Nejlepší recepty na zeleninové a klasické polévky z celé ČR

Také jste jako malí slýchávali od rodičů nebo babičky při nedělním obědě větu „Polévka je grunt“ a museli ji dojíst i když to nebylo zrovna vaše oblíbené jídlo? Polévka byla dříve jídlem chudých a většinou se jednalo o jednoduché polévky z brambor či krup. Často to bylo také jediné jídlo, které rodina měla k dispozici i celý měsíc. Dnes už jsou recepty na polévky mnohem propracovanější a co rodina to jiná chuť.

Připravili jsme pro vás nejlepší recepty na polévky z různých koutů České republiky. Vyzkoušejte třeba rajskou polévku, česnečku nebo pórkovou polévku hned na několik způsobů.

Rajská polévka

Rajská polévka je oblíbená nejen v české kuchyni, ale i ve slunné Itálii. Jak se říká, jiný kraj – jiný mrav, a to platí i u rajské polévky. Zatímco u nás v Čechách se vaří především z rajčatového protlaku v zahraničí se pro výraznější chuť používají čerstvá či konzervovaná rajčata. Možností a variací, jak připravit rajskou polévku je opravdu hodně, my pro vás připravili 4 různé recepty na rajskou polévku pokaždé jinak. Zkuste a uvidíte, který vám zachutná nejvíce.

Rajská polévka s vločkami a kuskusem vás rozhodně zasytí. Díky kuskusu a vločkám je velmi hustá a chilli jí dodá pikantní chuť. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Rajská polévka s bazalkou je českou klasikou. Bazalka má silnou aromatickou vůni, kořenitou chuť a provoní vám kuchyň. Recept je skvělý pro každého, kdo nehledá nic složitého a zároveň spoléhá na ověřenou kvalitu.

A pojďme se podívat do slunné Itálie, která je proslulá svou kuchyní a řadí se mezi gurmánské světové špičky. Italská verze rajské polévky je oproti české kuchyni trochu složitější, nicméně výsledek je opravdu špičkový. Přidává se do ní sýr mascarpone, který zjemní chuť rajčat a dodá polévce smetanovou příchuť.

Zajímavý recept, především pro maminky, je rajská polévka se strouhankovými knedlíčky. Jednoduše místo rýže či těstovin do polévky přidáte strouhankové knedlíčky, které jsou u dětí velmi oblíbené.

Fazolová, hrachová či čočková polévka

V dobách našich babiček tvořily luštěniny základní surovinu v jídelníčcích. Maso bylo na jídelníčku jen občas, a protože lidský organismus potřebuje dostatek bílkovin, luštěniny tak byly jakousi náhradou za něj. I nyní jsou vyhledávané, a to především ve formě červené čočky, fazolí či hrachu. Červená čočka obsahuje velké množství vlákniny, železa, manganu, fosforu a také vitamin B6 nebo kyselinu listovou.

Pro vegany či vegetariány jsou luštěniny nepostradatelnými surovinami v jejich jídelníčcích. Receptů na polévky z luštěnin je nespočet. Vyzkoušet můžete čočkovou polévku s červenou řepou, ostrou fazolovou polévku, jednoduchou hrachovou polévku a dalších více než 40 receptů na polévky z luštěnin. Rozhodně je z čeho vybírat a obohatit domácí jídelníček tak můžete méně či více známými recepty.

Dýňová polévka na několik způsobů

Dýňová polévka se v České republice stala velmi oblíbenou teprve nedávno. Velmi často figuruje v dietních jídelníčcích, protože má velmi nízkou kalorickou hodnotu a až z 95% je tykvovitý plod dýně tvořen z vody. Dýně obsahuje také minerály (hořčík, železo, draslík, fosfor, železo, zinek), betakaroten a vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Její chuť je sice nasládlá, ale v případě, že nejste fanoušci sladkých polévek, snadno ji připravíte i naslano.

V naší nabídce receptů dýňových polévek najdete například smetanovou dýňovou polévku naslano, dýňový krém s tymiánem nebo specialitu pro vegany dýňovou polévku s kari kořením, kokosovým mlékem a tofu krutonky. Přejeme dobrou chuť!

Tradiční i netradiční gulášová polévka

Klasika české kuchyně vždy byla a bude gulášová polévka, která se ve většině případů vaří z hovězího masa. Ovšem není to pravidlem. My pro vás máme připravený méně tradiční recept na gulášovou polévku z kuřecího masa. V případě, že upřednostňujete v „gulášovce“ hovězí maso, ale nemáte čas čekat až změkne, třeba vám přijde vhod recept na gulášovou polévku z mletého masa. Připraven pro vás máme i klasický recept na gulášovou polévku, jako od babičky s hovězím masem a bramborami, která zahřeje a zachutná určitě celé rodině.

Česnečka nejlepší vyprošťovák

Česnečka neboli česneková polévka je nejen super vyprošťovák, ale také velmi chutná polévka jejíž příprava vám nezabere moc času. Navíc o česneku se říká, že je přírodní antibiotikum, a proto pomáhá nejen při bolestech hlavy po probdělé noci, ale přijde vhod i na zahřátí v sychravých či zimních dnech.

Česnek obsahuje vitamíny A, B, C, selen, vápník a jód. Má pozitivní účinky na obranyschopnost organismu, pomáhá při trávení a je protizánětlivý. Česnečku můžete připravit hned na několik způsobů. Vyzkoušet můžete klasickou rychlou vyprošťovací s vejcem, krémovou nebo pro fajnšmekry, česnečku ze zapečeného česneku. Podívejte se na všechny naše recepty na česnečku a vyberte si tu, která vám zachutná nejvíce.

Pórková polévka

Dalším tipem je pórková polévka, která je jednoduchá a zároveň velmi chutná. Navíc také pórek je pro náš organismus velmi užitečný. V pórku je obsažen fosfor, který pozitivně ovlivňuje mozkovou činnost, ale také draslík a kyselina listová. Je vhodný pro lidi trpící dnou. Odvodňuje a má další blahodárné účinky na náš organismus. Pórková polévka vás zahřeje a rozhodně zachutná. Receptů na pórkovou polévku vyzkoušet můžete opět několik. Uvařit si ji můžete se smetanou nebo přidat pohanku či ovesné vločky.

Nenašli jste tu polévku, kterou jste hledali a máte chuť na exotiku nebo třeba na bramboračku? Navštivte naší sekci polévky v Ekuchařce a vyberte si tu nejlepší pro vás.

Od: Marie, 8.2.2021