Olivy z Ascoly

Tento recept je typický pro italský region Marche. Jídlo můžete pojmout jako předkrm nebo jako chuťovku k vínu či pivu. Tato specialita je časově náročnější na přípravu, ale je velmi chutná a připravit ji dokáže každý. Naprosto uchvátí všechny strávníky a z vás udělá hvězdu večera. V původním receptu jsou předepsány olivy Ascolata, pokud se vám nepovede sehnat tento konkrétní druh, použijte jiné dostupné olivy. Ideálně kupte olivy větších odrůd, lépe se s nimi bude pracovat a v jídle chceme cítit i jejich chuť.

Reklama

Ingredience

Trojobal

Množství na
  oliva

Postup přípravy

1.
Řapíkatý celer, mrkev, cibuli i celer bulvový nakrájejte na drobné kostičky. Na pánvi na troše oleje orestujte nakrájenou zeleninu do sklovita. Všechno maso nakrájejte také na drobné kostky a přidejte k restované zelenině. Maso osmahněte ze všech stran do zlatova a podlijte bílým vínem. Víno nechte odpařit. Na konci přidejte špetku muškátového oříšku, hřebíček a dochuťte solí. Se solí šetřete, budete přidávat parmazán, který je slaný sám o sobě a těsto také osolí.
2.
Směs nechte vychladnout. Poté rozmixujte dohladka. Povede se vám to jakýmkoliv mixérem, směs je měkká. Rozmixovanou směs přendejte do misky a přidejte nastrouhaný sýr, citronovou kůru, 1 vejce a rozdrobenou střídku bílého pečiva. Směs pořádně míchejte dokud se nepromění v hladké kompaktní těsto.
3.
Pak připravte olivy. Pokud máte olivy větší odrůdy a vyšší kvality musíte nejdříve odstranit pecku. Nejlépe se vám bude vypeckovávat ostrým malým nožem, optimálně se zahnutou špičkou. Olivu rozkrojte od místa kde bývá stopka až po její špičku, opatrně rozevřete a nožem vyjměte pecku. Pracujte opatrně a s rozvahou, pecky jsou velmi tvrdé a nůž po nich lehko sjede.
4.
Po vypeckování plňte olivy připravenou masovou směsí. Snažte se zachovat původní tvar olivy. Po naplnění všechny olivy obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje do zlatova. Všechny suroviny již máte vařené, není proto nutné smažit pokrm dlouho, stačí pouze tak, aby měla strouhanka krásnou barvu. Smažené olivy odkládejte na papírovou utěrku. Podávejte a konzumujte nejlépe horké.

Od: Jana Qara, 22.12.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 45 min příprava
15 min vaření
1 hod celkem
Množství: 100 × oliva
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × oliva = 4 Kč
Rozpis na položky
Kategorie: předkrm, chuťovky, italská
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × oliva
Energetická hodnota
28.38 kcal
Protein
1.27 g
Sacharidy
z toho cukr
0.51 g
0.19 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
2.20 g
0.51 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama