Mjadra

Mjadra (mžádra), je velmi oblíbená v arabském světě. Znají ho lidé od dětství, vaří ho doma, je k dostání v restauracích i u pouličních prodavačů. Mjadru můžete konzumovat jak teplou tak studenou. Samotnou nebo jako přílohu. Jedná so o velmi kořeněné ale velmi chutné jídlo, které rozhodně nezatíží vaši peněženku a všechny suroviny běžně koupíte v supermarketu.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si připravte cibuli. Všechny 4 cibule oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Poté je obalte zlehka v hladké mouce a postupně je všechny osmažte ve vysoké vrstvě slunečnicového oleje. Cibuli odkládejte na papírovou utěrku a nechte okapat, nakonec ji osolte.
2.
Pak si uvažte čočku podle návodu na obale do měkka a sceďte ji.
3.
Z pánve, ve které jste dělali cibuli, vylijte použitý olej a vysypte do ní semínka kmínu a koriandru. Na středním plamenu semínka opékejte, dokud se nerozvoní. Pak přidejte rýži (neuvařenou), olivový olej, kurkumu, nové koření, skořici, cukr, asi půl lžičky soli a čerstvě namletý pepř.
4.
Směs důkladně promíchejte, přidejte uvařenou čočku a 350 ml vody. Pánev přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Potom vypněte sporák a nechte směs ještě asi 10 minut odpočívat.
5.
Nakonec přidejte polovinu osmažené cibule, naložte porce na talíř a posypte zbývající cibulí.
6.
Tip: ještě než porce posypete zbylo osmaženou cibulí, pokapejte hojně rýži bílým tučným jogurtem a nadrobno nakrájenými kyselými okurkami nebo korničoky. Teprve poté navrště opečenou cibulku Jídlo je pak jemnější a velice osvěžující.

Od: Jana Qara, 21.3.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
1 hod vaření
1 hod 15 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 16 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
1,025.60 kcal
Protein
21.70 g
Sacharidy
z toho cukr
83.27 g
6.72 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
65.49 g
7.05 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama