Nejzdravější koření světa: V čem vynikají a kdy si dát pozor

Jste zvyklí brát koření jen jako ochucovadlo? Možná vás překvapí, že tyhle barevné poklady mají sílu zlepšit zdraví, posílit imunitu i prodloužit život. Zjistěte, proč se vyplatí přidat do jídelníčku nejen více kurkumy, zázvoru nebo skořice.

Koření není jen na dochucení guláše – jeho historie je protkaná příběhy z tradiční medicíny po celém světě. Zamysleli jste se někdy, proč byly některé druhy koření ceněné jako zlato? Moderní věda totiž potvrzuje, že mnohé z nich jsou doslova nabité zdravím prospěšnými látkami. Některé druhy dokonce obsahují více antioxidantů než běžné ovoce nebo zelenina.

Koření umí s naším zdravím opravdové divy. Posiluje imunitu, pomáhá tělu bojovat se záněty, dokáže regulovat hladinu cukru v krvi, chrání srdce a snižuje riziko některých chronických nemocí. A možná nám dokáže i prodloužit život – kdo by si to nepřál?

V následujících řádcích vám představíme ta vůbec nejzdravější koření světa, jejich hlavní benefity a dáme pár tipů, jak je jednoduše zařadit do každodenního vaření. Připraveni objevit poklady v kořenkách?

Koření jako tajná zbraň pro vaše zdraví

Jak koření pomáhá našemu zdraví? Možná budete překvapeni, kolik toho zvládne.

Koření je nabité antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Věděli jste, že třeba kurkuma nebo zázvor tlumí záněty v těle? Skořice, zázvor a česnek zase pomáhají regulovat hladinu cukru a cholesterolu, pálivá koření navíc povzbuzují metabolismus.

A imunita? Tam boduje česnek, oregano nebo tymián, protože působí antimikrobiálně i antivirově. Některá koření jako kurkuma, rozmarýn nebo šalvěj dokonce podporují paměť a zdraví mozku.

Dlouhodobě tak koření snižuje riziko chronických nemocí, včetně kardiovaskulárních potíží, cukrovky nebo zánětů. A nejlepší na tom je, že účinky se sčítají – čím pestřejší směs koření, tím lépe pro vaše zdraví. Tak proč je nezkusit kombinovat?

Nejzdravější koření světa – přehled a hlavní benefity

Kurkuma

Kurkuma je hvězdou mezi kořeními hlavně díky kurkuminu – látce, která má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Umí snížit zánětlivé markery v těle, chrání srdce a cévy a zlepšuje paměť. Některé studie dokonce naznačují, že by mohla pomáhat v prevenci Alzheimerovy choroby nebo rakoviny. Pokud chcete z kurkumy vytěžit maximum, přidejte k ní špetku černého pepře – piperin z pepře totiž zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu až dvacetinásobně!

Skořice (cejlonská)

Skořice v sobě skrývá cinnamaldehyd, díky kterému pomáhá regulovat krevní cukr a zlepšuje citlivost na inzulin. Snižuje cholesterol, funguje jako silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. Navíc možná pomáhá chránit srdce před nemocemi.

Pozor: Skořice, kterou najdete v obchodech, existuje ve dvou hlavních druzích – běžnější cassia a vzácnější cejlonská (pravá). Cassia skořice obsahuje látku zvanou kumarin, která ve větším množství může škodit játrům. Cejlonská skořice má kumarinu jen naprosté minimum a je proto bezpečnější, hlavně pokud chcete skořici používat často nebo ve větším množství. Pokud tedy plánujete jíst skořici pravidelně kvůli zdraví, vybírejte vždy skořici cejlonskou.

Hřebíček

Pokud hledáte krále antioxidantů, sáhněte po hřebíčku. Díky eugenolu má nejen silné antimikrobiální a protizánětlivé účinky, ale prospívá i zubům a dásním. Může také pomoci s regulací krevního cukru.

Zázvor

Zázvor je známý svým gingerolem, který skvěle zabírá na nevolnosti všeho druhu – od těhotenské po tu při chemoterapii. Pomáhá při trávicích potížích, zmírňuje bolesti kloubů u artritidy, podporuje metabolismus a posiluje imunitu.

Černý pepř

Možná jste netušili, že černý pepř není jen „do polívky“. Obsahuje piperin, který zvyšuje vstřebávání látek z jiných potravin (hlavně kurkumin z kurkumy), a navíc podporuje trávení a funguje jako antioxidant. Najdete v něm také hořčík, měď, železo a některé vitaminy.

Česnek

Česnek je pověstný svými sírovými sloučeninami, hlavně alicinem. Pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a cholesterol, a tím i riziko srdečních onemocnění. Navíc chrání tělo před bakteriemi, viry i plísněmi a je opravdovou posilou pro imunitní systém.

Kajenský pepř (chilli)

Kajenský pepř, nebo chcete-li chilli, vděčí za svou pálivost kapsaicinu. Ten povzbuzuje metabolismus, pomáhá spalovat tuky a podle velkých studií snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby i rakovinu. Navíc tlumí bolest a prospívá trávení.

Oregano

Oregano je malý, ale silný hráč. Díky karvakrolu a thymolu je výborným antioxidantem i přírodním „antibiotikem“ – působí proti mnoha druhům bakterií, podporuje trávení a může zlepšit cholesterol. Navíc obsahuje železo.

Rozmarýn

Rozmarýn obsahuje karnosovou a rozmarýnovou kyselinu, které podle výzkumů zpomalují růst nádorových buněk a podporují imunitu. Pomáhá zlepšovat paměť, pozornost a dokáže ulevit od stresu.

Kardamom

Kardamom je doslova nadupaný antioxidanty a silicemi. Chrání srdce, snižuje krevní tlak, usnadňuje trávení a díky antimikrobiálním účinkům pomáhá bojovat s nežádoucími bakteriemi v těle.

Šalvěj

Šalvěj není jen na bolest v krku. Díky antioxidantům a vitaminu K posiluje paměť, koncentraci a kosti. Je protizánětlivá a působí také antimikrobiálně – skvělá kombinace, když potřebujete podpořit imunitu.

Tymián

Tymián v sobě skrývá thymol a spoustu železa. Podporuje zdraví dýchacích cest, ulevuje při kašli nebo bronchitidě, a navíc chrání srdce – může snižovat krevní tlak a cholesterol. Tymián je také silný antioxidant a obránce imunity.

Jak koření používat a uchovávat

Kdy jste naposledy sáhli po koření jen tak ze zvyku? Co kdybyste ho zkusili využít naplno? Koření totiž není jen o chuti – je to malý zázrak, který oživí polévku, vylepší omáčku, dodá šmrnc marinádě i salátu. A kdo říká, že by se třeba skořice nebo zázvor nemohly zabydlet i ve vašem ranním smoothie? Nebojte se popustit uzdu fantazii a objevovat nové kombinace!

Koření je nejvhodnější skladovat ve vzduchotěsných nádobách a ideálně na tmavém místě
Koření je nejvhodnější skladovat ve vzduchotěsných nádobách a ideálně na tmavém místě, zdroj: Depositphotos

A co skladování? Koření miluje tmu, sucho a vzduchotěsné nádoby. Jen tak si zachová všechny své cenné látky a aroma. A jestli chcete posunout chuť na další level, sáhněte po čerstvém nebo ho těsně před použitím namelte. Vážně, rozdíl ucítíte okamžitě – stejně jako když si dáte kávu z čerstvě namletých zrn.

Na co si dát pozor

Koření je v běžném množství naprosto bezpečné. Problém může nastat, pokud to s dávkováním přeženete, nebo pokud užíváte léky – některá koření totiž můžou jejich účinky ovlivnit, třeba u léků na ředění krve. Těhotné a kojící ženy by větší dávky měly raději probrat s lékařem.

Pozor také na esenciální oleje z koření – ty nikdy nepatří do jídla, protože mohou být toxické. Kupujte koření jen od ověřených prodejců a skladujte ho správně, jinak hrozí riziko bakteriální kontaminace. Alergie jsou vzácné, ale stát se můžou – když něco nesedne, příště raději vynechejte.

Okořeňte si každý den

Tak co říkáte, není škoda nevyužít sílu koření naplno? Pravidelné přidávání různých druhů koření do jídel je přitom jednoduchý a chutný trik, jak udělat něco dobrého pro své zdraví a zároveň předcházet civilizačním nemocem. Koření už dávno není jen o chuti – funguje i jako malá domácí „funkční potravina“, která má co nabídnout.

Nebojte se experimentovat, zkoušet nové kombinace a objevovat chutě, které vám možná dosud unikaly. Zařazujte koření do svého jídelníčku, inspirujte se, bavte se v kuchyni a kromě skvělých pokrmů získejte i řadu zdravotních výhod.

Zdroje: National Institute of Health, Healthline, Harvard Health, Nutrition Today, Healthline, National Institute of Health, Tajspices, Health.com, Health.com, Healthline

Od: Jana Jelínková, 24.6.2025