto vařte asi 5 minut. Záleží na tom, jak moc chcete mít vejce prodělaná.
Servírujte na pánvi posypané nakrájenou petrželkou, opepřené a posolené. Na talíř si každý nandá sám dle libosti. Podávat lze s naším bílým pečivem, nebo chlebovou plackou. Pokud přílohu nepotřebujete, je shakshuka skvělá i samotná.
Tip: Pokud chcete vařit masovou verzi, bude nejlepší použít neuzené a tepelně neopracované klobásky italského tipu Salsiccia. Někdy je seženete v řeznictví, ale s jistotou se můžete vydat do Makra nebo do italských lahůdek. V nouzi se dá použít i malé množství kvalitního mletého vepřového masa.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 272.76 kcal |
Protein: 15.80 g |
Sacharidy: 19.37 g |
z toho cukr: 11.79 g |
Tuk: 13.77 g |
z toho nas. MK: 3.49 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3335-shakshuka