Na chřipku a nachlazení pomůže čaj z rýmovníku, česnek nebo hlíva ústřičná

Trpíte v zimním období oslabenou imunitou? Rýma a nachlazení se vám většinou nevyhnou a vy k léčbě užíváte farmaceutické produkty, které nejsou zrovna nejlevnější? Nenechávejte peníze v lékárnách za doplňky s vitaminy, které najdete doma v originálním a na vitamíny mnohem bohatším balení.

Vařte nejen chutně, ale i zdravě. Poradíme vám, jaké suroviny a ingredience použít při vaření jídel a také, jaké čaje pít při příznacích chřipky a nachlazení.

Všemocný česnek - přírodní antibiotikum

Ať už máte rýmu nebo chřipku či vás bolí v krku, česnek je všemocný a pomůže vám z nesnází. Jaké jsou jeho léčivé účinky, si můžete přečíst v článku „Proč jíst česnek“, kde zjistíte, jak česnek skladovat, aby se v něm uchovalo co nejvíce léčivých látek, jaké v něm najdete vitamíny a další zajímavé informace.

Určitě není na škodu v případě nachlazení česnek využívat více, než je obvyklé. Máme pro vás hned několik skvělých receptů, kde s česnekem šetřit nebudete.

Zničte infekce a viry pomocí dobrého jídla a prohlédněte si recepty, kde se bez česneku neobejdete.

Horký vývar vás postaví na nohy

Ať už hovězí vývar, kuřecí vývar nebo zeleninový vývar je to jedno, který zvolíte, důležité je, že vám přijde k chuti, zahřeje na duši a především posílí tělo.

Jaké maso použít pro přípravu vývaru?

Nejčastěji se pro přípravu vývaru používá přední hovězí, kuřecí hřbety a třeba ve vánoční polévce nesmí chybět rybí hlavy. Vývar uvaříte z jakéhokoliv masa a kostí, které není vhodné pro přípravu většího masného jídla.

Vyzkoušejte recepty na různé druhy vývarů dle surovin, kde najdete třeba recept na vývar z krůtího krku a hovězích kostí a také recept, který při chřipce a nachlazení doporučujeme vyzkoušet - kroupový vývar se zázvorem.

Jezte hlívu ústřičnou a zvyšte svou odolnost proti infekcím

Hlíva ústřičná krom toho, že pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň má také velmi zásadní účinky při prevenci proti zánětlivým onemocněním, virovým, plísňovým a bakteriálním chorobám, zvyšuje odolnost proti infekcím, ale pozitivní účinky se projevují i u léčby ekzémů či popálenin.

Hlíva ústřičná navíc obsahuje antibiotickou látku s názvem pleurotin. A tak v případě, že zařadíte hlívu do svého jídelníčku, rozhodně tím svému tělu jedině prospějete a zvýšíte jeho odolnost vůči infekcím a virům.

Ochutnejte bramborový salát s hlívovými řízky nebo se podívejte na další chutné recepty s hlívou ústřičnou.

Čaje a šťávy z bylinek

Čaj z rýmovníku pomůže při rýmě a nachlazení

Připravte si čaj z rýmovníku s medem a vyzkoušejte sami jeho sílu.

Příprava čaje: Na 200 ml vody se doporučuje 1 lístek. Ten přeložíte, nakrájíte na malé kousky a necháte louhovat 10 min. Nakonec přidáte lžíci medu a čaj je připravený ke konzumaci.

Pomáhá při bolestech hlavy, horečce, rýmě, kašli, nachlazení nebo zánětu průdušek. Rostlinu si můžete pěstovat doma v květináči.

Heřmánkový čaj s medem vám pomůže při bolesti v krku

Heřmánek je v léčitelství uznáván již po více než tisíc let. Dokonce byl u Anglosasů považován za posvátnou bylinu, kterou lidem daroval Bůh. Heřmánek se užívá nejen ve formě čaje, ale také do koupelí, můžete ho najít v polštářích pro lepší spaní, ale také si z něj uvařit odvar a výpary z něj využít při inhalaci.

Rostlinka má obrovskou škálu léčivých účinků. Pomáhá při kožních potížích, k léčbě zánětů a pomůže také při bolesti v krku a nachlazení třeba ve formě čaje.

Příprava čaje: Na 250 ml vody budete potřebovat 1 lžičku sušeného heřmánku. Nechte louhovat 15 min. a poté čaj oslaďte lžící medu a je hotovo.

Cibulová šťáva zatočí s kašlem

A nesmíme zapomenout ani na cibulovou šťávu na kašel, účinný recept, který využívaly už naše babičky k léčení kašle.

Příprava: cibuli nakrájíte na menší kousky a společně s cukrem vrstvíte do sklenice. Jakmile je sklenice plná, zavřete ji a dáte přes noc do lednice. Cibule pustí šťávu a ráno už po lžicích můžete léčit kašel. Díky cukru je chuť cibulové šťávy lepší a některým dětem dokonce i chutná.

Přečtěte si také článek jak posílit imunitu přírodní cestou u dětí a vyrobte jim chutnou zdravou marmeládu nebo med z Aloe Vera.

Od: Marie, 8.12.2019