Olivy z Ascoly

Tento recept je typický pro italský region Marche. Jídlo můžete pojmout jako předkrm nebo jako chuťovku k vínu či pivu. Tato specialita je časově náročnější na přípravu, ale je velmi chutná a připravit ji dokáže každý. Naprosto uchvátí všechny strávníky a z vás udělá hvězdu večera. V původním receptu jsou předepsány olivy Ascolata, pokud se vám nepovede sehnat tento konkrétní druh, použijte jiné dostupné olivy. Ideálně kupte olivy větších odrůd, lépe se s nimi bude pracovat a v jídle chceme cítit i jejich chuť.

Ingredience (100 x oliva)

Trojobal

Postup přípravy

  1. Řapíkatý celer, mrkev, cibuli i celer bulvový nakrájejte na drobné kostičky. Na pánvi na troše oleje orestujte nakrájenou zeleninu do sklovita. Všechno maso nakrájejte také na drobné kostky a přidejte k restované zelenině. Maso osmahněte ze všech stran do zlatova a podlijte bílým vínem. Víno nechte odpařit. Na konci přidejte špetku muškátového oříšku, hřebíček a dochuťte solí. Se solí šetřete, budete přidávat parmazán, který je slaný sám o sobě a těsto také osolí.
  2. Směs nechte vychladnout. Poté rozmixujte dohladka. Povede se vám to jakýmkoliv mixérem, směs je měkká. Rozmixovanou směs přendejte do misky a přidejte nastrouhaný sýr, citronovou kůru, 1 vejce a rozdrobenou střídku bílého pečiva. Směs pořádně míchejte dokud se nepromění v hladké kompaktní těsto.
  3. Pak připravte olivy. Pokud máte olivy větší odrůdy a vyšší kvality musíte nejdříve odstranit pecku. Nejlépe se vám bude vypeckovávat ostrým malým nožem, optimálně se zahnutou špičkou. Olivu rozkrojte od místa kde bývá stopka až po její špičku, opatrně rozevřete a nožem vyjměte pecku. Pracujte opatrně a s rozvahou, pecky jsou velmi tvrdé a nůž po nich lehko sjede.
  4. Po vypeckování plňte olivy připravenou masovou směsí. Snažte se zachovat původní tvar olivy. Po naplnění všechny olivy obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje do zlatova. Všechny suroviny již máte vařené, není proto nutné smažit pokrm dlouho, stačí pouze tak, aby měla strouhanka krásnou barvu. Smažené olivy odkládejte na papírovou utěrku. Podávejte a konzumujte nejlépe horké.

Nutriční hodnoty (1 x oliva)

Energ. hodnota: 28.38 kcal | Protein: 1.27 g | Sacharidy: 0.51 g | z toho cukr: 0.19 g | Tuk: 2.20 g | z toho nas. MK: 0.51 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3316-olivy-z-ascoly