Potřebujete vzpruhu pro mozek i tělo? Pozvěte si na pomoc ženšen

Jen málokterá rostlina na světě poutá tolik pozornosti jako ženšen. V lidovém léčitelství má vskutku prastarou tradici a rovněž v současnosti se mu připisuje široká škála zajímavých zdravotních benefitů. Určitě se proto vyplatí se s ním seznámit trochu blíže.

Reklama

Jak se v nich vyznat? Není ženšen jako ženšen!

Hned na úvod je třeba poznamenat, že do rodu ženšen patří více různých druhů, z nichž je bezesporu tím vůbec nejznámějším zástupcem ženšen pravý.

Kromě něj ale do téhož rodu náleží například:

  • ženšen americký

  • ženšen japonský

  • ženšen nepravý

Reklama

  • ženšen trojlistý

  • ženšen čínský

A aby to bylo ještě o něco složitější, existuje rovněž celá řada rostlin, které si vysloužily pro své léčivé vlastnosti pojmenování „ženšen“, ačkoliv z botanického hlediska s ním nemají prakticky nic společného.

Typickým příkladem je gynostema pětilistá, které se přezdívá pětilistý ženšen. Jedná se však o rostlinu z čeledi tykvovitých, zatímco ženšen spadá do čeledi aralkovitých.

A podobných „falešných ženšenů“ je ještě více:

  • eleuterokok ostnitý – ženšen sibiřský

  • maca peruánská – ženšen peruánský

  • vitánie snodárná – ženšen indický

Ženšen pravý pochází z Asie

Přirozený domov ženšenu pravého najdeme především v severovýchodní Číně, východním Rusku a omezeně i na území Korejského poloostrova. Rostlina má dlanitě složené pětičetné listy a spíše nenápadné zelenobílé drobné květy. Plodem jsou šťavnaté červené peckovice.

Nejvíce pozornosti však poutá pod zemí ukrytý kořen bělavé až béžové barvy. Tvoří ho masivní hlavní kořen, ze kterého vybíhají další tenké a rozvětvené kořeny. Kořenový systém svým charakterem připomíná tvar lidského těla. Není proto divu, že místech výskytu se ženšenu připisovaly i významné magické vlastnosti.

Co vlastně umí ženšen pravý?

Ačkoliv se mu často přezdívá všehoj ženšenový, nebo dokonce kořen nesmrtelnosti, zázraky na počkání dělat bohužel neumí. Mnohé z uváděných prospěšných účinků jsou navíc stále předmětem odborných diskuzí. Ale i pokud bychom mu připsaly pouze ty léčivé vlastnosti, které se již podařilo prokázat, rozhodně si tato zvláštní rostlina pozornost zaslouží.

1. Ochrana buněk před oxidativním stresem

Ženšen pravý je významným antioxidantem. To znamená, že má schopnost neutralizovat škodlivé volné radikály, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem.

2. Protizánětlivé účinky

Užívání ženšenu může vést ke snížení hladiny zánětlivých markerů. Rostlina tudíž vykazuje slibné protizánětlivé vlastnosti.

3. Pozitivní vliv na dušení výkonnost

Zajímavými výsledky se může ženšen pochlubit i v oblasti duševního zdraví člověka. Pozitivně ovlivňuje nejenom duševní výkonnost, ale rovněž paměť, a dokonce náladu.

4. Podpora činnosti imunitního systému

Dobře fungující imunitní systém chrání organismus vůči patogenům z vnějšího i vnitřního prostředí. A právě kořen ženšenu umí obranyschopnost povzbudit. Je proto zkoumán nejen jako prevence proti chřipce, ale také v souvislosti s onemocněním rakovinou.

5. Pomocník v boji proti únavě a vyčerpání

Ženšen přispívá ke snížení únavy a lze ho zkusit i v případě celkového duševního a fyzického vyčerpáním. Je mimo jiné vhodný pro podporu fyzické odolnosti a vytrvalosti.

6. Regulace hladiny cukru v krvi

Podařilo se prokázat příznivý vliv ženšenu na činnost slinivky břišní a zároveň působí pozitivně na hladinu krevního cukru v krvi.

7. Zlepšení stavu při erektilní disfunkci

Pány jistě potěší skutečnost, že vědecké studie naznačují prospěšný efekt užívání ženšenu v případě erektilní disfunkce, kdy mimo jiné podporuje zvýšení průtoku krve ve svalech pohlavního údu.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 6.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama