Voňavý chleba, který vydrží dlouho čerstvý? Domácí kváskový

Chcete chleba, který bude chutný, plný živin a nezatíží vaše trávící ústrojí? Pak se vraťte k tradiční přípravě a začněte si doma péci kváskový chleba. Nespočet receptů na kváskový chleba čeká na to, až je vyzkoušíte.

Kvásek, návrat k tradici

Kvásek byl dříve v každé světnici a byl základem nejen chleba, ale i sladkých pokrmů. Kvásek se udržoval po několik týdnů a pravidelně se zakládal nový. Pečení chleba z kvásku bylo naprostou samozřejmostí a nikdo se nepozastavoval nad tím, že by to mělo být jinak. Najednou však přišly kvasnice, které dokázaly kynutí těsta uspíšit. Těsto vykynulo za jednu hodinu, tak proč čekat celý den na kvásek?

Novinka kvásek postupně vytlačila, a to je velká škoda. Ukážeme vám, proč se ke kvásku vrátit i proč věnovat čas domácímu pečení chleba.

Kvasnice rychlejší, kvásek zdravější

Kvasnice obsahují bakterie takzvaného alkoholového kvašení. Rychle se rozmnožují a těsto s nimi kyne za nesrovnatelně kratší dobu. Kvásek obsahuje bakterie mléčného kvašení. Mléčné kvašení dělá z lepku mnohem stravitelnější složku, kváskové pečivo si často mohou dopřát i osoby, které mají na lepek alergii.

Výhody kváskového chleba

Doma pečený kváskový chleba je chutnější, křupavější a vydrží mnohem déle čerstvý (BakerPedia.com). Rozdíl poznáte u pšeničné mouky, ale zejména u mouky žitné nebo u mouky špaldové. Ochutnali jste někdy 4 tmavé kostičky krájeného celozrnného chleba ze supermarketu? Pak jistě víte, že se o žádnou dobrotu nejedná a rozhodně se na takovou snídani netěšíte. Krajíce škrábou v krku, chleba se láme.

Pokud si připravíte chleba doma, přesně kontrolujete suroviny, které do chleba dáváte, můžete experimentovat s různými chutěmi nebo přidávat semínka. V neposlední řadě vás chleba vyjde mnohem levněji, než kdybyste si jej kupovali v obchodě (zejména u celozrnné varianty je cenový rozdíl výrazný). A že vám příprava chleba zabere trochu času? I na to se dá vyzrát. Připravte si větší množství a skladujte jej v mrazničce. Chuťově bude chleba malinko ztrácet, ale budete mít odpovídající porce vždy při ruce.

Co je třeba na domácí pečení kváskového chleba

Kvásek – můžete si založit nový kvásek z žitné nebo pšeničné mouky (příprava bude trvat přibližně 14 dní) nebo si kvásek sehnat v okolí přes kváskovou mapu. Zpravidla se kvásek vyměňuje za skleničku a čokoládu. Zakoupit je možné i sušený kvásek, dnes je k dostání v supermarketech.

Forma – pokud budete péci v klasické troubě, stačí vám hranatá forma na biskupský chlebíček nebo jakákoliv nádoba z varného skla odpovídající velikosti.

Trouba nebo domácí pekárna – domácí pekárna přípravu chleba zjednoduší a urychlí, nespornou výhodou je funkce časovače a odloženého startu. Není to však nutné. Domácí kváskový chleba je chutný i z běžné trouby.

Recepty – receptů na domácí kváskový chleba najdete stovky. Určitě vyzkoušejte variantu z žitné celozrnné mouky.

Tip: První kváskový chleba vás může odradit mírně nakyslou, charakteristickou chutí. To je problém zejména ve chvíli, kdy se snažíte o prospěšnosti kváskového chleba přesvědčit děti. Nebojte se do těsta přidat 2 lžíce cukru. Později můžete množství snížit.

S kváskovým pečivem snadněji zhubnete

Kváskový chleba je bohatší na živiny a je lehce stravitelný. Mezi hlavní výhody však patří nižší glykemický index. Energii uvolňuje do těla postupně, máte po něm pocit sytosti na mnohem delší dobu. Potraviny s nízkým glykemickým indexem nezpůsobují prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, nemáte neodbytný pocit hladu ani chutě na sladkosti.

Náročné domácí kváskování

Je zřejmé, že domácí kváskový chléb bude chtít trošku času na přípravu. Rozkvas, část mouky, vody a kvásku, zamíchejte večer a nechejte přes noc. Druhý den ráno se pusťte do těsta a opět nechejte několik hodin kynout.

Větším problémem bývá pravidelné udržování kvásku při životě. Jedná se o kulturu, která vám vydrží v lednici maximálně týden. V tomto intervalu byste měli připravit nový chleba nebo kvásek oživit. Pečení chleba z kvásku není záležitostí na jeden den, stane se pravidelným rituálem.

První pokusy se nemusí podařit nebo nemusí být dokonalé. Nenechte se odradit, je třeba vyzkoušet různou dobu pečení a různé poměry mouky. Brzy budete mít chutný, zdravý a křupavý bochník.

Zdroje: masterclass.com, zdravestravovani.eu, bakerpedia.com, prozeny.cz, maskrtnica.cz

Od: Iva V, 11.6.2021