Agar

Agar je rostlinná želatina původem z Japonska. Vyrábí se z červené mořské řasy, ta se po sklizení vyvaří a vzniklý želatinový vývar se suší. Je prakticky bez chutě a vůně.

Klasická želatina je živočišného původu, vyrábí se zejména z vepřových kůží. Agar je tedy ideální veganskou náhradou klasické želatiny.

Příprava

Nejdůležitější při přípravě želatiny z agaru je nechat jej nejprve nabobtnat ve vodě (nebo jiné tekutině) asi 10 minut. Poté přivést k varu, míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Agar v prášku je obvykle třeba vařit asi 5 minut, vločky přibližně 10-15 minut. Ztuhne po vychladnutí. Agar oproti normální želatině ztuhne i při pokojové teplotě.

Pokud není v receptu uvedeno množství, držte se pravidla: 1 lžička agaru v prášku nebo 1 lžíce vloček stačí na ztuhnutí 250 ml tekutiny.

Složení

Agar je velice vhodný pro diety, jelikož obsahuje velké množství vlákniny (přes 80%) a téměř žádné kalorie. Potlačuje chuť k jídlu a vzhledem k množství vlákniny může být projímavý.

Kde jej sehnat

Agar je k dostání buď jako prášek nebo vločky. Koupíte jej zejména v obchodech se zdravou výživou, které bývají i součástí drogerií.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Recepty obsahující Agar