Kari a jeho 9 benefitů pro vaše zdraví

Kari je směs koření s jasně zlatavou barvou a komplexní chutí. Obvykle je vyrobeno z kurkumy, koriandru, kmínu, pískavice a chilli papriček. Dále může být doplněno o zázvor, černý pepř, hořčičná semínka, kari listy a semena fenyklu. Kari může nabídnout celou řadu zdravotních benefitů díky tomu, že obsahuje mnoho zdravých druhů koření.

Zde je 9 působivých zdravotních benefitů kari.

1. Silné protizánětlivé vlastnosti

Vzhledem k tomu, že je kari prášek plný koření, jako je kurkuma, koriandr a chilli papričky, není divu, že se ukázalo, že toto koření má protizánětlivé účinky.

Kurkuma, jedno z hlavních koření ve směsi, obsahuje látku zvanou kurkumin. Kurkumin je dobře známý pro svou schopnost bojovat se záněty regulací zánětlivých proteinů, jako je interleukin-6 a TNF-alfa.

Další koření běžně obsaženo v kari, zejména chilli a koriandr, mají také protizánětlivé účinky. Chilli papričky obsahují sloučeninu zvanou kapsaicin, která disponuje, stejně jako kurkumin, silnými protizánětlivými účinky. Koriandr se používá v tradičních medicínských postupech již od pradávna a výzkum na hlodavcích naznačuje, že konzumace tohoto koření může snížit příznaky zánětlivých střevních chorob. K potvrzení tohoto účinku u lidí je však třeba dalších studií.

2. Podporuje zdraví srdce

Konzumace kari může prospět zdraví srdce několika způsoby. Výzkum například prokázal, že směs koření může zvýšit průtok krve a zlepšit funkci krevních cév, což zase může snížit riziko srdečních chorob.

Malá studie u 14 mužů ukázala, že konzumace jídla obsahujícího kari zlepšila průtok krve v brachiální tepně ve srovnání s kontrolním jídlem, po jehož konzumaci k tomuto efektu nedošlo. To bylo připisováno vysokému obsahu antioxidantů v kari.

Další studie u více než 100 000 lidí zjistila, že ti, kteří konzumovali pokrmy s kari 2–3 krát za měsíc až jednou týdně, měli výrazně nižší hladiny triglyceridů ve srovnání s lidmi, kteří konzumovali kari méně než jednou měsíčně.

Studie na lidech navíc zjistily, že doplňování kurkuminu může snížit hladinu cholesterolu u lidí, ačkoli tyto výsledky byly z doplňků s vysokou dávkou přesahujících množství, která se obvykle vyskytují v potravě ochucené kari.

Některé výzkumy navíc ukazují, že konzumace kari může mít příznivé účinky na hladiny krevního tlaku, ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu.

Protože vysoký krevní tlak, triglyceridy a hladiny cholesterolu jsou rizikovými faktory srdečních chorob, může konzumace kari přispět ke zlepšení zdraví srdce.

3. Protirakovinné účinky

Mnoho koření v kari má protirakovinné vlastnosti. Četné studie zjistily, že zejména kurkuma může bojovat s určitými rakovinnými buňkami. Je známo, že kurkumin, hlavní účinná látka v kurkumě, má silné protirakovinné účinky. Způsobuje smrt rakovinných buněk a inhibuje šíření rakovinných buněk potlačením specifických signálních drah v těle.

Podle výzkumu na zvířatech může kurkumin bojovat s různými druhy rakoviny, včetně rakoviny prostaty, prsu, tlustého střeva a mozku. Lidské studie také přinesly slibné výsledky. Například studie u 126 lidí s kolorektálním karcinomem ukázala, že doplnění 1 080 mg kurkuminu denně po dobu 30 dnů zvýšilo apoptózu rakovinných buněk a snížilo zánět.

Výzkum také ukázal, že další koření v kari, jako jsou chilli papričky, koriandr a kmín, mohou také mít protinádorové účinky.

4. Obsahuje silné antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají předcházet poškození buněk způsobenému reaktivními molekulami známými jako volné radikály.

Příliš mnoho volných radikálů ve vašem těle může vést k oxidačnímu stresu, stavu spojenému s chronickými stavy, jako jsou srdeční choroby, rakovina a duševní nemoci. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty může snížit účinky oxidačního stresu a snížit riziko těchto onemocnění

Kari obsahuje množství antioxidantů, jako je kurkumin, kvercetin, pinen, lutein a zeaxanthin.

5. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

Studie na více než 100 000 lidech ukázala, že ti, kteří konzumovali mírné množství kari, měli výrazně nižší hladinu cukru v krvi než ti, kteří jedli kari méně než jednou měsíčně.

6. Může zlepšit zdraví mozku.

Výzkumy na lidech a zvířatech prokázaly, že kurkumin, hlavní složka kurkumy, může významně zlepšit markery duševního zdraví a snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

7. Zvýšení pocitu sytosti

V jedné studii muži, kteří jedli jídla obsahující 6 nebo 12 gramů kari, uvedli, že ve srovnání s těmi, kteří konzumovali kontrolní jídlo, výrazně snížili hlad a touhu po jídle.

8. Antifungální a antibakteriální vlastnosti

Kari prášek obsahuje koriandr a kmín, dvě koření, u nichž studie zkumavek prokázaly antimykotické a antibakteriální účinky.

9. Může podpořit trávicí zdraví

Studie na hlodavcích zjistily, že kurkumin může pomoci vašemu zažívacímu traktu správně fungovat a zmírnit příznaky poruch zažívacího ústrojí, přesto je však nutný další výzkum na lidech, aby tyto účinky potvrdil.

Přidejte kari do svého jídelníčku

Protože kari je směs koření, lze jej použít k ochucení řady pokrmů. Kari má jedinečnou, hřejivou chuť, která může přijímat sladké i slané tóny v závislosti na přesné směsi koření. Nezapomeňte, že neexistuje žádný oficiální recept na kari a že použité koření se může lišit. Některé verze mohou být pikantní, zatímco některé mohou mít jemnější chuť.

Až najdete kari, které potěší vaše chuťové pohárky, zkuste ho přidat do pokrmů, jako jsou marinády, saláty, pečeně, dušené maso a polévky. Ve skutečnosti lze tuto všestrannou směs koření použít k ochucení všeho, od zeleniny po vejce, takže se nebojte experimentovat.

Od: DominikM, 16.3.2020