Smažené sušenky

Smažené sušenky jsou křehké pečivo se spirálovým vzorem. Zaujmou každou návštěvu a zejména se budou líbit dětem. Jednoduché a efektní pečivo může být i netradičním vánočním cukrovím. Navzdory smažení v oleji, nejsou jím nijak nasáklé a mastné.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce (ks)

Postup přípravy

1.
V míse smíchejte všechnu mouku, kukuřičný škrob, cukr, vanilkový cukr (použít lze i vanilkový lusk nebo vanilkovou esenci), kondenzované mléko (použít lze i karamel), vodu, sůl a rozpuštěné máslo.
2.
Těsto ručně nebo v robotu vypracujte do hladké nelepivé konzistence a nechte je pod utěrkou cca 15 minut odpočinout.
3.
Po té rozdělte těsto na dva stejné díly. Do jednoho z nich zapracujte kakao a druhý nechte bílý. Pak si připravte dva svačinové sáčky, nebo ještě lépe zipové sáčky o velikosti cca 15 x 25 cm.
4.
Obě těsta vložte do sáčků a vyválejte ho do dvou stejně silných placek. Sáčky vám pomohou udržet velikost. Po té sáčky rozřízněte. Bílé těsto potřete trochou vody a položte na něj těsto kakaové.
5.
Přes potravinářskou folii těsta jemně několikrát přejeďte válečkem. Měla by vám vzniknout placka o tvaru obdélníku. Nyní těsto opět potřete trochou vody (nyní potíráte kakaové těsto, které máte navrchu).
6.
Poté opatrně srolujte těsto do pevného válečku. Pomůže vám, pokud budete mít pod těstem potravinářskou folii. Srolované těsto pak do folie zabalte a utáhněte rolováním po pracovní desce.
7.
Těsto nechte minimálně hodinu v mrazáku. V hrnci si rozehřejte na střední teplotu vysokou vrstvu oleje. Zhruba jako byste chtěli smažit koblihy. Pak opatrně rozbalte těsto a nakrájejte ho na tenká kolečka.
8.
Jednotlivá kolečka pak házejte do rozpáleného oleje, kde je smažte dokud nebude mít světlé těsto zlatý nádech. Vytahujte je sítkem a nechte okapat na papírové utěrce. Kolečka utvoří tryctýřovitý tvar.
9.
Sušenky podávejte vychladlé, dlouho si z oleje drží vysokou teplotu.

Od: Jana Qara, 4.10.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
10 min vaření
2 hod celkem
Množství: 40 × porce (ks)
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce (ks) = 1 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce (ks)
Energetická hodnota
60.57 kcal
Protein
0.94 g
Sacharidy
z toho cukr
10.47 g
4.56 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
1.57 g
0.79 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama