Zdravotní benefity kokosového oleje

Jedinečná kombinace mastných kyselin v kokosovém oleji může mít pozitivní účinky na vaše zdraví, což může zahrnovat podporu odbourávání tuků, zlepšení zdraví srdce a posílení funkce mozku.

Reklama

Tento článek pojednává o 7 možných zdravotních výhodách používání kokosového oleje.

1. Kokosový olej obsahuje zdravé mastné kyseliny

Kokosový olej má vysoký obsah některých nasycených tuků. Tyto tuky mají v těle odlišné účinky než většina ostatních tuků v potravě. Mastné kyseliny v kokosovém oleji mohou povzbuzovat vaše tělo ke spalování tuků a dodávají tělu a mozku rychlou energii. Zvyšují také HDL (dobrý) cholesterol v krvi, což může pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Většina dietních tuků je klasifikována jako triglyceridy s dlouhým řetězcem (LCT), zatímco kokosový olej obsahuje některé triglyceridy se středním řetězcem (MCT), což jsou kratší řetězce mastných kyselin.

Po konzumaci mají MCT tendenci dostat se přímo do jater. Tělo je používá jako rychlý zdroj energie nebo je mění v ketony. Ketony mohou mít velký přínos pro mozek a vědci studují ketony jako jednu z metod léčby epilepsie, Alzheimerovy choroby a dalších stavů.

2. Konzumace kokosu může být prospěšná pro zdraví vašeho srdce

Kokos je v západním světě neobvyklou potravinouu, přičemž hlavními spotřebiteli jsou lidé, kteří se starají o své zdraví. V některých částech světa je však kokos, jenž je plný kokosového oleje, dietním základem, o kterém lidé po generace věděli.

Reklama

Dobrým příkladem jsou Tokelauané, populace, žijící v jižním Pacifiku. Podle studie z roku 1981 získávala tato populace více než 60 % kalorií z kokosových ořechů. Vědci uvedli, že tato populace měla dobré zdraví s velmi nízkým výskytem srdečních chorob.

Dalším příkladem populace, která konzumuje spoustu kokosu, spolu s hlízami, ovocem a rybami, je populace Kitavanů v Papui Nové Guineji. U této populace byl pozorován nízký výskyt mozkové mrtvice nebo srdečních chorob.

3. MCT v kokosovém oleji mohou podporovat spalování tuků

Obezita je jedním z největších zdravotních stavů ovlivňujících dnešní západní svět. Zatímco někteří lidé si myslí, že obezita je jen otázkou toho, kolik člověk konzumuje kalorií, zdroj těchto kalorií je také důležitý. Různá jídla ovlivňují tělo a hormony různými způsoby.

MCT v kokosovém oleji mohou ve srovnání s mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem zvýšit počet kalorií, které tělo spaluje. Jedna studie zjistila, že konzumace 15–30 gramů MCT denně zvýšila energetický výdej za 24 hodin o 5 %.

4. Kokosový olej má antimikrobiální účinky

Kyselina laurová tvoří asi 50 % mastných kyselin v kokosovém oleji. Když tělo tráví kyselinu laurovou, tvoří látku zvanou monolaurin. Kyselina laurová i monolaurin mohou zabíjet škodlivé patogeny, jako jsou bakterie, viry a houby. Existují také důkazy, že použití kokosového oleje jako ústní vody, může být přínosem pro ústní hygienu.

5. MCT mohou zmírňovat epileptické záchvaty

Vědci v současné době studují ketogenní stravu (velmi nízký obsah sacharidů, velmi vysoký obsah tuků) k léčbě různých poruch. Nejznámějším terapeutickým použitím této stravy je léčba epilepsie u dětí rezistentních na léky. Strava dramaticky snižuje míru záchvatů u dětí s epilepsií, dokonce i těch, u kterých nebylo zaznamenáno zlepšení ani při užití různých typů léčiv.

Snížení příjmu sacharidů a zvýšení příjmu tuků vede k výrazně zvýšeným koncentracím ketonů v krvi. Protože se MCT v kokosovém oleji transportují do jater a přeměňují se v ketony, mohou lékaři použít ketogenní dietu, která zahrnuje MCT a malé množství sacharidů k vyvolání ketózy a pomoci léčbě epilepsie.

6. Kokosový olej může zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu

Kokosový olej obsahuje přírodní nasycené tuky, které v těle zvyšují HDL (dobrý) cholesterol. Mohou také pomoci změnit LDL (špatný) cholesterol na méně škodlivou formu. Díky tomuto efektu se mnozí odborníci domnívají, že kokosový olej je prospěšný pro zdraví srdce ve srovnání s mnoha jinými tuky.

7. Kokosový olej může chránit pokožku, vlasy a zuby

Kokosový olej má mnoho použití, která nemají nic společného s jeho konzumací. Mnoho lidí ji používá pro kosmetické účely ke zlepšení zdraví a vzhledu jejich kůže a vlasů.

Studie ukazují, že kokosový olej pomáhá hydratovat suchou kůži a může také zmírňovat příznaky ekzému. Jedna studie také prokázala, že může fungovat jako slabý opalovací krém, blokující asi 20 % ultrafialového záření.

Závěr

Jak jste si přečetli, kokosový olej má mnoho zdravotních benefitů pro vaše zdraví. Pokud si chcete koupit kokosový olej, je na internetu online výběr s tisíci zákaznických recenzí. Je k dispozici také ve většině obchodů se zdravou výživou. Chcete-li získat potenciální zdravotní přínosy uvedené v tomto článku, dejte přednost bio panenskému kokosovému oleji před jeho levnějšími verzemi.

Reklama

Autor: Dominik Malý, 4.5.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama